Finanțele publice arădene au controlat peste două sute de societăți comerciale în 2011, având ca scop depistarea acelor agenți economici care nu respectă prevederile fiscale.
„Utilizarea fondurilor publice este o zonă de risc din punct de vedere al cazurilor de indisciplină financiară şi evaziune fiscală. Controlul financiar ulterior exercitat de stat se desfăşoară în baza unor programe anuale, trimestriale şi lunare, transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Control Financiar continuând să urmărească modul de folosire a banului public la nivelul agenţilor economici implicaţi”, a explicat Marius Drăgănescu, directorul DGFP Arad.
232 de controale
Numeric, Finanțele au încheiat anul trecut 232 acte de control, aplicând un total de 35 de sancțiuni. Dacă în cazul actelor de control efectuate anul 2011 a adus o creștere de patru procente față de 2010, în cazul sancțiunilor s-a înregistrat o scădere de peste 30 de procente, semn că societățile s-au conformat disciplinei financiare.
Proveniența banilor
Sumele totale atrase în urma controalelor de către Direcția Generală a Finanțelor Publice Arad a scăzut în 2011 față de 2010 cu 5 procente, de la 20.455 mii lei la 19.480 mii lei. Cele mai mari sume atrase la buget au provenit din taxa pe valoarea adăugată – 10.332 mii lei, accesorii la plată – 7.458 mii lei și imopozitele pe profit – 1.499 mii lei. Celelalte categorii de impozite – taxe prospecțiuni, redevențe miniere, au adus la buget 91 mii lei, în timp ce confiscările s-au materializat în o mie de lei, față de 72 mii lei în 2010.
Acțiuni propuse în 2012
Direcția Generală a Finanțelor Publice Arad și-a făcut și un plan al acțiunilor pentru acest an, înaintat Prefecturii Aradului în cadrul unui raport. Iată câteva dintre acțiunile pe care Fiscul le va derula în 2012.
1. Creşterea eficienţei şi dinamicii colectării prin creşterea gradului de conformare voluntară.
2. Încurajarea conformării voluntare prin colaborarea mai eficientă cu contribuabilii.
3. Promovarea interacţiunii serviciilor publice cu cetăţenii prin servicii de e-guvernare concomitent cu promovarea schimbului electronic de documente.
4. Dezvoltarea instrumentelor informatice de monitorizare a procesului de depunere a declaraţiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.
5. Creşterea eficienţei activităţii de inspecţie fiscală prin cuprinderea în programele de activitate a contribuabililor care prezintă risc ridicat de evaziune fiscală selectaţi din baza de date furnizată la nivelul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice.
andreea.pintea@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!