Greutăţile financiare apasă tot mai greu pe umerii societăţilor comericale din municipiu şi judeţ, iar multe dintre ele se văd nevoite să renunţe în a mai fiinţa pe piaţa economică, intrând în insolvenţă iar mai apoi în faliment. Dacă unele companii deci să îşi ceară singure intrarea în faliment, există şi cazuri în care insituţii ale statului solicită în instanţă ca un anumit agent economic să fie declarat insolvent.
Aceasta este situaţia a câtorva sute de firme arădene, societăţi ce ajung în faţa judecătorilor fiind chemaţi în instanţă de către Direcţia Finanţelor Publice sau chiar de către Primăria Municipiului Arad prin Direcţia Fiscală. Cert este că statul nu mai are răbdare cu datornicii, iar acum recurge la cele mai drastice măsuri pentru a-şi recupera banii. În multe dintre sutele de dosare înregistrate doar în acest an la Tribunalul Arad se poate observa că, în fapt, este vorba despre redeschiderea unor procese începute încă din 2004, 2005. Acesta este doar unul dintre indiciile care confirmă faptul că mediul economic încă se resimte după anii de criză economică, iar nevoia de lichidităţi pe piaţa comercială este tot mai mare.
Vechi datornici
Cazurile în care administraţia cere falimentul unor companii sunt atât unele noi, dar în deosebi companiile debitoare au mai avut probleme cu plata dărilor, figurând şi în alte dosare de acum şapte, opt ani. Putem spune chiar că cea mai mare parte a cazurilor în care Tribunalul Arad trebuie să se pronunţe în acest an sunt dosare redeschise, societăţiile având, se pare, din nou probleme financiare acute.
Cine le vrea banii?
Primăria Arad şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad sunt părţi în majoritatea dosarele de insolvenţă, întrucât firmele nu şi-au mai putut achita obligaţiile fiscale faţă de bugetele locale şi ale statului. Pe lângă reprezentanţii statului, în cele mai multe cazuri mai sunt implicate şi alte firme care au de recuperat sume de bani.
În cazul companiilor pentru care instanţa judecătoarească decide deschiderea procedurii de insolvenţă, toţi creditorii sunt incluşi într-un tablou, urmând ca aceştia să îşi recupereze banii în funcţie de tipul de creditare făcută. Mai trebuie precizat că în orice condiţii, obligaţiile faţă de salariaţi au prioritate, agentul economic fiind obligat să achite drepturile băneşti la zi a angajaţilor.
La cerere
Pe lângă cazurile în care creditori cer delcanşarea insolvenţei în cazul companiilor, există şi varianta insolvenţei la cererea debitorului. Acesta este cazul firmelor care consideră că nu mai pot lupta pe piaţa economică şi „aruncă prosopul”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!