ARAD. Au ocolit puţin legea, dar acum legea i-a ajuns din urmă. Vorbim despre Departamentul Ape, Păduri şi Piscicultură din cadrul Ministerului Mediului, care a atribuit nu mai puţin de 21 de fonduri de vânătoare din judeţul Arad unor asociaţii care nu au respectat legea. Situaţia ne-a fost explicată de către reprezentanţii Asociaţiei de Vânătoare „Ruguţ înflorit”, din Pâncota.
„În 2011 Ministerul Mediului a emis hotărârea de atribuire directă şi a încheiat cu AJVPS Arad contracte de gestiune pentru 21 de fonduri de vânătoare, în baza avizului nr. 2113/19.04.2011 emis de către ITRSV Oradea. Ordinul Ministerului Mediului nr. 1221/2010, care reglementează modul de atribuire a fondurilor de vânătoare condiţionează în mod obligatoriu atribuirea fondurilor de existenţa acestui aviz favorabil. Dar avizul emis de către ITRSV Oradea a fost anulat de Tribunalul Bihor prin sentinţă definitivă şi irevocabilă”, ne-au spus pâncotanii. Cu toate acestea, cei de la minister au ignorat sentinţa emisă de instanţă şi nu au revocat atribuirea celor 21 de fonduri de vânătoare.
Sesizare la Curtea de Conturi
Mai multe asociaţii de vânătoare au decis să sesizeze Curtea de Conturi pentru că, prin atribuirea fondurilor respective, pe lângă faptul că a fost încălcată legea, s-a ajuns şi la prejudicii aduse statului. „În urma acestei sesizări, Curtea de Conturi a României a organizat un audit financiar la Departamentul Ape, Păduri şi Piscicultură în urma căruia i s-a pus în vedere departamentului rezilierea în tot a contractelor de gestiune cu AJVPS Arad a 21 de fonduri de vânătoare. Astfel că departamentul, împins de la spate de către Curtea de Conturi, a cerut rezilierea contractelor de gestionare cu AJVPS Arad la Curtea de Apel Bucureşti”, ne-au mai spus cei de la asociaţia de vânătoare din Pâncota.
Prejudicii uriaşe
Potrivit celor spuse de reprezentanţii Asociaţiei de Vânătoare „Ruguţ înflorit”, statul a fost prejudiciat cu sume importante în perioada în care cele 21 de fonduri de vânătoare au fost date în gestiune ilegal. „Fondurile atribuite direct, fără licitaţie (ca şi în acest caz), sunt atribuite la un preţ mediu cuprins între 1.500 de euro şi 5.000 de euro pe an, iar în cazul fondurilor atribuite prin licitaţie preţul mediu este între 10.000 de euro şi 100.000 euro pe an”, au mai spus pâncotanii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!