Florin Ion Moț, fostul primar al comunei Zărand, un adevărat „colecționar” de dosare penale, de procese şi de condamnări, a reușit să scape de o nouă sentință nefavorabilă, după ce, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, a intervenit prescripția faptelor. Judecătorii de la Judecătoria Chișineu-Criș au decis, zilele trecute, să înceteze procesul penal față de fostul primar, dar şi față Sorin Gheorghe Dehelean – contabil al Primăriei Comunei Zărand. Procesul a pornit de la o serie de plăți nejustificate făcute de Primăria Comunei Zărand către o întreprindere individuală, fără ca instituția să prezinte și alte documente justificative legal întocmite și aprobate, care să ateste natura serviciilor prestate, perioada, valoarea totală a acestora, precum și confirmarea realității și exactității lor de către reprezentanții entității, respectiv facturi, contracte, recepții etc.
Conform procurorilor, în anul 2015, Unitatea Administrativ Teritorială Zărand a efectuat plăți prin bancă în sumă de 96 de mii de lei către o întreprindere individuală, fără ca serviciile plătite să fi fost prestate și fără ca sumele plătite să fi fost prevăzute în bugetul comunei. „Cu ocazia verificărilor efectuate în luna aprilie 2017 de către Curtea de Conturi, s-a constatat faptul că pe ordinele de plată depuse la Trezorerie pentru efectuarea plăților către întreprinderea individuală (96.000 de lei) nu a fost indicată natura prestațiilor efectuate, deși la rubrica reprezentând, (…), era obligatorie indicarea naturii economice a plății. Pe aceleași documente de plată sunt indicate numere de facturi, fără ca acestea să fie puse la dispoziția organelor de control din cadrul Curții de Conturi”, se arată în documentele întocmite de procurori. Ordinele de plată au fost semnate de inculpatul Sorin Gheorghe Dehelean, în calitate de contabil șef al comunei, responsabil de verificarea veridicității plății fiind și inculpatul Moț Ion Florin, în calitate de primar al comunei.
Combustibil în mașini private
Tot controlul Curții de Conturi a relevat faptul că în anul 2015, primăria din Zărand a cumpărat peste două tone de benzină și motorină de la o stație de carburanți din Sântana, în valoare de 12.559 de lei, asta fără ca Primăria Comunei Zărand să aibă autoturisme în circulație, la momentul respectiv. „
„Pentru combustibilul achiziționat s-a arătat că nu există documente (referate de necesitate, comandă, etc.), din care să rezulte că acesta a fost necesar pentru desfășurarea activității entității, nu există note de intrare, recepții, documente care să ateste primirea în patrimoniu a combustibilului, nici bonuri de consum, care să justifice utilizarea acestuia, ceea ce demonstrează că nu a fost înregistrat în gestiune și nici în contabilitatea instituției.”, arată procurorii. În fapt, combustibilul a fost cumpărat cu cinci autovehicule, trei aparținând unor persoane fizice și două aparținând unor persoane juridice. „Se constată astfel că inculpatul S.G.D. a achiziționat combustibil (benzină și motorină) pentru autoturisme care nu aparțin entității verificate, ci unor persoane fizice și juridice. Pe de altă parte, s-a mai reținut că pe facturi nu există nicio viză a vreunui compartiment din cadrul Primăriei comunei Zărand privind realitatea lichidării cheltuielilor de natura combustibilului și care să ateste că a fost recepționat combustibilul, cu specificarea datei și a locului primirii”, mai arată procurorii.
Scăpați de prescripție
Cu toate că s-a stabilit clar că sunt vinovați de abuz în serviciu, ambii vor scăpa de pedepse, întrucât a intervenit prescripția. Conform legii, prescripția în cazul abuzului în serviciu intervine la 8 ani de la comiterea faptei. În acest context, Judecătoria Chișineu-Criș a decis că „dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Moț Ion Florin, în vârstă de 59 de ani, cetățean român, stagiu militar satisfăcut, căsătorit, studii liceale, agricultor, cu antecedente penale, cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată (21 de fapte – n.r.) întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale”. Și în privința celuilalt inculpat, Judecătoria Chișineu-Criș a decis că „dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Dehelean Sorin Gheorghe, în vârstă de 48 de ani, cetățean român, stagiu militar nesatisfăcut, divorțat, studii superioare, economist, cu antecedente penale care nu atrag starea de recidivă sau pluralitate intermediară, cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată (25 de fapte – n.r.), întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale”.
Buni de plată
Cei doi nu scapă, însă, de plata prejudiciului cauzat. Conform sentinței Judecătoriei din Criș, sentință ce poate fi atacată de către cei doi inculpați, „obligă inculpații, în solidar, la plata către aceasta a sumei de 135.639,57 lei, reprezentând prejudiciul material şi a sumei de 198.240,57 lei reprezentând foloase nerealizate”. Mai mult, fostul contabil al primăriei va avea de plătit comunei suma de 4.727,50 lei, reprezentând prejudiciul material şi suma de 6.269,56 lei reprezentând foloase nerealizate.
O altă prescripție
În august 2023, aceeași judecătorie a dispus încetarea procesului penal față de fostul primar, dar şi față de alți inculpați din dosar – Sorin Gheorghe Dehelean, Daniela Mărioara Halic, dar şi firma Radura Collina, aflată în insolvență. Și acel dosar a avut ca obiect tot abuzul în serviciu, inculpații fiind acuzați că au cauzat un prejudiciu în valoare totală de 502.000 de lei.