Arad. Un bloc pe lângă care am trecut cu toţii. Un loc în care natura e încă prezentă în Arad. Un fermecător încă mal al Mureşului şi o faţadă care va prinde viaţă cât de curând. Vorbim despre blocul din imagine, pe de strada Praporgescu nr. 13-15, care a câştigat provocarea pe care tinerii din Asociaţia CitiZenit au lansat-o în toamna anului trecut. Iată ce au scris acum aceştia pagina lor de socializare: „Amplasat la câteva trepte de malului Mureșului, blocul de pe strada Praporgescu nr. 13-15 se află într-un punct urban unde natura și arhitectura sunt complementare. Blocul a fost proiectat în anii 60′ de faimosul arhitect Miloș Cristea. Miloș Cristea a semnat proiectarea multor clădiri și edificii definitorii ale orașului, precum Ștrandul Neptun, complexul Libelula sau Hotel Continental. A fost, de asemenea, președinte al Filialei Arad a Uniunii Arhitecților și în viziunea lui dorea integrarea Cetății, un Ștrand pe două maluri și valorificarea Mureșului, el văzând Aradul ca pe un dar al acestuia. Orașele moderne au învățat să prețuiască necesitatea naturii în spațiile urbane, un sentiment pe care ne propunem să îl exprimăm prin muralul care va transforma calcanul transversal al blocului într-o nouă pată de culoare. Fiți pe fază la activitățile din noul proiect CitiZenit Colour Your City!”.
Muralul de la Arta
Anul trecut, aceiaşi tineri de la CitiZenit au schimbat faţa grădinii de vară a Cinematografului Arta, realizând cea mai mare lucrare de artă murală din oraș, în cadrul proiectului „Intervenții la intersecții. Artă, comunitate și spații”. Lucrarea de 15/25 metri este semnată de cunoscutul artist mural Radu Pandele şi o poți vedea de pe Bulevardul Revoluţiei.
Încă de pe atunci, membrii asociației au anunţat că aceasta e doar începutul şi că îşi propun să aducă o schimbare în peisajul urban arădean prin alte intervenţii artistice şi lucrări de artă murală. Mai apoi, arădenii au fost provocaţi la o întrecere artistică: au fost chemaţi să propună calcane pentru o viitoare mega lucrare murală. Iar în urma propunerilor trimise de arădeni, CitiZenit a ales: cel de al doilea mural realizat prin efortul CitiZenit va fi vizibil, extrem de vizibil pe blocul de pe Praporgescu.
Provocarea de anul trecut
Iată propunerea de atunci: „Dorim să continuăm seria de intervenții culturale prin artă urbană, iar acum te poți implica și tu! Pornind de la dorința de expresie artistică, arta murală a devenit un fenomen cultural care spune povești despre oraş, despre oameni şi comunitate. În spiritul regenerării urbane, am susținut extinderea portofoliului mural arădean prin invitarea de grafferi şi artişti vizuali la proiectele noastre. În spiritul regenerării urbane, asociația a susținut extinderea portofoliului mural arădean prin invitarea de grafferi şi artişti vizuali la proiectele anterioare. Între 2015-2018, la ediţiile festivalului Particles și nu numai, tinerii de la CitiZenit i-au avut ca invitaţi pe Dan Perjovschi cu o lucrare temporară în interiorul fabricii TEBA, Radu Pandele, Mr. Cenz și Dale Grimshaw a căror murale au fost realizate pe gardul fabricii Astra, Pisica Pătrată a cărui lucrare încă poate fi văzută în Parcul Mihai Eminescu și The Orion care a transformat un bazin de la Club Riviera într-o lucrare. Anul acesta am desfășurat trei acțiuni de transformare a unor spații prin artă murală. Prima a oferit orașului cea mai mare lucrare murală din Arad, de 16 metri înălțime și 12 metri lățime, semnată de Radu Pandele, care îmbogățește Grădina de Vară de la Cinema Arta. Cea de-a doua este o lucrare colectivă a elevilor de la Colegiul de Arte care a fost realizată în Parcul Mihai Eminescu sub coordonarea artistei vizuale Wanda Hutira. Ultima și cea mai recentă dintre acestea a avut loc în cadrul Atelierului de artă murală coordonat de Diana Serghiuță pe Malul Mureșului unde un grup de tineri creativi a realizat 30 de lucrări murale circulare. Ne dorim ca acestea să fie doar începutul”.
Și așa pare a fi. Cine va realiza noul mural şi când, vom afla cu siguranţă în curând.
Trimite articolul
XSa aiba grija sa nu-i amendeze Politia Locala, seara, cand incarca sculelele in masina, daca masina e parcata pe trotuar.
Printre putinii care se straduiesc sa tina viu sufletul acestui oras trist
-
Exact!
-
Propun si un mural de efect la stadionul UTA. Ar iesi ceva deosebit !