ARAD. Pesta porcină africană continuă să se extindă în județ. Aradul are în acest moment 36 de focare active potrivit Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. La nivel național, Aradul este printre județele cu cele mai multe focare – Teleorman: 70, Gorj: 38, Arad: 36, Iaşi: 26, Albă: 22 şi Dolj: 22, Satu Mare: 21, Bihor: 20 , Ialomiţa: 20 şi Maramureş: 20. Totalul focarelor din România a ajuns la 441, totuși numărul focarele este totuși în scădere față de ultima raportare națională când erau 529 de focare.
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.963 de cazuri la mistreţi în 38 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.
Focarul de la Ineu
Potrivit unei notificări semnată de directorul DSVSA Arad, dr. Marcel Roșu, și transmisă către primăriile din Ineu, Șicula, Bocsig, Șilindia, Târnova și Seleuș a fost instituită o zonă de protecție și supraveghere. Practic, s-a confirmat pesta porcină africană la o exploatație din Ineu și ca atare în jurul focarului, pe o rază de minim 3 km, s-a instituit zonă de protecție. Această zonă include localitățile Ineu și Mocrea. Mai departe, zona de supraveghere include localitățile: Șicula, Gurba, Bocsig, Șilindia, Satu-Mic, Chier, Moroda, Iermata și Seleuș.
Potrivit notificării DSVSA, în zona de supraveghere sunt cuprinse și „fermele de suine Gurba și Mocrea aparținând de SC Smithfield România”.
„În zona de protecție se vor instala dezinfectoare rutiere, la toate intrările și ieșirile din localitate. În aceste zone, instituțiile parte a CLCB cu atribuții în controlul bolii vor aplica măsurile stabilite în legislația comunitară specifică. Mișcarea animalelor din zona de protecție este restricționată astfel: deplasarea și transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicție nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe șosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire. Animalele din zona de protecție sunt supuse supravegherii clinice cu echipe constituite din medici veterinari oficiali în fiecare echipă.
Cauzele răspândirii pestei
Din anchetele epidemiologice rezultă că principalele cauze care duc la apariţia de noi focare de pestă porcină africană sunt: numărul mare de mistreţi, în unele fonduri de vânătoare fiind depăşită densitatea maximă de 0,5 mistreţi/kmp din cauza nerespectării cotelor de vânătoare; nerealizarea cerinţei de a se vâna întreg efectivul de mistreţi în zonele infectate, conform Hotărârii nr. 3/2019 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă; neefectuarea supravegherii pasive în sensul de necolectare a cadavrelor de mistreţi în vederea testării în direcţia PPA şi neutralizării ulterioare; vânzarea/cumpărarea porcinelor domestice fără documente sanitar-veterinare care să ateste statusul de sănătate; ieşirea porcinelor din zonele de protecţie şi supraveghere stabilite în jurul focarelor (minim 10 km), în conformitate cu cerinţele Directivei 2002/60/CE.
De asemenea, alte cauze care duc la răspândirea PPA sunt mişcările necontrolate de porcine realizate de comercianţii ilegali de animale vii; sacrificarea porcinelor bolnave fără anunţarea medicului veterinar şi conservarea produselor provenite de la acestea, ţinând cont că datele ştiinţifice au demonstrat că virusul rezistă în produse congelate/conservate ani de zile; administrarea de resturi alimentare netratate termic în hrana porcilor; nerespectarea măsurilor de biosecuritate în special în gospodăriile populaţie, dar şi în unele exploataţii comerciale.
Trimite articolul
Xnu dam porcii
ne vom apara cu ce avem fiecare prin curte