Sunt oameni care îl ştiu pe Florin Didilescu, dar sunt şi oameni care nu au auzit de el. Sunt arădeni care îl simpatizează pe Florin Didilescu, dar sunt şi arădeni cărora nu le place de el. Unii îi apreciază activitatea lui Florin Didilescu, alţii consideră că ar trebui să se retragă la pensie. Indiferent de care parte a baricadei se situează, mai toţi dezavuează modul în care Florin Didilescu a fost înlăturat, zilele acestea, de la conducerea Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol” din Arad. Practic, asta s-a întâmplat: Florin Didilescu a fost „executat” de către cei care au avut puterea să facă acest lucru.
Desigur, informarea oficială a Consiliului Judeţean Arad (în subordinea căruia se află Biblioteca) vrea să ne convingă că totul s-a întâmplat „pe bune”, în spiritul şi litera legii: „În perioada 09.03.2017-19.04.2017 a avut loc evaluarea managementului instituţiilor publice de cultură subordonate Consiliului Judeţean Arad. În urma evaluării raportului de activitate întocmit de către domnul Florin Didilescu, directorul Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol” Arad, şi a intervievării de către comisia de evaluare, rezultatul a fost sub nota minimă prevăzută de art. 32 alin.(1) lit.a) din O.U.G. nr.189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare. (…) Contractul de management încetează în cazul în care rezultatul evaluării anuale este sub nota 7.”
„Toate semnalele erau foarte clare că eu mă duc acolo ca să mi se ia gâtul şi să fiu umilit. Exact asta s-a întâmplat. Ce să spun? Am trăit-o şi pe asta!” – a punctat, pentru Jurnal arădean/ Aradon, Florin Didilescu.
„Vinile” lui Didilescu
În ultimii 15 ani, Florin Didilescu s-a identificat cu Biblioteca Judeţeană din Arad. Ultimul contract de management pe care îl încheiase cu Consiliul Judeţean era valabil cinci ani şi trebuia să se încheie la 30 decembrie 2018. Cam târziu, s-au gândit unii. Şi au pus la cale simulacrul de evaluare a performanţelor manageriale. E greu de înţeles de ce. Căci Florin Didilescu nu a fost un om care să deranjeze, a fost un tip maleabil în raport cu colaboratorii şi cu superiorii săi. Dar nu a fost suficient de docil, se pare.
Una dintre „vinile” lui pare a avea legătură cu lipsa de entuziasm pe care a manifestat-o faţă de proiectul „Biblioteca pe roţi” – un proiect iniţiat şi susţinut de vicepreşedintele CJA, Claudia Boghicevici, un proiect care a „murit” în scurt timp de la lansare pentru că, aşa cum atenţiona Florin Didilescu, cărţile din tramvaie s-au… terminat (adică au fost furate de către cei care aveau nevoie de maculatură pentru „bibliotecile” de acasă). La rezervele pe care le-a manifestat faţă de acest proiect s-ar putea adăuga şi refuzul de a face un compromis în ceea ce priveşte deschiderea unui „punct de lucru” (a unei filiale, în limbajul bibliotecarilor) în cartierul Grădişte. Nu a fost cea mai potrivită atitudine din partea lui Florin Didilescu, dat fiind că propunerea a fost făcută de vicepreşedintele CJA, Claudia Boghicevici.
Evaluarea
Claudia Boghicevici a fost (şi) preşedinta comisiei care a evaluat activitatea lui Florin Didilescu pe anul 2016. Nu a fost singură, însă. Din comisie au mai făcut parte, în calitate de membri, directorii Bibliotecilor Judeţene din Cluj şi din Timiş. Care membri – susţin surse din interiorul CJ –, la ora când trebuia să înceapă evaluarea, au fost invitaţi în biroul Claudiei Boghicevici, unde au zăbovit jumătate de ceas. „Evaluarea a început la ora 11.30 şi a durat până la 13.20. Şi nimic din ce am spus nu a fost bine. De fapt, ei (membrii comisiei-n.r.) au venit clar cu o misiune şi asta s-a văzut din modul cum s-a desfăşurat totul” – ne-a dezvăluit Florin Didilescu.
