Legală sau ilegală, colectarea fondului școlii sau donațiile pentru Asociațiile de părinți stârnește controverse. Cât de îndreptățiți sunt directorii de școli să propună părinților să doneze bani anual către școală sau către Asociația părinților din școală? Nu prea îndreptățiți, consideră deputatul Cornel Comșa, care a depus la Camera Deputaților o propunere legislativă potrivit căreia colectarea fondului școlii ar putea fi pedepsită cu închisoarea de la șase luni până la doi ani. Iar dacă banii sunt ceruți direct de către membrii consiliului de administrație al școlii, atunci pedepsele ajung chiar la trei ani.
Deputatul independent (ales pe listele PP-DD) îşi argumentează propunerea cu ajutorul Constituției României, unde este stipulată gratuitatea învățământului de stat. Ideea sa a fost susținută de către Asociația Elevilor din Constanța, de către Consiliul Național al elevilor din Constanța, precum și de către sindicatele din învățământ. Deocamdată este în dezbatere în cele două camere ale Parlamentului, urmând ca pe 8 martie 2016 să se ia o decizie. Cum vor reuși directorii să-și mai modernizeze școlile și cât sunt de dispuși să riște închisoarea din cauza acestor fonduri ale școlilor, citiți în pagina 4. Stoparea colectării acestor bani prin asociațiile de părinți, sau direct către școală, într-o formă sau alta, pune serioase probleme școlilor în condițiile în care finanțarea din bugetul național sau din cele locale de cele mai multe ori e insuficientă. „Din acești bani, colectați de către asociația de părinți, reușim să acoperim micile reparații anuale, să plătim consumabilele și materialele folosite la curățenie. Atâta timp cât de la bugetul de stat finanțarea nu este cea prevăzută de lege, de 6% din PIB, nu cred că pentru moment sunt alte soluții pentru a compensa această lipsă de fonduri. La o școală, precum e colegiul nostru, cu peste 1.000 de elevi, e foarte greu să te descurci doar cu ceea ce primești de la bugetul local. În plus, aceste contribuții la Asociația de părinți nu sunt obligatorii, fiecare părinte poate decide dacă vrea sau nu vrea să facă acest gest”, a punctat directorul Colegiului Național „Vasile Goldiș” Arad, Eugen Bocăniciu.
Ce mai plătesc părinții
În multe școli și grădinițe din Arad, părinții sunt cei care suportă paza, fie prin sistem video fie prin firme de securitate, ei sunt cei care mai plătesc un îngrijitor în plus la grădiniță, amenajează clasele, plătesc parte din manuale sau culegeri, cumpără imprimante etc. Toți sunt de acord că nu este normal într-un învățământ gratuit, dar fiecare acceptă aceste contribuții pentru binele copilului.
„Nu este nimic ilegal în acest moment. În regulamentul de funcționare al instituțiilor de învățământ preuniversitar (este vorba despre ROFUIP nr.5115 diun 15 decembrie 2014) se specifică la capitolul V că școlile pot atrage contribuții financiare prin asociațiile părinți. Acestea, dacă doresc, pot dona aceste contribuții școlii pentru a le folosi pentru modernizare ei”, punctează directorul Colegiul „Aurel Vlaicu” din Arad, Michaela Borza.
Cine va susţine şcoala?
Dacă această inițiativă legislativă se va transforma în lege, atunci cu siguranță trebuie stipulat foarte clar cine va suplini și din ce fonduri aceste sume cu care părinții susțin, teoretic în mod voluntar, învățământul gratuit de masă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!