Cartea „Folclor coregrafic arădean – Datini si obiceiuri traditionale, Jocuri populare din localitătile Sicula si Macea”, apărută prin grija Consiliului Judetean si a Centrului Cultural Judeţean Arad, numară peste sase sute de pagini. Autorul, Viorel Nistor, urmează tehnica narativă pe sapte capitole, plus Indice, Chestionare, Note sau alte imbietoare Lucrări, la care se adaugă un Cuvânt înainte al artistului emerit Theodor Vasilescu.
După o frumoasă Introducere în lumea zonelor şi a subzonelor etno-folclorice arădene, maestrul coregraf ne îmbie…la joc, la jocul din vatra satului…ascultând de glasul fiecărui anotimp în parte, fără a uita si de alte ceremonialuri, nelipsite în Mitul marelui drum al poporului român pe aceste locuri. Fremătând de setea unei neiertătoare implicări în lumea satului arădean, si nu numai, vreme de peste patruzeci si cinci de ani, autorul-coregraf s-a oprit, acum la Sicula ?i Macea, analizând, în carte, aspecte morfologice si sincretice ale jocului popular, desprins, ori din farmecul sezătorilor de altădată, ori din melosul clăcilor, ca simbol al mitului Marii treceri, vremelnice, pe aceste locuri, a acelora, care, chiar au jucat ’naintea higegii, bătând cizma la tureac.
Cartea este un adevarat Îndrumator, care, stim, va fi înmânată altor instructori împătimiti si a fost lansată la Concursul judeţean de folclor „Autentic-Fest” de la Moneasa. Nu ne rămâne decât să facem, din nou, reverentă, în fata acestei noi aparitii editoriale, care, credem, va sluji atât prezentului, cât si viitorului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!