ARAD. Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” din Arad anunță începerea implementării proiectului intitulat „Smart Labs for Smarter Kids” și având codul F-PNRR-SmartLabs-2023-2385. Proiectul se derulează în perioada ianuarie 2024 – ianuarie 2025 şi are o valoare totală de 702.040,50 lei și va fi finanțat integral printr-un ajutor financiar nerambursabil acordat în cadrul apelului de proiecte „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor” din PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ, Pilonul VI. Politici pentru Noua Generație, Componenta C15: Educație, Reforma 5. Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației, Investiția 9. Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ.
Dintre obiectivele proiectului amintim: modernizarea infrastructurii școlii prin crearea a 2 laboratoare inteligente de tip STIAM; creșterea accesului la mijloace moderne de învățare pentru cei 916 elevi ai școlii; dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și cadrelor didactice; dezvoltarea de competențe transversale și competențe cheie în rândul elevilor și cadrelor didactice; creșterea accesului la servicii educaționale de top pentru grupurile vulnerabile și combaterea excluziunii sociale; prevenirea și reducerea absenteismului și abandonului școlar.
„Activitățile derulate in cadrul proiectului sunt: dezvoltarea a 2 laboratoare inteligente de tip STIAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică) în unitatea de învățământ; achiziționarea de mijloace didactice moderne în vederea creării unui mediu atractiv, favorabil unui proces instructiv-educativ de calitate; achiziționarea de conținut educațional care va acoperi domenii din programa școlară și de software / licență cu specific educațional care să asigure distribuirea centralizată, în rețeaua locală, a materialelor didactice pe dispozitive; conectarea dispozitivelor din laboratorul inteligent la rețeaua de comunicații a unității de învățământ; instruirea cadrelor didactice pentru utilizarea echipamentelor aferente conceptului de laborator inteligent digital integrat; dezvoltarea de conținut educațional/scenarii didactice folosind mijloacele moderne achiziționate, în cadrul unor workshop-uri de tip peer-learning la nivelul ariilor curriculare și implementarea lor la clasă” – spune prof. Camelia Avramescu, director adjunct şi manager de proiect.
„Realizarea obiectivelor proiectului va avea un impact pozitiv asupra actului educațional, o învățare digitală de calitate și inovatoare fiind captivantă și interactivă, completând metodele tradiționale și oferind platforme de colaborare și de creare de noi cunoștințe” – a subliniat prof. Laura Putnic, director al CN „Elena Ghiba Birta”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!