JA. Domnule deputat Flavius Măduţa, consilierii judeţeni PSD au criticat proiectul de buget prezentat de Consiliul Judeţean Arad. Care sunt motivele?
Flavius Măduţa. Este un buget construit politic de către PDL. Am înţeles din discuţiile cu unii consilieri judeţeni că a fost făcut la comanda lui Gheorghe Falcă. Dar problema nu este aceasta. Problema este că e un buget construit împotriva unei mari părţi a populaţiei Aradului. Sunt pedepsiţi acei cetăţeni care nu au votat primari PDL la alegerile locale din 2012. Este regretabil că politicienii, care ar trebui să reprezinte interesele cetăţenilor, iau decizii pe baza unor interese înguste, în sedii de partid. Politicienii aceştia de la PDL se întâlnesc des cu oamenii din Săvârşin, Chişineu-Criş, Ineu, Sântana şi alte localităţi care nu primesc bani, sunt curios cum se pot uita în ochii lor. Şi aceşti oameni plătesc taxe şi impozite, sunt cetăţeni cu drepturi egale cu cei din localităţile cu primari PDL. Proiectul de buget propus de CJA merge atât de departe, încât primăriile USL care primesc maximul de alocări sunt la nivelul celor de la PDL care primesc minimul de alocări. Şi aici comparăm localităţi mari ale USL, cu comune cu puţini locuitori. Nu vreau să înţelegeţi că am ceva împotriva alocării unor sume pentru primăriile cu administraţii PDL, dar cred că nu avem voie să creăm două categorii de cetăţeni, pe criterii politice.
JA. PDL acuză la rândul său faptul că Aradul nu primeşte suficiente fonduri din partea Guvernului USL…
F.M. Este o mare minciună. Ei sunt cei care acuză discriminarea politică a Aradului şi de fapt ei sunt cei care discriminează cetăţenii din localităţile cu primari PSD sau PNL. Nu primarii, ci cetăţenii. Primarii noştri sunt bine priviţi de comunităţile lor, cei mai mulţi au mai multe mandate. Sunt aleşi pentru calitatea lor umană şi pentru spiritul gospodăresc. Ei vor câştiga în continuare alegerile, nu aceasta este problema. Dar cetăţenii sunt cei afectaţi, ei nu beneficiază de investiţii, comparativ cu cei care au votat altfel! Orice analiză la nivelul bugetului central va demonstra că nu există o discriminare politică a cetăţenilor din Arad. Cel mai mare proiect de infrastructură la nivel naţional în 2014 este autostrada Nădlac – Arad. Sigur, sunt şi obiective care poate nu primesc finanţare – şi eu aş vrea să primească! – dar astfel de probleme sunt în toate judeţele ţării! Alocarea banilor de la Bucureşti nu depinde de mine. Dacă aş lua eu deciziile, toate aceste obiective ar fi finanţate. Cei care mă cunosc ştiu că nu stau degeaba, sprijin proiectele locale. Banii nu sunt şi nu vor fi niciodată suficienţi. Dar Aradul primeşte finanţare de la Guvern comparabilă cu a altor judeţe de mărime apropiată, nu există diferenţe vizibile, deranjante, cum este cazul bugetului întocmit de CJA. Pe de altă parte, alocarea banilor la nivel local ţine exclusiv de politicienii de aici, de la Arad, nu de alţi oameni şi de alte situaţii. Din păcate, aceşti politicieni locali care se dau mari arădeni discriminează zeci sau sute de mii de arădeni. Nu agreez deloc acest mod de a face administraţie. Nu este normal ca cei care gestionează bugete locale să discrimineze primarii altor partide, pentru că lovesc astfel în cetăţeni. Eu în orice caz nu aş face aşa ceva. Nu sunt de acord cu politica interesului personal sau de grup care se practică la scară largă în România, îmi propun să fac altfel de politică. Eu cred că trebuie să depăşim mentalitatea baronului local. Un judeţ, o localitate trebuie finanţate în funcţie de proiecte, de problemele oamenilor, nu de politicianul care ia sau nu ia voturi la alegeri, nu de poziţia baronului local.
JA. Uneori cei de la PDL spun că primarii PSD şi PNL nu au proiecte!
F.M. Este o minciună, sunt proiecte viabile prezentate de aceşti primari. Este vorba despre un anumit tip de a face politică. Nu întâmplător PDL este beneficiarul migraţiei politice în judeţul Arad. Practică o politică bazată pe şantaj: primarii primesc finanţare dacă trec la PDL sau dacă rămân la acest partid! Niciun alt partid nu a practicat genul acesta de şantaj, prin instrumente financiare, prin Prefectură sau prin alte instituţii. Guvernul USL este primul care a numit de exemplu ca prefect nu un politruc care să ameninţe primarii, ci un funcţionar public din interiorul instituţiei, care nu face politică. De cealaltă parte, există un alt mod de a face politică. Primarii care au mers spre PDL de la alte partide au căutat să evite acest gen de persecuţie politică, nu din alte motive. Eu cred că nu este un mod responsabil şi moral de a face politică. Cei de la PDL ar trebui să nu uite măcar faptul că au primit voturi şi vor cere voturi şi din jumătatea de judeţ pentru care anul acesta nu vor să aloce fonduri. Ştiu că în urma poziţiei pe care o exprim prin acest interviu voi fi atacat din nou de Gheorghe Falcă sau la comanda acestuia. M-am obişnuit cu campania de denigrare bazată pe minciuni la adresa mea pe care a comandat-o, dar este normal să spunem lucrurilor pe nume!
„Un judeţ, o localitate trebuie finanţate în funcţie de proiecte, de problemele oamenilor, nu de politicianul care ia sau nu ia voturi la alegeri”
Citiți principiile noastre de moderare aici!