D-le primar, de curând aţi inaugurat serviciul de evidenţă a populaţiei Tîrnova. Cum merge activitatea, sunteţi mulţumit ?
Farcaşiu: Sunt foarte mulţumit, pentru că oamenii sunt mulţumiţi. A ieşit prima „şarjă” de o sută de buletine, primul întocmit fiind cel al viceprimarului Cornel Gabor, căruia i-a expirat vechiul buletin exact în data inaugurării sediului. Îi urăm şi pe această cale la mulţi ani. Cum spuneam, cetăţenii care au apelat la acest serviciu au fost mulţumiţi, în special pentru că tot ceea ce este legat de obţinerea documentelor necesare se rezolvă în aceeaşi locaţie. Aceasta înseamnă economie de timp şi nervi.
Din câte am înţeles, în scurt timp va mai fi o inaugurare importantă la Tîrnova, tot în sprijinul cetăţenilor.
Farcaşiu: Într-adevăr, în perioada imediat următoare comuna va avea treu subofiţeri de poliţie care vor lucra în exclusivitate pe raza comunei noastre. Spaţiul îl avem gata pregătit, un spaţiu în centru, cum puţine comune din judeţ au. Târnova face parte din grupul celor şase comune din judeţ care vor avea post propriu, deoarece au peste 5.000 de locuitori. Cu 5.681 de locuitori, suntem pe locul patru, după Vladimirescu, Şiria şi Vinga, după noi fiind Macea şi Secusigiu.
Despre proiectele pe care vreţi să le realizaţi în 2012 aţi mai vorbit. Dar cu banii cum staţi?
Farcaşiu: Imediat după sărbători am adoptat bugetul pe 2012, de 6.513.000 lei, adică peste 65 de miliarde de lei vechi. Din păcate, este la 70% faţă de cel pe 2011. Deşi la venituri din surse proprii stăm mai bine decât anul trecut, Consiliul Judeţean- mai ales că este an electoral- nu şi-a îndreptat deloc atenţia spre comunele cu primari liberali. Dimpotrivă, sunt comune liberale care figurează cu zero.
Pentru că tot vorbeam mai înainte despre numărul de locuitori, pot să vă dau nişte exemple edificatoare asupra tratamentului de care ne bucurăm din partea CJA. În timp ce Şiria a primit 6,27 miliarde lei, Tîrnova a fost umilită cu un mărunţiş de 0,15 miliarde, de 42 de ori mai puţin. Hai să spunem că Şiria are ceva mai mulţi locuitori decât noi, dar Şilindia, cu doar 884 de locuitori- cât avem noi doar în satul Drauţ- a primit 1,03 miliarde, de 6,8 ori mai mult decât Tîrnova. Destul de clar, nu vi se pare?
Asta este soarta primarilor în opoziţie faţă de putere.
Farcaşiu: Am spus întotdeauna că primarii nu au voie să invoce această scuză pentru nerealizările lor. Eu am fost aproape tot timpul, de când sunt primar, în opoziţie, dar m-am bătut cu toate armele pentru comună. Ce să mai zic despre scrutinul la care am candidat independent, fără sprijinul vreunui partid ? Cum se spune, dacă am fost dat afară pe uşa ministerelor, am intrat pe fereastră. Sigur, dacă partidul din care faci parte este la guvernare, lucrurile decurg mai uşor şi mai repede. Voi avea ocazia să verific acest lucru după ce USL va câştiga alegerile parlamentare, căci pentru cele locale, care sunt mai apropiate, nu îmi fac nicio grijă.
Preşedintele PDL Tîrnova spune că în această comună opoziţia s-a tradus prin opoziţia tuturor faţă de primar, indiferent ce partide erau la putere. Lucru, dealtfel, verificat. Fie că a fost guvernarea PDL-PNL, fie PSD-PNL, întotdeauna consilierii PSD şi PDL au făcut front comun contra primarului. Acum este USL, dar, conform unor zvonuri, PSD Tîrnova ţine neapărat să aibă liste proprii
Farcaşiu: Nu cred, dar chiar dacă ar fi aşa, nu m-ar deranja, pentru că nu ar lua voturi de la mine, ci de la candidatul PDL, care are în sondaje 22%, faţă de peste 60%, cât am eu. Sigur, niciodată, nicăieri, nu va exista vreun primar cu 100%, nici nu mi-aşi dori aşa ceva, pentru că ar dăuna grav democraţiei, dar 60%, spun eu, este edificator. Contracandidatul meu îşi face speranţe pe baza faptului că- zice el- m-a învins la alegerile prezidenţiale, deorece Mircea Geoană a pierdut la Tîrnova. Sincer, eu nu prea m-am implicat să fac campanie la prezidenţiale, primarul Farcaşiu cere voturile oamenilor pentru el si lista de candidaţi PNL, pe baza meritelor sale, nu pentru altcineva.
Candidatul PDL poate să-şi facă speranţe, e dreptul lui, doar că nu prea cred că va reuşi să coalizeze toate partidele împotriva mea. De 22 de ani, se tot coalizează, niciodată nu am fost susţinut nici de PSD, nici de PDL. Liderii partidelor politice pot să promită voturi, dar electoratul votează cum vrea. Să vă dau un exemplu: PSD are în sondaje 14%, dar potenţialul său candidat, doar 7%. Aceasta, în opinia mea, înseamnă că oamenii au înţeles că trebuie mers pe USL, că nu mai pot fi manipulaţi aşa de uşor. Or, pe mine acest lucru nu poate decât să mă bucure. Repet, însă, nu cred că va fi posibil ca PSD să meargă cu liste proprii.
Ca să închei,candidatul PDL va fi al 24-lea contracandidat care pierde în faţa mea. Chiar dacă, după noua lege, cu care eu nu am fost niciodată de acord, primarii se aleg într-un singur tur, ceea ce face ca primarii aflaţi pe funcţii să câştige aproape sigur, chiar şi cu un scor în jur de 30%, îmi doresc şi sunt sigur că o să obţin mult peste 50% din prima, cum se spune, ca să nu poată nimeni să spună că nu am fost ales de către majoritate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!