Un proiect de Hotărâre a Consiliului Judeţean Arad afişat la transparenţă anunţă un nivel impresionant al cotizaţiei pe care judeţul o va plăti asociaţiei care implementează unul dintre cele două masterplanuri ale CJA. Este vorba despre Asociaţia de Dezvoltare
Intercomunitară „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor judeţul Arad”, organism care se ocupă de implementarea fondurilor nerambursabile obţinute pentru gestionarea gunoiului. Potrivit proiectului care va fi supus aprobării Consiliului Judeţean în cadrul şedinţei de la finele acestei luni, se va acorda un „mandat d-lui Nicolae Ioţcu, reprezentantul judeţului Arad în AGA a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară «Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Arad» să voteze bugetul de venituri şi cheltuieli al Asociaţiei şi cotizaţia anuală aferentă judeţului Arad”.
33.000 euro de la CJA
Aparatul tehnic al ADI este condus de un director executiv numit de consiliul director al Asociaţiei, trei economişti, un inginer, doi consilieri juridici, un consilier, secretar, referent şi şofer. Veniturile Asociaţiei de Dezvoltare sunt constituite doar din cotizaţii ale Primăriilor din judeţ, respectiv, din dobânzi. Administraţia judeţeană va contribui, potrivit cererii înaintate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor judeţul Arad”, transmisă şi înregistrată la Consiliul Judeţean Arad în februarie, cu o sumă de 140.000 lei (echivalentul a peste 33.000 de euro). Din cotizaţii plătite de administraţiile locale, Asociaţia va obţine în acest an venituri de 585.787 lei. Din aceşti bani, 507.690 lei vor merge la cheltuieli de personal.
Bugetul total al asociaţiei este propus la suma de 743.159 lei. Printre destinaţiile fondurilor de care dispune în acest an se regăsesc: combustibil – 34.200 lei, obiecte inventar – 23.200 lei, protocol, reclamă, publicitate – 2.400 lei, deplasări – 15.000 lei etc.
Salubrizare 100%
Proiectul „Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor în judeţul Arad” are o valoare totală de circa 34 de milioane de euro. Proiectul este finanţat în proporţie de 80% din fonduri ale Uniunii Europene, 18% din fonduri de la bugetul de stat şi doar 2% din bugetul CJA. Se
prevede implementarea colectării deşeurilor în toate localităţile judeţului. Vor fi cumpărate containere, pubele şi mijloace de transport pentru colectarea separată a deşeurilor reciclabile, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural „prin puncte de colectare (deşeurile de sticlă şi hârtie în mediul urban şi toate tipurile de deşeuri reciclabile în mediul rural) sau din poartă în poartă pentru deşeurile de metal şi plastic în zona urbană”. Se vor achiziţiona containere şi mijloace de transport pentru colectarea separată a deşeurilor biodegradabile menajere în municipiul Arad şi oraşele din zona 1, la circa 80 % din gospodării, se vor cumpăra unităţi de compostare individuală pentru
implementarea compostării individuale la 80 % din gospodăriile din mediul rural, se va achiziţiona un concasor mobil pentru reciclarea deşeurilor din construcţii şi demolări.
În derulare
Proiectul este deja în fază avansată de implementare. Majoritatea licitaţiilor organizate au fost deja atribuite. Mai sunt în curs de atribuire câteva licitaţii de achiziţii de echipamente.
Responsabilitate mare
Nivelul cotizaţiilor a fost criticat şi anul trecut de Opoziţie. Administraţia judeţeană a subliniat, însă, că asociaţia se ocupă de sume foarte mari, iar responsabilitatea oamenilor este extrem de mare.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!