– Inevitabilul s-a produs iar nebunia e gata de start în instituţiile publice arădene. De astăzi, legea care îi trimite pe funcţionari în concedii fără plată a intrat în vigoare iar agitaţia e la maximum prin instituţii. Angajaţii şi sindicaliştii nu sunt de acord cu prevederile legii, care nu mai vrea să îi plătească pentru munca lor, dar nici nu îi lasă să muncească în paralel altundeva. Dar legea e lege, aşa că la nivelul unităţilor s-a trecut la organizarea… zilelor libere fără plată. „Legea privind (…) raţionalizarea cheltuielilor publice (…)” intră în vigoare chiar înainte de alegeri (când instituţiile publice au mai mult de muncă) şi înaintea sărbătorilor de iarnă, când românul e dispus să cheltuiască mai mult.
În mai toate instituţiile publice verdictul privind modul în care se vor lua concediile forţate nu a fost pus încă. Ieri, liderii de sindicat şi angajaţii aveau întrevederi pentru a căuta soluţia optimă. Câteva instituţii au luat-o însă înaintea actului normativ. Acesta este cazul Prefecturii, care, după consultarea angajaţilor, nu a recurs la concedii fără plată, ci angajaţii vin la serviciu, dar primesc salarii reduse, încă din octombrie; sau a Consiliului Judeţean, unde, încă de ieri, măsura era pusă în aplicare. Ceilalţi mai negociau încă, ieri.
Deşi legea era anunţată de câteva luni, intrarea în vigoare îi prinde pe mulţi dintre funcţionarii publici nepregătiţi, nemulţumiţi şi cu buzunarele goale. La Primăria Arad negocierile erau ieri în floare, angajaţii dându-şi întâlnire pentru a căuta varianta cea mai uşor de suportat. Soluţii nu sunt prea multe, potrivit edilului Gheorghe Falcă: concedii fără plată patru zile în noiembrie şi patru în decembrie, sau ore mai puţine de lucru pe zi (caz în care funcţionarul va veni la lucru în fiecare zi din săptămână). Mai marii Primăriei erau şi ei prezenţi la întrevedere pentru a se asigura că, indiferent de propunerea angajaţilor, serviciile care lucrează cu publicul vor funcţiona normal. „Serviciile vor funcţiona doar că angajaţii vor veni prin rotaţie la muncă sau se va reduce numărul de ore lucrate”, a precizat Gherghe Falcă.
Primii la concedii
Salariaţii de la Consiliul Judeţean au început încă de ieri să se conformeze prevederilor legale! Potrivit Andreei Oţoiu, purtătorul de cuvânt al CJA, cei circa 200 de funcţionari publici ai instituţiei vor beneficia de câte patru zile concediu atât în noiembrie, cât şi în decembrie: „S-a stabilit că vom lua cu toţii opt zile de concediu fără plată. Începând de astăzi (n.r.-ieri) se vor lua patru zile în luna noiembrie, dar, cu condiţia ca întotdeauna să fie cineva care să poată prelua sarcinile persoanei care lipseşte. Rămân astfel acoperite toate compartimentele”.
Prefectura a găsit altă modalitate de reducere a cheltuielilor, varianta fiind aplicată încă din octombrie. Potrivit prefectului Călin Bibarţ, salariaţii vin la serviciu, dar salariul este redus, aşa cum cere Ordonanţa. „Colegii din Prefectură au înţeles decizia Guvernului. Am început, încă din octombrie, după ce am căzut de comun acord, să venim zilnic la serviciu, eventual pentru mai puţine ore. S-a discutat, atunci, la nivelul instituţiei şi nu am mai aşteptat. Colegii au înţeles: Nu plecăm, lucrăm, şi ni se diminuează salariul. Şi-au dat şi acordul scris. Eventual, dacă este cazul unei persoane care nu mai are zile de concediu, îşi ia o zi fără plată”, a declarat Călin Bibarţ.
În afara legii
La Finanţe, varianta concediilor neplătite luate doar pe hârtie nu a fost luată în calcul de sindicat. Liderul sindical Tudor Gabor susţine că soluţia este ilegală, în condiţiile în care funcţionarul, care în acte este trecut în concediu fără plată, nu are drept de semnătură iar actele semnate de acesta pot fi oricând contestate de cei vizaţi. Singura soluţie în acest caz sunt concediile fără bani (patru zile în noiembrie şi patru în decembrie). Sindicatul a acceptat deja cele patru zile fără plată în noiembrie, sub rezerva că pot surveni modificări în cazul în care celelalte instituţii aflate în aceeaşi situaţie decid altfel sau numărul zilelor de concediu fără plată se va reduce la şase.
Cum rămâne cu siguranţa?
Poliţia, ISU, Jandarmeria, instituţiile care se ocupă de siguranţa cetăţenilor, sunt şi ele vizate de lege. Sindicaliştii din Poliţie nu şi-au spus încă cuvântul, dar cel mai probabil angajaţii IPJ vor respecta legea şi îşi vor împărţi concediile fără plată cât să nu rămână posturi fără angajaţi. Nici la ISU lucrurile nu sunt bătute în cuie, dar o şedinţă pe acest subiect a avut loc deja, pentru a nu exista disfuncţionalităţi şi pentru a se lua toate măsurile necesare ca serviciul de intervenţie şi celelalte servicii să nu fie afectate.
Ordinul ministrului de resort pentru aceste instituţii nu a sosit încă, dar lucrurile sunt clare: indiferent de câţi angajaţi lipsesc (fiind în concedii, concedii fără plată sau posturi vacante), ele trebuie să funcţioneze brici.
Ce zice legea
Legea nu vorbeşte de modul cum se vor descurca angajaţii fără bani de Crăciun, ci doar de modalităţile de a reduce cheltuielile de personal în medie cu 15,5 la sută lunar: să acorde salariaţilor până la 10 zile libere fără plată, să reducă programul de lucru, să combine cele două variante sau să ia o altă măsură cu efect echivalent. Totul, stabilit cu acordul salariatului, cu anumite excepţii (caz în care zilele libere pe lună nu pot fi mai mult de patru!).
A.B., S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!