Arad. Furau banii oamenilor de pe carduri cu ajutorul unor dispozitive simple prinse de ATM-uri. Ieri seara oamenii legii i-au prins în flagrant. Poliţiştii arădeni de Investigaţii Criminale au reuşit identificarea şi prinderea a doi bărbaţi, suspectaţi că au sustras diferite sume de bani din mai multe bancomate din municipiul Arad.
Adrian Şimon, şeful Serviciului Investigaţii Criminale, a prezentat joi, pe larg, cazul hoţilor din ATM-uri. Comisarul şef a precizat faptul că „în urma cercetărilor şi a investigaţiilor efectuate de către poliţiştii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Arad, s-a reuşit documentarea activității infracționale a unei grupări formate din două persoane suspectate că sustrăgeau diverse sume de bani din ATM-uri aparținând unor unităţi bancare de pe raza municipiului şi județului Arad”. Şimon a precizat faptul că oamenii legii lucrează la acest caz din septembrie, din momentul în care au fost sesizaţi de unităţi bancare şi păgubiţi asupra furturilor. Per total, 10 plângeri au fost depuse pe temă, însă reprezentanţii IPJ Arad sunt convinşi că, după mediatizarea acestui caz, numărul sesizărilor va fi mult mai mare.
Metodă simplă
Potrivit lui Adrian Şimon, metoda utilizată de suspecţi era folosirea de dispozitive artizanale, confecţionate din materiale plastice, cu bandă adezivă care se mulau pe fanta de eliberare a banilor. Banii solicitaţi de clienţi erau eliberaţi de ATM, dar rămâneau lipiţi de dispozitiv. După ce clientul pleca dezamăgit că nu şi-a primit banii, fără a înţelege exact ce i s-a întâmplat, hoţii veneau şi dezlipeau dispozitivul de pe ATM. Şeful Investigaţiilor Criminale susţine că sumele sustrase prin această metodă variau între 50 și 300 lei.
Suspecţii au fost prinşi în flagrant, cu un dispozitiv artizanal asupra lor, miercuri seara, pe centrul Aradului. În comunicatul de presă remis de IPJ Arad se arată că „urmare a activităţilor efectuate de către poliţişti, au fost identificaţi suspecţii în persoana lui M. Carmel, de 23 ani, din Arad, și G. Petru, de 33 ani din Fântânele, în sarcina cărora s-a reușit documentarea comiterii a trei furturi din bancomate comise în lunile octombrie– noiembrie 2013. În cadrul acţiunii de miercuri, cei doi suspecţi au fost prinşi şi reţinuţi de poliţiştii de la Investigaţii Criminale în timp ce se pregăteau să sustragă sume de bani dintr-un ATM situat în apropierea unei sucursale bancare din municipiul Arad”.
Tot în comunicat se precizează faptul că „cei doi bărbaţi au fost reținuți pentru 24 ore” şi că aceştia vor fi prezentaţi joi magistraţilor cu propunere de arestare preventivă sub aspectul săvârşirii infracțiunii de furt calificat.
Mai sunt şi alţii
Adrian Şimon a precizat că această medotă de furt din bancomate este una cunoscută în Europa, fiind practicată de români și nu numai, în condiţiile în care dispozitivele artizanale sunt uşor de fabricat: sunt bucăţi din plastic pe care se prinde un lipici puternic şi care sunt tăiate astfel încât să se potrivească perfect pe fanta de eliberare a banilor de la ATM-uri (în cazul din Arad acestea se potriveau la trei, patru sucursale de bănci, care au astfel de bancomate). Tot Şimon a mai precizat joi că cercetările continuă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a celor doi suspecţi, dar şi pentru identificarea unor eventuali alţi membri ai acestei grupări, şeful de la Investigaţii Criminale fiind convins că mai există în Arad alte grupări care practică acest gen de furt.
Comisarul şef spune, însă, că această metodă de furt va dispărea în maximum un an, în condiţiile în care băncile vor înăspri condiţiile de siguranţă şi vor schimba ATM-urile, furturile de acest fel provocând nu doar prejudicii clienţilor băncii, ci şi instituţiei bancare, în condiţiile în care după montarea acestor dispozitive şi după furt, banca e nevoită să recurgă la asistenţă tehnică pentru ATM-uri (acestea blocându-se).
Atenţie la bani
Identificarea celor doi hoţi nu a fost uşoară în condiţiile în care aceştia erau camuflaţi când acţionau. ATM-urile vizate de cei doi nu erau cele din incinta unităţilor bancare, ci cele amplasate pe străzi. Adrian Şimon, şeful Investigaţiilor Criminale din cadrul IPJ Arad, îi sfătuieşte pe arădeni să fie atenţi atunci când scot banii de la bancomate, iar în caz că nu îi primesc să verifice dacă fanta de eliberare a banilor nu este blocată de dispozitive montate artizanal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!