În urmă cu câteva zile, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad (DSVSA) a confirmat infectarea cu pestă porcină africană, la câteva exemplare din efectivul de porci crescuți într-o exploatație nonprofesională din satul Aluniș, comuna Frumușeni. Anterior, în cursul acestei luni, au mai fost identificate două focare de pestă porcină africană la gospodării private de mici dimensiuni din localitatea Neudorf, comuna Zăbrani
Având în vedere noile cazuri de pestă, la propunerea Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Arad a aprobat un Plan de măsuri în vederea prevenirii răspândirii bolii.
În focar se vor lua următoarele măsuri: “Toți porcii din exploatație se ucid (peste 300 de capete), cu respectarea normelor de bunăstare, sub control oficial și într-un mod prin care să se evite orice risc de propagare a virusului pestei porcine africane. Se va efectua evaluarea fiecarui animal ucis, în exploatație, date care vor fi înscrise în fișele de evaluare. Cadavrele animalelor ucise și a celor moarte vor fi ecarisate cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Orice deșeuri susceptibile de a fi contaminate sunt supuse unui tratament de inactivare corespunzător (dezinfecție), precum și toate materialele de unică folosință potenţial contaminate se distrug. Aceste măsuri trebuie aplicate în conformitate cu procedurile din manualul operațional, sub supravegherea medicului veterinar oficial. Clădirile destinate adăpostirii porcinelor, echipamentul, așternutul pentru animale, gunoiul de grajd și purinul susceptibile de a fi contaminate trebuie curățate şi dezinfectate. Prin grija Unității Locale de Sprijin, la intrările și ieșirile din exploatația infectată se instalează dezinfectoare individuale. Este interzisă intrarea porcilor în exploatația afectată. De asemenea, timp de 30 zile se interzice intrarea și ieșirea în/din exploatația afectată a animalelor din alte specii. Este interzisă scoaterea de carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne, precum și a furajelor, ustensilelor și a altor obiecte și deșeuri susceptibile de a transmite pesta porcină africană, din exploatația afectată, situată în localitatea Aluniș, FN, fără avizul D.S.V.S.A. Arad. Vor fi identificate toate intrările și ieșirile din localitatea Aluniș, în care a fost confirmat focarul de boală, în vederea înființării imediate de puncte de control trafic, astfel încât să fie prevenită ieșirea animalelor vii sau a cărnii și/sau produselor din carne de porc. Aceste verificări se vor realiza inclusiv cu echipe mobile care vor monitoriza și controla toate zonele aparținând localității afectate. Se întocmește ancheta epidemiologică pentru stabilirea sursei de contaminare, a datei aproximative de intrare a virusului în exploatație, a posibililor contacți și se instituie măsuri suplimentare (dacă este cazul)”, se arată în comunicatul transmis de către Instituția Prefectului – Județul Arad.
Măsuri pentru localitățile învecinate
O serie de măsuri specifice se vor lua și în localitățile învecinate: „Se delimitează în jurul focarului de pestă porcină africană o zonă de restricţie care este formată din zona de protecţie (ZP) şi zona de supraveghere (ZS). Zona de protecție se compune dintr-o parte din teritoriul comunitar pe o rază de cel puțin 3 kilometri în jurul exploatației infectate iar zona de supraveghere 10 km în care este inclusă și zona de protecție. Zona de protecție cuprinde localitățile Aluniș și Frumușeni. Câteva măsuri în zona de protecție: în zona stabilită, toate exploatațiile din zonă sunt vizitate de medici veterinari oficiali, cât mai curând posibil și fără întârziere nejustificată, după confirmarea oficială a focarului de boală, în vederea efectuării unui examen clinic al porcilor și un control al registrului și al mărcilor de identificare a porcilor prevăzute la articolele 4 și 5 din Directiva 92/102/CEE. Se instituie măsura interzicerii oricărei mișcări a animalelor până la ridicarea restricțiilor (pentru porcine). Se interzice circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor și transporturile aprobate de D.S.V.S.A. Arad. Această interdicție nu se aplică la tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire. Vehiculele și echipamentele utilizate pentru transportul porcilor, al altor animale sau al unor materiale susceptibile de a fi contaminate (precum carcasele, furajele, gunoiul de grajd, etc.) sunt curățate, dezinfectate, dacă este necesar, dezinsectizate și tratate cât se poate de repede după contaminare. Niciun vehicul care a fost utilizat la transportul porcilor nu poate părăsi zona fără a fi curățat și dezinfectat, apoi inspectat și reautorizat pentru transport de către autoritatea competentă. Nici un animal din specia suine nu poate intra/ieși în/din exploatație, timp de 30 zile (mai exact, până la ridicarea restricțiilor), toate celelalte specii, cu excepția porcilor, pot părăsi exploatațiile dar numai cu acordul medicului veterinar. Prin grija autorităților publice locale la intrările și ieșirile din gospodăriile populației care dețin porci se vor instala dezinfectoare individuale. Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la porcinele din curtea proprie vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit”, de arată în decizia CLCB.
