ARAD. Focar de infecție cu Clostridium difficile, la Arad. Clostridium difficile este o bacterie despre care medicii spun că e cea mai frecventă cauză a diareei asociate cu consumul de antibiotice. Infecţia se transmite pe cale digestivă, apariţia ei denotând nerespectarea regulilor minime de igienă a mâinilor.
Trei cazuri au fost confirmate în Secţia Pneumologie II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. E vorba despre adulţi – doi bărbaţi şi o femeie. „Două cazuri au fost transferate pe secţia de Boli infecţioase adulţi, tratate cu Metronidazol şi monitorizate din punct de vedere al evoluţiei bolii. Un caz a fost izolat în Pneumologie II, cu instituirea tratamentului cu Metronidazol. S-au întocmit listele de contacţi – cinci persoane – şi s-a luat măsura izolării acestora în două saloane, continuându-se urmărirea lor” – precizează dr. Laura Nicolescu, director al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad.
Reprezentanţii spitalului au dispus dezinfecţia suprafeţelor şi microaeroflorei saloanelor pacienţilor, contacţilor şi a întregii secţii. S-a efectuat instruirea pacienţilor, a contacţilor acestora, precum şi a tuturor pacienţilor din secţie cu privire la măsurile de igienă personală. S-au instituit măsuri de igienă şi dezinfecţie sporită în întreaga secţie.
Prevenţie
În general, cazurile de infecție cu Clostridium difficile apar în unităţile de îngrijire a sănătăţii. Transmiterea are loc în principal de pe mâinile persoanei bolnave pe diverse obiecte (chiuvetă, toaletă, clanţă, stetoscop, termometru). Aşadar, igiena mâinilor este cea mai importantă măsură de prevenire.
Între categoriile de pacienţi cu risc crescut de a face infecţia se numără cei care urmează un tratament antibiotic prelungit sau care au suferit o intervenţie chirurgicală cardiovasculară. Riscul infecţiei îl implică şi spitalizarea prelungită, bolile cronice severe sau imunodepresia. La vârstă înaintată (peste 65 de ani), posibilitatea infectării cu Clostridium difficile este de zece ori mai mare comparativ cu persoanele mai tinere.
Simptome
Cele mai frecvente simptome ale infecţiei cu Clostridium difficile sunt: febra, pierderea apetitului, vărsături, dureri abdominale, ocluzie intestinală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!