Rezultatul evaluării? Nota 6 (şase). Asta, în condiţiile în care din 2001 până în 2017, notele obţinute de Florin Didilescu la evaluarea anuală au variat între 9,50-9,80-9,92-9,95. Ce putem zice? Nimic altceva decât că, brusc, Florin Didilescu s-a tâmpit, că într-un an de zile a devenit atât de decrepit încât s-a descalificat… Da, probabil că asta îşi doresc evaluatorii lui Florin Didilescu să credem despre directorul Bibliotecii Judeţene din Arad.
Vremuri defecte
În toată această poveste, sunt suficiente indicii care ne îndreptăţesc să punem la îndoială buna-credinţă cu care a fost evaluat managementul lui Florin Didilescu. E schema clasică prin care un director poate fi debarcat, legal, atunci când nu mai este dorit. Profesionalismul, competenţele lui Florin Didilescu n-au avut nicio şansă în faţa orgoliilor rănite ale preşedintelui comisiei de evaluare.
Florin Didilescu a înţeles ce i s-a întâmplat şi, tocmai de aceea, nici nu a contestat nota ce i-a fost acordată. La ce bun? „Aşa vor vremurile de acum, ca lucrurile să se întâmple în acest fel” – a încheiat, resemnat, Florin Didilescu.
Cristina Duma, manager interimar
Odată cu încetarea contractului de management al lui Florin Didilescu, s-a impus numirea unui nou director la Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol” din Arad. Numele acestuia? Cristina Duma. Angajată a instituţiei de la 1 aprilie 2002 în funcţia de bibliotecar, Cristina Duma a fost numită prin dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, manager interimar al Bibliotecii până la organizarea unui concurs. Numirea s-a făcut începând cu data 26 aprilie 2017, pe o perioadă de maximum 120 de zile.
Petiţie online: „Alături de prof. Florin Didilescu”
„Executarea” lui Florin Didilescu de către conducerea Consiliului Judeţean Arad a avut un puternic ecou în societatea civilă arădeană. Dincolo de încurajările exprimate în spaţiul public, a fost lansată şi o petiţie online: „Alături de prof. Florin Didilescu”. „Susţinem pe stimatul profesor Florin Didilescu ca director al Bibliotecii Judeţene «A.D. Xenopol» Arad şi nu suntem de acord cu înlocuirea acestuia din funcţie. Haideţi alături de noi pentru susţinerea lui Papa Didi şi pentru a ne împotrivi mediocrităţii şi aservirii politice tot mai pregnante din societatea românească. Spune NU mediocrităţii, spune NU falselor valori, spune NU intervenţiilor politice în Cultură! Doar împreună putem readuce VALOAREA acolo unde este atât de necesară. Biblioteca Judeţeană Arad este unul dintre ultimele bastioane de cultură în judeţul Arad. Să nu îl lăsăm pradă oportuniştilor de moment care nu au nicio legatură cu cultura. Biblioteca pe roţi nu este Biblioteca «A.D. Xenopol»!” – se arată în mesajul care însoţeşte petiţia. În doar câteva ore, petiţia online a adunat peste 100 de semnături. Dacă doriţi să votaţi, puteţi accesa link-ul următor:https://www.petitieonline.com/alaturi_de_prof_florin_didilescu.
Ce spune Claudia Boghicevici?
Ați fi curioși să aflați ce are de spus Claudia Boghicevici în legătură cu acuzele care i se aduc în contextul înlăturării lui Florin Didilescu de la conducerea Bibliotecii Judeţene? Noi i-am solicitat un punct de vedere. Iată-l: „Mandatul de director al domnului Didilescu a încetat ca urmare a rezultatului evaluării. Pentru conformitate, din comisia de evaluare a activităţii domnului Didilescu, au făcut parte directoarea Bibliotecii Judeţene din Cluj şi directorul Bibliotecii Judeţene din Timiş. În situaţia în care domnul Didilescu ar fi obţinut o notă mai mare de 7 (vă reamintesc că directorul Complexului Muzeal Arad şi directorul Centrului Cultural Judeţean Arad au obţinut note de peste 9,80 fiecare), mandatul domnului Didilescu ar fi continuat. Am convingerea că echipa interimară de conducere a Bibliotecii «A.D. Xenopol» va continua proiectele începute, dar şi că va iniţia proiecte noi, prin care instituţia să fie mai prezentă în viaţa culturală a Aradului, aşa cum se întâmplă cu bibliotecile din Cluj şi Timiş, ca să mă raportez la cei doi evaluatori care pot constitui model de bune practici pentru noi.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!