Mult-controversată decizie de a modifica modul de plată a TVA, prin introducerea sistemului de plată defalcată, a început să își facă simțite efectele. În urma unor informații publicate la nivel național, reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală – citați de Mediafax, la nivelul județului Arad doar 11 firme s-au conformat voluntar la noul sistem – chiar dacă statul le-a promis și o reducere a impozitului pe ultimul trimestru celor care vor aplică split TVA de la 1 octombrie. Ce spun contabilii? Ei bine, aceștia consideră că plata defalcată a TVA generează costuri suplimentare, dar creează și o serie de probleme în ceea ce privește gestionarea sumelor din contul de TVA.
Cine este afectat și cum se aplică split TVA?
Cine este afectat de plata defalcată a TVA? De la 1 ianuarie toate persoanele impozabile înregistrate în scopul de TVA vor avea obligația să își deschidă cel puțin un cont bancar special pentru încasarea și plata taxei pe valoarea adăugată. Prin respectivul cont se vor derula operațiuni de încasări de TVA din avansuri, livrări de bunuri/prestări servicii clienți, plăți de TVA către furnizori, precum și plăți TVA – lunare sau trimestriale, către bugetul de stat. Mai mult, firmele trebuie să comunice furnizorilor și beneficiarilor contul de TVA, riscând în caz contrar amenzi între 2.000 și 4.000 lei.
Parlamentul aduce modificări
Totuși, firmele ar putea scăpa încă un an de noile modificări aduse la plata taxei pe valoarea adăugată. Legea se află în acest moment în Parlament, iar din propunerile Senatului se pare că obligativitatea split TVA va intra în vigoare doar după 1 ianuarie 2019. Rămâne de văzut ce modificări vor trece, în cele din urmă, de plen, și cum va arăta ultima variantă a modificărilor legislativ-fiscale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!