ARAD. Până la finele anului, în clădirea fostei Policlinici CFR ar trebui să funcţioneze un centru regional de diagnostic și tratament, având statut de secţie a Spitalului Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” Timişoara. Imobilul a fost preluat încă de anul trecut de Ministerul Apărării Naționale de la Ministerul Transporturilor. Ministrul de atunci al Apărării, senatorul Mihai Fifor (PSD Arad), promitea atunci că viitorul centru va fi cel mai modern din vestul ţării şi va deservi cu prioritate militarii, dar va fi destinat și civililor. Numai că de la promisiuni la fapte pare cale lungă, aşa cum ne-am obişnuit în România. Tot ce se vede de afară este că s-a instalat „firma”, pe care scrie: „Ministerul Apărării Naţionale. Centrul Medical de Diagnosticare şi Tratament Ambulatoriu din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgenţă «Dr. Victor Popescu»Timişoara”. În rest, clădirea este tot în paragină şi cu lacătele puse pe poartă.
„În grafic”
Am încercat să obţinem informaţii mai multe despre acest proiect direct de la sursă, respectiv conducerea spitalului militar, doar că nu ni s-a răspuns concret la unele întrebări. Director general al spitalului, colonel Sorin Homeag, susţine că proiectul este „în grafic”. „La această oră, lucrările sunt în grafic. Nu s-a schimbat nimic din planificarea iniţială. S-a executat documentaţia de avize lucrări investiţii (DALI) şi urmează proiectarea şi execuţia lucrărilor, care vor fi scoase la licitaţie”, a spus Homeag.
Poate… 2020
Nu ni s-a răspuns când ar trebui să fie gata investiţia, pentru că mai mult ca sigur „în grafic” nu corespunde cu ce promitea Mihai Fifor, respectiv sfârşitul acestui an. Ca să fie aşa, ar fi trebuit ca întregul imobil să fie deja un şantier, însă tot ce s-a schimbat este „firma” de la intrare.
Dacă ar fi ca licitaţia să aibă loc acum, procedurile ar dura, probabil, cel puţin jumătate de an, iar lucrările de reabilitare, amenajările şi dotările ar trebui să dureze un an. Pentru că, după închiderea şantierului, ar urma achiziţia mobilierului şi echipamentelor, care ar trebui să se facă tot prin licitaţie. Prin urmare, dacă totul merge „uns”, fără contestaţii la licitaţii şi alte amânări, finele anului 2020 ar fi cel mai optimist termen de finalizare a investiţiei.
Proiectul așa cum era el anunțat
Cea mai veche policlinică din Arad, Ambulatoriul CFR, a fost închisă în februarie 2014, iar clădirea se află în stare avansată de degradare. Conform promisiunilor făcute anul trecut de fostul ministru al Apărării, imobilul va fi reabilitat complet și transformat într-un centrul regional de diagnostic și tratament. Unitatea ar urma să aibă 16 cabinete pe două ture, 22 medici specialiști, 23 de asistenți medicali, medic stomatolog, tehnician dentar, dar și două laboratoare – unul de analize medicale și unul de imagistică medicală. „Vrem să avem în Arad cel mai modern centrul medical de diagnostic și tratament din această zonă”, afirma Mihai Fifor în august 2018.
Centrul medical ar urma să deservească în primul rând militarii din Cetatea Aradului, care fac parte și din Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținete a Păcii, dar şi pacienţi civili.
Citiți principiile noastre de moderare aici!