Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Universitatea din Padova, au organizat, în data de 6 martie 2012, în Aula Magna „Ştefan Cicio Pop” a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Conferinţa Internaţională IN.S.P.I.R.E. (Innovative Network for Security and Prevention through Inter-Regional Euro-Cooperation- INSPIRE-IT), care îşi propune să analizeze fluxurile migratorii pe relaţia Romania – Europa de Vest, în special spre zona statului Italian.
La lucrări au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. Messina Patrizia, dr. Galante Daniela şi prof. Gobbo Maurilla de la Universitatea din Padova, prof. Ilona Mathè de la Fundaţia Oktfordvil (Ungaria), conf. univ. dr. Florentina Mutiu -Universitatea de Vest din Timişoara, conf. univ. dr. Marius Grec, decan al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste Politice şi Administrative a UVVG, prof. Petre Ciacli, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Tiberio Grunwald – iniţiatorul proiectului, reprezentanţi ai instituţiilor locale din Arad şi Timişoara, organizaţii non-guvernamentale din Italia, România şi Ungaria.
Proiectul este promovat de o reţea internaţională de universităţi, asociaţii non profit şi instituţii publice locale, având ca principal obiectiv întărirea cooperării internaţionale în lupta împotriva criminalităţii transnaţionale.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” va prezenta o analiză a situaţiei fluxului migratoriu, dinspre judeţul Arad, spre ţările Europei de Vest, în special Italia.
Programul propune acţiuni inovative pentru facilitarea comunicării schimbului de experienţe şi de bune practici între actorii administraţiilor locale, factorii decizionali şi societatea civilă prin analiza sistemului judiciar şi a politicii de prevenire în cele trei ţări pentru identificarea diferenţelor, asemănărilor şi a bunelor practici mai ales în problematici ca traficul de fiinţe umane, delcvenţa juvenilă, integrare socială criminalitate urbană şi micro-criminalitate.
Proiectul are în vedere creșterea gradului de cunoaștere a fluxurilor migratorii (de ex. a fluxului de muncă) dinspre România spre Italia, confruntând datele și informațiile culese în țările de origine, de tranzit și de destinație; analiza impactului Uniunii Europene asupra politicilor de prevenire a criminalităţii la nivel local şi regional; analiza cooperării trans-naţionale între organizaţiile publice şi private.
Aceste probleme au un caracter global și nu pot fi combătute sau prevenite de către un singur stat sau prin aplicarea unei singure măsuri. Acestea necesită un efort comun al organizațiilor internaționale, al statelor, al actorilor locali și regionali în cadrul unor acţiuni transnaţionale, bine definite.
Proiectul pornește de la convingerea că migrația expune persoanele la situații de risc pentru sănătatea fizică, psihică și din punct de vedere social, cu repercursiuni asupra gradului de siguranță și bunăstare.
Obiectivul general al proiectului constă în crearea unei rețele RO-HU-IT utilă pentru: schimbul de informații, identificarea bunelor practici și proiectarea unor acțiuni transnaționale care să asigure creșterea securității și prevenirea criminalității.
Pornind de la obiectivul general, se vor stabili obiective specifice:
– elaborarea unor propunei de politici integrate pentru prevenirea şi testarea lor prin constituirea ad-hoc a unor laboratoare locale în trei regiuni ale celor trei ţări implicate;
– creşterea sensibilităţii populaţiei prin implicarea tinerilor;
– realizarea unui glosar (necesar pentru viitoare colaborări);
– identificarea și transpunerea bunelor practici aplicate în zonele de interes (Veneto –IT, RO, HU) în domeniul prevenirii criminalității;
– proiectarea și experimentarea unor noi practici.
Proiectul îşi propune să identifice şi să pună în aplicare modele de intevenție şi de prevenire care pot influenţa percepţia locală asupra securităţii şi să îmbunătăţească măsurile specifice pentru combaterea impactului social negativ al activităţilor organizaţiilor criminale, măsuri care pot genera efecte secundare precum rasismul, xenofobia şi discriminarea (situația româno-italiană este un exemplu elocvent). Structura proiectului permite colaborarea dintre parteneri, precum și schimbul de cunoaștere şi de experienţă pentru a întări capacitatea de a coopera într-o perspectivă multinivel şi trans-sectorială.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” derulează programe cu Universitatea din Padova încă de la înfiinţarea UVVG. De atunci şi până astăzi am derulat numeroase programe, dintre care, cele mai recente, au fost :
– În anul 2008 – Proiectul IN.T.E.L.JUST, axat pe pregătirea la nivel internaţional în domeniul dreptului şi justiţiei europene.
– 2008/2010 – Programului IN.T.E.S.A. (International Training for European Studies & Administration ), un Proiect complex de pregatire in Studii Europene, de perfectionate prin stuydii masterale in Domeniul Politicilor Publice Europene.
– În vara anului 2011 – Proiect iniţiat de Universitatea din Padova, în cadrul Grupului de la Coimbra, coorganizatori Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, având ca obiect de studiu fenomenul de delocalizare industrială pe relaţia Regiunea Venetto, Italia – Regiunea V Vest, România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!