Anul se încheie cu vești bune pentru întreprinzătorii mici și mijlocii. Executivu a decis să aprobe programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM Invest România, pentru creșterea accesului la finanțare prin acordarea unor garanții de stat.
„Este vorba despre un program multianual de încurajare și de stimulare a dezvoltării IMM-urilor, sector ce reprezintă 99,7% din companiile din România, contribuie cu aproximativ 60% la Produsul Intern Brut și angajează circa 60% din forța de muncă”, explică Executivul în decia luată.
Garanții pentru credite
Programul are în vedere acordarea de garanții de stat pentru creditele, în mod diferențiat, pentru IMM-urile care intenționează înființarea sau dezvoltarea unor centre de agrement, precum și pentru celelalte întreprinderi mici și mijlocii, inclusiv pentru cele nou înființate, de tip start-up, pentru care unul dintre principalele obstacole îl constituie lipsa de finanțare.
Direcții de finanțare
Potrivit programului IMM Invest România se vor acorda garanții de stat în valoare de până la 80% din valoare finanțării, pentru proiectele de dezvoltare și înființare a centrelor de agrement. Valoarea maximă a finanțării garantate de către stat pentru proiectele de dezvoltare/înființare centre de agrement este de 1,25 milioane lei.
A doua direcție înspre care se vor îndrepta banii dați de Executiv prevede garanții de stat pentru credite de investiții și/sau credit/linii de credit pentru capital de lucru contractate de IMM-uri, prin Ministerul Finanțelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea finanțării. Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar este de 10 milioane lei, iar valoarea maximă a fiecărei finanțări acordate unui beneficiar nu poate depăși 5 milioane de lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, respectiv 10 milioane de lei pentru investiții.
Plafonul anual al garanțiilor de stat care pot fi emise se va stabili prin Hotărâre de Guvern, iar condițiile de acordare a garanțiilor de stat, precum și regulile de gestionare a plafoanelor anuale ale garanțiilor se stabilesc prin norme metodologice de aplicare a acestei ordonanțe.
Durata finanțării
Durata maximă a finanțării este stabilită la 120 de luni, în cazul creditelor pentru investiții, și de maximum 24 de luni în cazul creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru. De asemenea, liniile de credit pot fi prelungite cu maximum 24 de luni.
Ce spune CNIPMMR?
Vestea acestui program de finanțare a fost primită cum nu se putea mai bine de reprezentanții sectorului IMM. Mihaela Breaz, președintele Consiliului Național al Înreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România – Filiala Arad, a subliniat că: „Este un program care va ajuta la dezvoltarea IMM-urilor. Era nevoie de o astfel de inițiativă”. Mai mult, la începutul acestei luni, atunci când președintele senatului Călin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit cu oamenii de afaceri din Arad, s-a lansat și promisiunea lansării unor programe care să vină și să sprijine mediul de afaceri autohton.
De ce IMM Invest?
Guvernul a decis să inițieze acest proiect de finanțare pentru sectorul întreprinzătorilor mici și mijlocii dat fiind faptul că potrivit datelor Executivului 80% dintre IMM-uri nu au beneficiat niciodată de un credit bancar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!