Arad. S-a lansat cu surle şi trâmbiţe, suna atât de bine de nu îţi venea să crezi şi totuşi părea realizabil. Şi se întâmpla la Fântânele, adică departe de locurile în care ai fi crezut că vin să investească străinii. Garanţia o dădea faptul că în joc erau bani europeni. Multe fonduri europene. Era vorba de construirea unui complex urbanistic de 20 milioane euro, în jurul unui teren de golf cu 18 găuri, chiar la Fântânele. Un vis prea frumos însă pentru comună şi judeţ. Un vis blocat acum de… insolvenţa investitorului. Construirea, la ieşirea din Fântânele, a unui complex urbanistic de lux, care ar fi urmat să cuprindă și unul dintre cele mai mari terenuri de golf din Europa, e suspendată de mai bine de doi ani. Această poveste e ţinută în viaţă doar de vagi promisiuni şi de speranţe.
Cum a murit proiectul? Simplu: firma care şi-a luat responsabilitatea de a construi nu a mai putut veni cu partea sa de contribuţie la acest proiect pe fonduri europene (50%). Mai exact, jumătate din suma necesară investiţiei urma să vină sub formă de sume nerambursabile de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional, axa prioritară 5 – “Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”. (43.628.095,00 lei din 84.567.356 lei valoarea totală a investiţiei). Restul trebuia pus de investitor. Şi nu a fost să fie aşa. Acum, situaţia e şi mai gravă: investitorul a intrat în insolvenţă. Pe 27 iunie, adunarea generală a creditorilor, formată din instituţiile de stat (finanţe, primărie etc.) şi alţi nu mai puţin de 38 de creditori au aprobat un plan de reorganizare pentru a ţine în viaţă societatea şi a-şi recupera măcar banii.
364 de hectare de vis
În 2010, compania italo-română “Bellavista Golf Villas & Resort”, căci despre această companie vorbim, lansa un proiect de amenajare a unui complex urbanistic în Fântânele, pe o suprafaţă de 364 de hectare, mai mare decât zonele locuite ale comunei (!), un complex cu vile, blocuri, un hotel de lux, un club de golf cu teren, magazine, alte construcţii specifice unei zone rezidenţiale de lux etc. În 2011, compania a primit de la Primăria Fântânele autorizaţie de construcţie pentru complexul „Butterfly Royal Golf Resort”. În 2012 lucrările s-au oprit însă pentru că investitorul nu a găsit banii pentru a acoperi cota parte din investiţie iar sumele alocate de Uniunea Europeană nu au mai intrat în absenţa dovezii că banii companiei există şi ei.
Mai mult, după cum susţine şi primarul comunei Fântânele, Emil Otlăcan, firma italo-română a intrat în insolvenţă, acumulând datorii la stat şi la bugetul local. Către Fântânele restanţele pentru impozite şi taxe locale au ajuns la 450.000 de lei.
Aşteaptă reorganizarea
Singura veste bună este că firma are un plan de reorganizare, care se află pe masa Tribunalului Arad pentru aprobare, şi există posibilitatea, cel puţin în teorie, ca dezvoltatorul să iasă din impas. Când? Nu se ştie. Un astfel de plan durează doi-trei ani, timp în care se caută bani şi/sau investitori. A doua variantă e că nimeni nu va putea scoate societatea din impas. Iar falimentul în acest caz ar fi soluţia finală.
Cei din Fântânele, în frunte cu primarul, nu au de gând, însă, să renunţe cu una cu două la visul de a deţine unul dintre cele mai mari complexuri dedicate golfului, chiar dacă până acum s-au făcut doar săpături pentru canalizare şi s-au realizat mai multe fundaţii ale viitoarelor construcţii. În viziunea edilului, complexul ar putea atrage zeci de turişti, ar putea crea locuri de muncă şi ar duce la dezvoltarea majoră a comunei şi judeţului. Primarul din Fântânele a adăugat că doar pentru terenurile deţinute acum firma are de plătit anual taxe locale de 150.000 de lei, iar dacă construcţiile ar fi finalizate, sumele ar urca vertiginos.
În martie 2013, însă, s-a intrat în insolvenţă. Nimeni nu ştie însă când se vor relua lucrările, dacă se vor relua şi cum vor fi duse la bun sfârşit în noile condiţii.
Cum sunau planurile de atunci
Conform PUZ-ului aprobat de Consiliul Local Fântânele, zona rezidenţială a complexului ar fi urmat să fie amenajată pe o suprafaţă de 173,95 hectare şi ar fi trebuit să cuprindă 20 vile de lux, 32 de vile individuale, alte 66 de vile, 355 de vile cu regimul de înălţime parter, două etaje şi penthouse. Fiecare vilă ar urma să aibă 5.000 de metri pătraţi de teren individual.
În zona de locuinţe ar urma să mai existe spaţii comerciale, agenţii bancare, ateliere de producere şi desfacere artizanat, internet-cafe, bowling etc. Terenul de golf ar fi urmat să ocupe 51,93 hectare, forma acestuia fiind una de fluture, de unde şi numele proiectului şi al viitorului complex. Un hotel de lux, un centru SPA şi restaurante ar fi completat luxul de la Fântânele. Totul, dublat desigur de locuinţe de serviciu în regim parter şi etaj, terenuri de tenis, magazine şi locuinţe personale. Termenul de finalizare al primei părţi din mega-investiţia de la Fântânele era anul 2013…
Citiți principiile noastre de moderare aici!