Consiliul Local al Oraşului Ineu a reziliat contractul de concesiune încheiat cu Fundația Culturală Artex pentru repararea şi restaurarea Cetăţii Ineului. Fundația trebuia să acționeze pentru conservarea monumentului istoric prin efectuarea unor lucrări de restaurare, dar, în ultimii patru ani de zile, fundația nu a asigurat decât paza obiectivului, nu a respectat clauzele contractuale. Decizia privind retragerea concesiunii și rezilierea unilaterală a contractului de concesiune a fost luată în ultima ședință de consiliu local din 2015.
Acum, chiar dacă Cetatea nu a fost preluată încă oficial de administraţia locală, Primăria Ineu a dat startul unor lucrări de curățenie şi igienizare în Cetate. „Degradarea care a durat atâția ani a provocat colapsul acoperișului, prăbușirea tencuielii, putregaiul pardoselilor și alte elemente corozive. Un perete exterior dinspre sud, aflat în curtea interioară a Cetăţii, e atât de afectat încât stă să cadă. Vom interveni aici pentru a nu-l lăsa să se dărâme, dar vom lucra şi la şarpantă pentru că sunt suprafeţe foarte mari descoperite” – precizează Călin Abrudan, primarul oraşului Ineu.
Proiect european
Intenţia administraţiei locale este de a atrage fonduri europene pentru restaurarea Cetăţii Ineului și includerea ei în circuitul turistic, ca monument istoric.
„Vrem să depunem un proiect pe fonduri europene, acest proiect având credibilitate și șansă de reușită de 100%. Acum lucrăm la studiul de fezabilitate. Sesiunea se deschide în trimestrul al doilea, vom avea termen de depunere două-trei luni. Asta înseamnă că la începutul lui septembrie trebuie să depunem proiectul. După studiu de fezabilitate urmează DALI (Documentaţie de Avizare pentru Lucrări de Intervenţie-n.r.), apoi proiectul tehnic pentru autorizaţia de construcţie, direct” – spune primarul Abrudan.
Ce se va face în Cetatea Ineului? – e întrebarea care stă pe buzele tuturor. „Studiul de fezabilitate va stabili ce se va face acolo. Acum suntem în discuţii cu proiectanţii, cu profesori universitari. Pregătim Cetatea pentru inspecție în vederea atragerii de investiții și investitori. Cetatea a fost vizitată și va fi vizitată de experți în domeniu care vor face studii și expertize la fața locului, pentru ca administrația locală să fie pregătită când se vor accesa fondurile europene, deoarece Uniunea Europeană este cel mai mare și mai posibil investitor” – conchide Călin Abrudan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!