Timişoara este cel mai apropiat oraş în care arădenii pot să meargă pentru a beneficia de Programul gratuit de fertilizare in vitro (FIV) şi embriotransfer (ET) lansat de Ministerul Sănătăţii. Cuplurile care doresc să acceseze acest program pot depune deja dosarele medicale, la alegere, la sediul uneia din unităţile sanitare care îl derulează.
Doar şase unităţi din toată ţara au fost admise în acest program, cea mai apropiată de Arad fiind Clinica „Gynatal” din Timişoara (telefon 0256-240250, 0748-331313). O altă opţiune o reprezintă Cluj-Napoca (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, telefon 0264-597852) sau Sibiul (Clinica Polisano, telefon 0269-234486).
O singură procedură
În cazul unui dosar aprobat, Ministerul Sănătăţii va susţine financiar o sigură procedură de FIV, în limita a 6.150 lei (1.500 de euro) pentru un cuplu, dacă fertilizarea a fost urmată de naştere. Plata se va efectua în două etape: 4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare ( prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară; recoltarea spermei şi procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor; transferul embrionar) şi 1.230 lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere.
Unităţile sanitare incluse în acest program – indiferent că sunt private sau de stat – nu vor putea solicita de la pacient, coplată.
Condiţii
Cuplurile care doresc să beneficieze de programul gratuit al Ministerului Sănătăţii trebuie să îndeplinească o serie de criterii, între care: *nu au avut capacitatea de a se reproduce fără a folosi mijloace anticoncepţionale timp de 2 ani de viaţă conjugală; *cuplu căsătorit de cel puţin 2 ani; *cel puţin unul dintre membrii cuplului are cetăţenie română, cu domiciliul stabil în România; *cel puţin unul dintre membrii cuplului are calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate de cel puţin 2 ani; *nici unul dintre membrii cuplului nu are copil în viaţă; *vârsta femeii cuprinsă între 24-40 de ani.
Succes 33-35%
Anul acesta, vor putea beneficia de programul MS, aproximativ 800 de cupluri. Statistica arată că, în România, în anul 2010, au beneficiat de procedure FIV 750 cupluri. În afară de Elveţia, Polonia şi Irlanda, toate statele europene finanţează proceduri de reproducere asistată. Rata de succes a acestor proceduri, în Europa, este de 33-35%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!