Măsuri în zona de supraveghere
Totdodată, în zona de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților Tisa Nouă, Fântânele, Vladimirescu, Mândruloc, Cicir, Sâmbăteni, Păuliș, Zăbrani, Chesinț și Fiscut. Se instituie măsura interzicerii oricărei mișcări a animalelor până la ridicarea restricțiilor (pentru porcine). Circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor, sunt interzise, cu excepția aprobării de către D.S.V.S.A. Arad. Această interdicție nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire. Nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde sau ieși din exploatație, fără acordul medicului veterinar, până la ridicarea restricțiilor. Orice persoană care intră sau iese din exploatațiile situate în zona de supraveghere trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane. D.S.V.S.A. asigură faptul că medicii veterinari oficiali efectuează vizite la un eșantion de unități care dețin animale din speciile listate în zona de supraveghere.
Trimite articolul
XDezinfectati-l si pe Dragos ca e plin de Linbrici. Caci de ferma lui e vorba.
Iara veniti cu schmeceri de astia nu exista pesta porcina nu vor sa tina oameni
porci privatpentru ca aduce carne din Olanda si germania carne export asai schmeceria
nu Pesta
-
Da mai… asa e… strainii astia saraci care au singurul scop sa faca bani de pe urma romanilor…
Apropo, acuma nu mai vor sa ne oblige sa nu mai mancam carne si sa mancam greieri? Vor sa mancam carnea din Olanda si Germania?
Cum naiba sa crezi ca Romania e atat de importanta pentru exportatorii care castiga de 100 de ori mai mult in alte tari, de crezi ca ii cumpara pe toti de la directia sanitara si pe cei de la laboratoare, ca sa omoare ei cativa porci (de placere, care oricum in 1 an vor fi din nou crescuti acolo)-
Ești cam naiv băiete. M-a fa câteva calcule înainte sa scoți iaurt pe trompeta! Vorbești ușor si fără creier.
-
Iar se scumpeste carnea de porc.
Pe vremuri,cand eram “inapoiati” nu se sacrificau porcii pentru vrajeala de pesta…
-
Pe vremuri daca mureai ca ai mancat ceva infectat, stia doar familia ta si cativa vecini… si nu aveai parte de autopsie sa afle de ce ai murit… ziceau ca “de inima rea” sau cine stie ce alte prostii.
Dar na… ce ne trebuie noua medicina moderna, ca doar romanii stiu ei mai bine.-
Ce bine ca tu nu ești român.
-
Da oare pesta asta aficana nu se transmite si in parlament?
-
a facut atata drum pesta africana si dintre toate fermele , s-a oprit doar aici. interesanta pesta!
Clar ca se scumpeste carnea +Transportul din olanda de aia trebuie astia arsi
masuri draconice, ca sa mai spui! dar ce faceti cu pasarile si animalele salbatice care circula libere,cum le restrictionati? dar insectele,mustele? Sobolanii, soarecii,? Fiindca acestea sunt principalii vectori de transmitere a bolii… Mi-am adus aminte de poveste marelui Creanga: “Prostia omeneasca”…cei care nu o stiti, cititi-o,sa vedeti cat este de pilduitoare si acum la cca 150 de ani de cand a fost scrisa…profetica de-a dreptul..
De cati ani exista aceasta boala-pesta porcina?
Luminatii lumii care produc “vaccinuri ” rapid pt o raceala numita covid, nu sunt capabili sa scoata pe piata un vaccin pentul pesta porcina? Interesele unora sunt sa ucida porcii din fermele noastre ca sa importam.
Ceva date de contact cu ferma din Aluniș ???
Sau si alte ferme care suferă din cauza Pestei .