Susţin că Guvernul a adoptat mai multe hotărâri ilegale şi, drept urmare, solicită revocarea acelor hotărâri. Vorbim aici despre mai mulţi foşti prefecţi şi subprefecţi din ţară care spun că au fost înlocuiţi de persoane care nu aveau pregătirea necesară pentru a ocupa posturile de conducere. Drept urmare, 31 de foşti prefecţi şi subprefecţi din întreaga ţară au trimis primului ministru o plângere prealabilă în care îl somează să revoce hotărârile prin care au fost numiţi, după preluarea guvernării de către PNL, alţi 31 de prefecţi şi subprefecţi. Pe lista semnatarilor se află, potrivit surselor noastre, şi fostul prefect al Aradului, Florentina Horgea. În plângerea ajunsă pe masa lui Ludovic Orban se solicită revocarea Hotărârii de Guvern cu numărul 884 din 10 decembrie 2019 privind exercitarea, cu caracter temporar, în condiţiile legii, a funcţiei publice de prefect al judeţului Arad de către Gheorghe Stoian. Iar motivele se referă la calificarea pe care acesta o are, la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a ocupa funcţia de reprezentant al Guvernului în teritoriu.
Ilegale
Potrivit plângerii primite de Ludovic Orban, intrată în posesia portalului www.stiripesurse.ro, cele 31 de hotărâri emise de Guvernul PNL ar fi ilegale deoarece toţi cei care au fost numiţi pe posturile de prefecţi şi subprefecţi nu ar îndeplini condiţiile necesare pentru a ocupa aceste funcţii. Cele mai multe numiri de prefecţi şi subprefecţi au fost făcute prin detaşarea unor angajaţi ai prefecturilor unde au fost operate modificările. Tocmai aici, spun semnatarii plângerii trimise lui Orban, ar fi problema. „Detaşarea se poate dispune pe o funcţie publică de conducere sau din categoria înalţilor funcţionari publici, cu aplicarea corespunzătoare a dispoziţiilor art. 509 dacă funcţionarul public îndeplineşte condiţiile de studii, de vechime în specialitatea studiilor, precum şi condiţiile specifice necesare ocupării funcţiei publice. (…) Aşa cum am arătat, este evident ca, pentru ocuparea, fie şi cu caracter temporar, a funcţiei de prefect sau subprefect este imperios necesar a fi îndeplinite, între altele, următoarele condiţii: 1. Persoana desemnată să fie funcţionar public; 2. Persoana să fi absolvit programele de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, organizate de Institutul Naţional de Administraţie ori să fi exercitat un mandat complet de parlamentar. (…) Această ultimă cerinţă nu este îndeplinită de persoanele numite pentru funcţia de prefect sau subprefect în hotărârile sus-menţionate”, se arată în plângerea pe care a primit-o Ludovic Orban.
Drept urmare, semnatarii acestei plângeri solicită revocarea tuturor celor 31 de Hotărâri de Guvern. În fapt, ceea ce se menţionează acum în această plângere, ziarul nostru a menţionat deja. Cu toate că are vechime mare în administraţia publică, Gheorghe Stoian, actualul prefect al judeţului Arad, nu îndeplineşte condiţiile minimale pentru a ocupa această funcţie, nefiind înalt funcţionar public.
Nu a răspuns
Am încercat să aflăm şi un punct de vedere al Florentinei Horgea, fostul prefect al Aradului, cea care ar putea beneficia din plin de revocarea hotărârilor prin care au fost numiţi prefecţii şi subprefecţii de către Guvernul PNL. Din păcate, aceasta nu a răspuns la telefon. Reamintim că Horgea şi-a dat demisia din funcţia de prefect în luna noiembrie a anului trecut şi nu şi-ar putea relua postul imediat în cazul în care Hotărârile de Guvern ar fi anulate. Însă în administraţia publică din Arad există foarte puţini înalţi funcţionari publici. Aşa că Florentina Horgea ar putea fi repusă pe funcţie de voie, de nevoie. JA-A.G.
Urmează judecata?
Semnatarii plângerii trimise către prim ministru spun că, dacă Guvernul nu va decide revocarea hotărârilor menţionate mai sus, va urma un proces în care Executivul să fie tras la răspundere pe Contencios-Administrativ. Foştii prefecţi şi subprefecţi susţin că există inclusiv precedente în instanţă în care hotărâri ilegale au fost suspendate până la finalizarea proceselor sau chiar anulate de instanţă.
Trimite articolul
XDa, fata mare nu mai vrea sa fie…
corect demersul !!,Nu poti pune in functii de demnitate publica orice neavenit fara sa aiba studiile si fara sa indeplineasca cerintele legii,doar fiindca e politruk !
-
Studii,competenta,experienta,cinste,onestitate,drag de neam si tara,respect pentru urbe….si mai spuneti VOI dragi concetateni ce-i trebuie unui functionar public pentru ca sa nu ajunga/derapeze in mocirla coruptiei,boala ajunsa in faza de metastaza aici la noi in ROMANIA.
Pe post de Bau-Bau vrea ? Ca de o privesti vezi ca doar la intarcat sugari sau cumintit pruncii rai e buna .