ARAD. “Având în vedere că la câteva exemplare din efectivul de porci din două exploatații nonprofesionale din satul Sintea Mică, comuna Olari, a fost confirmată infectarea cu pesta porcină africană, la propunerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad (DSVSA), Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Arad a aprobat un Plan de măsuri în vederea prevenirii răspândirii bolii. Măsurile adoptate trebuie duse la îndeplinire și de mai multe instituții sau persoane, printre care DSVSA, Primăria Olari, proprietarii exploatației”, informează Prefectura Arad.
Măsuri în focar
Conform procedurilor, toți porcii din cele două exploatații se ucid (33 de capete în total), cu respectarea normelor de bunăstare, sub control oficial și într-un mod prin care să se evite orice risc de propagare a virusului pestei porcine africane. În continuare, se vor lua următoarele măsuri: se va efectua evaluarea fiecarui animal ucis, în exploatație, date care vor fi înscrise în fișele de evaluare; cadavrele animalelor ucise și a celor moarte vor fi ecarisate cu respectarea prevederilor legale în vigoare; orice deșeuri susceptibile de a fi contaminate sunt supuse unui tratament de inactivare corespunzător (dezinfecție), precum și toate materialele de unică folosință potenţial contaminate se distrug. De asemenea, este interzisă intrarea porcilor în exploatațiile afectate, iar timp de 30 zile se interzice intrarea și ieșirea în/din exploatațiile afectate a animalelor din alte specii. Este interzisă și scoaterea de carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne, precum și a furajelor, ustensilelor și a altor obiecte și deșeuri susceptibile de a transmite pesta porcină africană, din exploatațiile afectate, fără avizul D.S.V.S.A. Arad.
Măsuri în zona de protecție
În jurul focarelor de pestă porcină africană se delimitează o zonă de restricţie care este formată din zona de protecţie şi zona de supraveghere. Zona de protecție se compune dintr-o parte din teritoriul comunitar pe o rază de cel puțin 3 kilometri în jurul exploatației infectate, iar zona de supraveghere 10 km în care este inclusă și zona de protecție.
Zona de protecție cuprinde localitățile Sintea Mică și Zărand. Câteva măsuri în zona de protecție: toate exploatațiile din zonă sunt vizitate de medici veterinari oficiali, după confirmarea oficială a focarului de boală, în vederea efectuării unui examen clinic al porcilor și un control al registrului și al mărcilor de identificare a porcilor; se instituie măsura interzicerii oricărei mișcări a animalelor până la ridicarea restricțiilor (pentru porcine); se interzice circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor și transporturile aprobate de D.S.V.S.A. Arad. Această interdicție nu se aplică la tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire.
Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la porcinele din curtea proprie vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit.
Măsuri în zona de supraveghere
În jurul focarului, pe o rază de minimum 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților Nădab, Cintei, Țipar, Chereluș, Seleuș, Caporal Alexa, Sântana și Olari, se instituie următoarele măsuri: se interzice mișcărea animalelor până la ridicarea restricțiilor (pentru porcine); circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor, sunt interzise, cu excepția aprobării de către D.S.V.S.A. Arad. Această interdicție nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire; nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde sau ieși din exploatație, fără acordul medicului veterinar, până la ridicarea restricțiilor; orice persoană care intră sau iese din exploatațiile situate în zona de supraveghere trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane.
Trimite articolul
Xe clar ca iara se vrea distugerea porcului romanesc sa mancam numa carne falsa de la olandeji
Iara veniti cu vrageli de astia Pesta Porcina Pesta asta nu exista Carnea trebuie dusa din Olanda si Germania de aia se scumpeste
vrea sa ne oamoare pe noi mici fermieri care avem si noi 30 40 de porci pentru copi nostri
În fiecare an aceeași poveste???
Noi suntem prosti pt ca facem ferme. Fiecare taran sa-si tina acasa doi-trei porci si gata. Nu se merita sa ne sacrificam pt nimeni, familia si atat. Fiecare de la oras are sigur pe cineva la tara si poate sa-i creasca un porc, stie ce mananca…asa era pe vremuri, totul era de acasa. Cum mergeam de la tara la oras cu sacosele pline?? Acum de ce nu mai crestem porci, gaini? Pute cand hranesti animalele, dar carnea e buna!!! Satraiti bine !
Asta se si vrea distrugerea micilor fermieri ca sa importam carnea de la jermania , holanda și alte tari jermanice ce are nici un gust ca e adusa din hargentina. Cat o mai fi ” eu ” doar control și distrugere va fi.