Măsuri speciale in mai multe localități din județul Arad, după ce un nou focar de gripă aviară a fost confirmat in localitatea Lokoshaza (LOCOȘHOZO) din Ungaria, chiar lângă frontieră.
Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, dr. Marcel Roșu a transmis: „Din păcate avem o notificare din partea autorităților maghiare despre un nou focar de gripă aviară înalt patogenă cu subtipul H5N1 în apropiere de granița cu România. În raza de 10 km, deci în zona de supraveghere, intră patru localități din județul Arad: Macea, Sânmartin, Șiclău și Grăniceri. Din experiența trecută în zonele de supraveghere se aplică măsurile de prevenție în ceea ce privește răspândirea bolii. Așadar, toate păsările susceptibile a se îmbolnăvi trebuie să fie ținute închise, să nu intre în contat cu alte păsări domestice sau sălbatice. Împreună cu colegii noștri din teritoriu vom face inspecții în exploatații și bine-înțeles în toate fermele din preajma zonei de supraveghere. În zona de supraveghere nu avem nicio fermă de creștere a păsărilor, cele mai apropiate fiind la Socodor și la Dorobanți.
Pentru cetățeni și crescătorii de păsări recomandăm ca să nu lase păsările libere, să nu le permită accesul la zone cu luciu de ape, să nu vândă și să nu cumpere păsări în și din zona respectivă, să nu cumpere carne de pasăre sau ouă din zona de supraveghere.
Rugăm cetățenii să sesizeze toate situațiile în care apar îmbolnăviri la păsări, în mod special acolo unde există mortalități. Am informat și Instituția Prefectului Județului Arad, urmând să fie organizate consilii locale de combatere a bolilor – CLCB pentru a evita răspândirea bolii”.
Așadar, autoritățile recomandă localnicilor se semnaleze medicilor veterinari orice îmbolnăviri în rândul păsărilor domestice sau sălbatice.
Și cazuri de pestă
Pe de altă parte, in județul Arad au fost confirmate, zilele trecute, și 5 cazuri de pestă porcină africană, la porci mistreți din 2 fonduri de vânătoare de la Vărădia și Milova, de pe Valea Mureșului.
Situația în Europa
În urmă cu o lună Reuters transmitea, citați fiind de Agerpres, că gripa aviară se extinde rapid în fermele avicole din Uniunea Europeană. În ultimii ani, focarele de gripă aviară înalt patogenă H5N1 au dus la moartea a mii de milioane de păsări în întreaga lume. Gripa aviară nu a fost detectată la oameni sau la bovine în UE.
Gripa aviară este o boală sezonieră în rândul păsărilor de curte, răspândită mai ales de fecalele păsărilor sălbatice infectate sau de transportul de materiale infectate. Apare de obicei toamna, când păsările migrează, şi scade primăvara. Ungaria a înregistrat până acum cel mai mare număr de focare de gripă aviară de la începutul sezonului migrator, la 1 august . În Polonia, cel mai mare producător de carne de pasăre din UE, virusul a dus la sacrificarea a 1,8 milioane de păsări, aproape 1,4 milioane fiind la o singură fermă, în oraşul Sroda Wielkopolska. Franţa, care a suferit cele mai severe pierderi în 2022/2023, a reintrodus luna aceasta măsuri de biosecuritate în fermele avicole, citând creşterea numărului de cazuri în ţările vecine.
Citiți principiile noastre de moderare aici!