Prin Legea 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pentru un interval de trei an s-a acordat dreptul persoanelor persecutate din motive politice în România, sau descendenţilor acestora până la gradul II, să introducă acţiuni în justiţie pentru obţinerea unor despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit.
Trebuie să arătăm faptul că persecuţiile au fost extrem de dureroare pentru noi cei în cauză, cu repercusiuni inimaginabile şi au lăsat amprente puternice în viaţa fiecărei persoane în parte. Lipsirea noastră de libertate a produs consecinţe şi în planul vieţii private şi profesionale, inclusiv după momentul eliberării noastre.
Nouă, acestor persoane persecutate, fără nicio justificare, ne-a fost luat totul: tinereţea, sănătatea, libertatea, agoniseala, oferindu-ni-se în schimb asasinate, condamnări la moarte sau la ani grei de temniţă, lagăre de muncă forţată.
La sesizarea Ministerului Finanţelor Publice, în calitate de reprezentat al Statului Român, în data de 21.10.2010, Curtea Constituţională a României, prin decizia 1358/2010 a declarat neconstituţional articolul 5 pct. 1 lit. a) din Legea 221/2009, care prevedea în mod expres acordarea de despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit. Parlamentul, în intervalul de 45 de zile, de la publicarea deciziei nu a pus de acord aceste prevederi, iar această lege a rămas în mare parte fără conţinut din punct de vedere juridic.
Unii arădeni, însă, care s-au adresat instanţelor de judecată imediat după intrarea în vigoare a legii au obţinut despăgubiri morale şi au intrat în posesia unor despăgubiri băneşti. La aceste persoane se referă DGFP Arad în articolul sus-menţionat.
Ceea ce s-a întâmplat este incorect, ilegal, în dezacord cu reglementările Curţii Europene a Drepturilor Omului unde ne-am adresat. Cu mare regret trebuie să vă aducem la cunoştinţă faptul că această lege, deşi trebuia să fie cu caracter reparatoriu, în mod cu totul incorect a fost golită de conţinut. Avem speranţa că proiectul de modificare a Legii 221/2009, care a fost dezbătut şi adoptat de Senat, să fie adoptat cât mai curând şi de Camera Deputaţilor.
În încheiere dorim să menţionăm că, deşi permanent este condamnat comunismul şi regimul său criminal, noi, cei condamnaţi pe criterii politice, în continuare suntem supuşi unor umilinţe de nedescris, decizia Curţii Constituţionale fiind un exemplu în acest sens.
Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România – Filiala Arad
Citiți principiile noastre de moderare aici!