Că nu a fost nimeni tras la răspundere pentru incendiile de vegetaţie uscată, mirişte, păşune sau litieră, ştim din materialul pe care l-am prezentat în numărul de ieri al ziarului nostru. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad nu a identificat vreun suspect, toate cazurile de distrugere prin incendiere sunt cu autor necunoscut.
În numărul de astăzi al ziarului nostru ne-am propus să prezentăm cifre.
Incendiile în cifre
569 de incendii de vegetaţie uscată, mirişte, păşune şi litieră, toate provocate. Aproximativ 5.000 de hectare făcute scrum. Incendiile s-au extins pe suprafeţe de la zece metri pătraţi la 40 de hectare.
La incendiile mai mici, cele de zece metri pătraţi, cauza producerii acestora a fost incendierea terenului de către proprietar, sau aruncarea unei ţigări aprinsă la întâmplare. Însă misiunile pompierilor nu au fost niciodată simple. Unele incendii s-au produs pe terenuri greu accesibile, singurele posibilităţi de a stinge focul au fost „mijloacele de primă intervenţie”, ceea ce traduce prin mătură, lopată şi sticle de apă cărate până la locul incendiului.
Tone de combustibil au fost consumate pentru a ajunge la cele 569 de incendii. Din cauza solicitărilor, în luna martie, pompierii au rămas fără combustibil în rezervoarele autospecialelor.
Trei tone, epuizate
În luna martie a acestui an, mai precis în intervalul 16-20, pompierii au intervenit la 169 de incendii de vegetaţie uscată. În cele patru zile au fost consumate trei tone de combustibil pentru a ajunge la şi de la locul producerii incendiilor, iar 400 de ofiţeri şi subofiţeri au lucrat la foc continuu. De patru ori mai mult combustibil a fost folosit în cele patru zile decât într-o perioadă normală, când pompierii intervin la câte două sau trei incendii pe zi.
Arderi necontrolate
Aşa cum am mai scris, incendiile de vegetaţie uscată, mirişte, păşune şi de litieră sunt considerate arderi necontrolate care nu produc pagube. Pompierii sunt cei care stabilesc cauzele incendiilor. În toate aceste cazuri, focul a fost provocat. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad spune că autorii acestor incendii sunt greu de identificat. În acest caz, singura pagubă este cea din rezervoarele autospecialelor ISU Arad.
În cifre
569 de incendii de vegetaţie uscată în acest an
5.000 de hectare de teren făcute scrum
10 metri pătraţi de teren a fost cea mai mică suprafaţă afectată
40 de hectare de pământ a fost cea mai întinsă suprafaţă mistuită de flăcări
Citiți principiile noastre de moderare aici!