ARAD. O poveste tristă îşi scrie finalul dezamăgitor, în această perioadă, la Tribunalul Arad. Şi o investiţie care ar fi schimbat soarta localităţii Fântânele şi a întregii zone e pe cale să fie îngropată definitiv. În aceste zile, în fapt, se pune lacătul pe un proiect care suna prea bine pentru Arad: construirea complexului urbanistic de lux din Fântânele în care era inclus şi unul dintre cele mai mari terenuri de golf din Europa, cu 18 cupe (cu posibilitatea de extindere la 24). 18 este, însă, acum numărul creditorilor care s-au adunat la masa credală la Tribunal şi care cer justiţiei falimentul firmei italiene care în 2010 anunţa cu surle şi trâmbiţe demararea investiţiei pe fonduri europene. Pe lista celor care au de primit bani de la italieni care promiteau o investiţie serioasă la Fântânele se alfă în primul rând firma arădeană contractată pentru executarea lucrărilor Tehnodomus – firmă care a dat în judecată investitorul încă din 2013 în speranţa că-şi va recupera aproximativ trei milioane de euro, bani investiţi pentru lucrări executate, facturate și pentru care firma a plătit deja la stat taxe și impozite. Tot pe lista creditorilor se mai află CNADNR, Primăria Fântânele, Direcţia Finanţelor Publice Arad, Primăria Arad şi o serie de firme care au intrat în contact cu Bellavista Golf Villas & Resort şi care au rămas cu… buzele umflate.
Nimeni nu mai speră acum că lucrările la terenul de golf şi la clădirile şi utilităţile demarate deja şi oprite în 2012 vor mai fi reluate. S-a ajuns acum în punctul în care nu se mai aşteaptă decât verdictul instanței pentru firma care promitea că la Fântânele va lua naştere proiectul Butterfly: falimentul. Se vorbeşte de cooptarea în afacerea din Fântânele a unor alţi investitori, dar e greu de crezut că aceştia vor fi găsiţi în condiţiile în care banii europeni nerambursabili (50% din valoarea investiţiei) au fost retraşi demult. Creditorii nu mai pot spera acum decât să pună mâna pe terenul de sute de hectare pe care urma să prindă viaţă investiţia.
Un teren de 364 de hectare, care conform PUZ-ului aprobat cuprindea o zonă rezidenţială de 173,95 hectare, sute de vile, terenul de golf, terenuri de tenis, restaurante, un hotel de lux, un centru pentru SPA, 30 de kilometri de sisteme de irigaţii, lacuri etc.
Vise de 84.567.356,20 lei
La începutul lunii decembrie 2010, proiectul de realizare a unei „Baze de agrement cu terenuri de golf, de sport, piscine, funcţiuni complementare (club, vestiare, depozite, cabină poartă), căi de acces, parcări, utilităţi aferente bazei de agrement, comuna Fântânele” a fost lansat oficial. Finanţat prin Programul Operaţional Regional, axa prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului“, proiectul celor de la S.C. BELLAVISTA GOLF VILLAS & RESORT S.R.L urma să se deruleze pe 29 de luni, valoarea totală a investiţiei fiind de 84.567.356,20 lei, din care 43.628.095,00 lei reprezenta valoarea finanţării nerambursabile.
În august 2010, complexul Bellavista Golf Butterfly Resort a primit autorizaţia de construcţie pentru cele 11 obiective de investiţii, în baza unui PUZ aprobat de Consiliul Local Fântânele şi realizat din octombrie 2007.
Abandonată la 30%
Investiţia în complexul de la Fântânele ar fi trebuit finalizată în 2013. În 2012, când lucrările au fost oprite, din întreaga lucrare era realizat un procent de 30%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!