Festivalul Internațional de Teatru Nou (FITN), ediția a V-a, continuă luni, de la ora 18.00, pe platoul din fața Palatului Administrativ, cu reprezentaţia studențiilor Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, care aduc în fața arădenilor spectacolul „d ECOurage”, regizat de Andrea Gavriliu. Muzica e semnată de Mihai Dobre, iar din distribuție fac parte: Andreea Bănică, Norbert Boda, Nicole Burlacu, Alexandru Chindriș, Robert Danci, Blanca Doba, Radu Dogaru, Denisse Moise, Alexandru Popa, Dan Pughineanu, Irina Sibef, Cosmin Stănilă, Maria Teișanu, Victor Tunsu, Eric Țuțuianu. Spectacolul în aer liber va dura 35 de minute.
„d ECOurage aduce în stradă 15 studenți-performeri care vor spune prin dans și umor povești nu tocmai amuzante despre diversele tipuri de poluare care ne ocupă zilnic timpul și spațiul: suntem ceea ce bem și mâncăm, suntem ceea ce vorbim, suntem ceea ce respirăm. Pe ritmurile energice ale lui Dobrică de la Șuie Paparude și cu un limbaj coregrafic-ludic-matematic, performerii au misiunea de a-i capta pe trecători și de a-i ține preț de 30 de minute pe pietonală pentru un spectacol stradal tineresc, dar cu un mesaj înțelept” – spune regizorul Andrea Gavriliu.
De la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Clasic, e programat un alt spectacol de Andrea Gavriliu – „Ludibrium” – inspirat din volumul de eseuri „Sexul și spaima” de Pascal Quignard. Producţia aparţine Teatrului Tineretului Piatra-Neamț, durează o oră şi este destinată persoanelor de peste 16 ani. Scenografia e semnată de Alexandru Petre şi Lea Rasovszky, muzica originală și remixurile îi aparţin lui Mihai Dobre iar pe light design şi-a pus amprenta Cristian Șimon. Din distribuţie fac parte: Aida Avieriței, Cătălina Bălălău, Emanuel Becheru, Daniel Beșleagă, Sabina Brândușe, Nora Covali, Valentin Florea, Florin Hrițcu, Dragoș Ionescu.
„Ludibrium” este un spectacol de teatru-dans despre vitalitate și tabuuri, în care Andrea Gavriliu, în calitate de regizor-coregraf, ridică vălul prejudecăților, cu inteligență și subtilitate.
„Nu sunt de față când sunt zămislit“ – această necunoaștere vizuală a originii este o taină a cărei încercare de explicare determină, în bună măsură, civilizația umană. Din caierul acestui mister se desprind nesfârșite fire de semnificații, care se reunesc în problematica morții și cea a sexualității, coordonate fundamentale ale umanului. „Fiecare om poartă cu el tulburarea zămislirii sale“: pe această afirmație se întemeiază teoria lui Pascal Quignard, filolog redutabil, din lumea academică franceză.
Pornind de la acest concept, nuanțat de autorul francez în volumul său de eseuri, Sexul și spaima, Andrea Gavriliu a creat un spectacol ce recompune legătura tainică dintre angoasă și plăcere, cei doi poli ai vieții psihice. Cele nouă tablouri imaginate se desfășoară într-un paradis consumist, în care, cu cât avem mai mult, cu atât suntem mai goi.
Pe lângă mesajul senzorial al dansului, muzicii, luminii, limbajul articulat intervine la fel de puternic printr-o suită de explicații, multe dintre ele de tip „dicționar“, prin care descoperim cât de uimitoare poate fi alăturarea unor sensuri care au născut cuvinte stranii, cum ar fi „Ludibrium”.
Ziua de luni se încheie la ora 21.00, în Club Flex, cu spectacolul „Creditul”, de Jordi Galceran, produs de Godot Cafe-Teatru din București. Adaptarea și regia îi aparţin lui Mihai Constantin, scenografia – Maria Dore, light design: Adrian Scarlat. În distribuție îi putem revedea pe Răzvan Vasilescu (directorul) şi Șerban Pavlu (Antonio). Spectacolul durează o oră şi 20 de minute, fiind nerecomandat persoanelor sub 16 ani.
Ce se întâmplă atunci când ai nevoie de un credit, dar nicio bancă nu e dispusă să ți-l ofere? Recurgi la ultima variantă: manipulare și amenințare. Niciun bancher, în situația de față Răzvan Vasilescu, n-o să te poată refuza atunci când îi prezinți cruda realitate în față. O să-i seduci nevasta? Nimic din viața pe care o cunoștea până acum nu va mai fi la fel? Rămâne de văzut cum iese fiecare, în stilul său, din această situație.
Citiți principiile noastre de moderare aici!