ARAD. În urma unor acţiuni desfășurate pe fondurile de vânătoare din județul Arad și din alte 15 judeţe, în perioada 15 – 16 octombrie, 35 de persoane au fost depistate în flagrant delict. Poliţiştii din cadrul structurilor teritoriale de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au indisponibilizat 41 de arme, aproape 25.000 de bucăţi de muniţie şi aproape 2.500 de exemplare vânate, unele fiind specii protejate. Potrivit IGPR, “poliţiştii au urmărit în special prevenirea braconajului cinegetic săvârşit de vânători străini sub paravanul desfăşurării unor partide de vânătoare legale, în special la speciile de păsări migratoare şi autohtone”. Pe parcursul celor două zile, poliţiştii au acţionat pe suprafaţa a 21 de fonduri de vânătoare, au verificat tot atâtea de partide de vânătoare şi au controlat 93 de vânători şi persoane implicate în activitatea de vânătoare. „În urma acestor activităţi au fost constatate 14 infracţiuni, patru dintre acestea fiind fapte incriminate de Legea 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, nouă fapte de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi o faptă de uz de armă fără drept”, au precizat reprezentanții IGPR.
35 de persoane cercetate
Acum sunt cercetate 35 de persoane, toate depistate în flagrant delict, una dintre acestea fiind reţinută. De asemenea, au fost aplicate şapte sancţiuni contravenţionale – cinci la legea privind regimul armelor şi muniţiilor şi două la legea privind regimul vânătorii şi protecţia fondului cinegetic. Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 46.251 de lei. Totodată, poliţiştii au indisponibilizat 40 de arme letale de vânătoare şi o armă scurtă neletală, 24.705 de cartuşe cu alice de diferite calibre, 1.931 de ciocârlii vânate, 546 de exemplare din specii protejate şi 15 capcane neautorizate.
610 ciocârlii vânate
Poliţiştii din Constanţa au ridicat 21 de arme de vânătoare, peste 12.000 de bucăţi de muniţie şi 610 ciocârlii de câmp vânate de la doi cetăţeni italieni bănuiţi de braconaj cinegetic şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Pe numele celor doi italieni a fost întocmit dosar penal pentru braconaj cinegetic şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Vânătoarea interzisă
Potrivit legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, ciocârlia de câmp nu este o specie protejată, putând fi vânată în perioada 15 septembrie – 15 noiembrie. În schimb, ciocârlia (Lullula sp., Melanocorypha) şi ciocârlia urecheată (Eremophila alpestris) figurează pe lista speciilor protejate, la care vânătoarea este interzisă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!