ARAD. Teamă, disperare şi neputinţă pentru locatarii care sunt vecini cu fostul sediu al Gospodăriri Comunale din Arad, cel de pe Bulevardul Revoluţiei nr. 26-38. O clădire în curtea imobilului care este ocupată, spun cei care locuiesc în preajmă, de boschetari. Calvarul a început de câteva săptămâni din momentul în care mai mulţi oameni ai străzii au intrat în fostul sediu al GCA. Au început scandalurile, s-a adunat mizeria şi au fost şi lansate nişte ameninţări pentru cei care locuiesc în blocurile din apropiere. Locatarii nu îndrăznesc să sune nici la 112 şi nici la jandarmi pentru că le e frică că identitatea lor, a reclamanţilor va fi făcută publică şi vor avea probleme ulterior cu ocupanţii ad hoc ai imobilului. Şi totul se întâmplă în plin centru al oraşului, în zona Podgoria unde ai aştepta ca civilizaţia şi ordinea să fie ceva mai mult respectate decât în zonele periferice ale Aradului. Soluţiile care se iau în asemenea situaţii sunt blocate de către statutul actual al clădirii.
Gospodărirea Comunală Arad a fost mutată de acolo, în 2012, după ce clădirea a fost revedicată şi atribuită de către instanţele judecătoreşti fostului proprietar. Din datele pe care am reuşit să le obţinem proprietarul actual locuieşte în Germania. „După ce a fost dată și ultima sentință legată de clădirea de pe Bulevardul Revoluției, am fost mutați la un nou sediu. Am predat pe bază de proces verbal tot ce era acolo, și din acel moment, clădirea nu ne mai aparține” a declarat directorul actual al GCA, Adrian Păcurariu.
E proprietate privată
Spațiul respectiv a devenit proprietate privată și ca atare e greu chiar și pentru autoritățile locale să intervină. Totul depinde de actualii proprietari care ar putea schimba situația. Autoritățile pot să le aplice o amendă proprietarilor, în cel mai rău caz, dar nu pot intra pe terenul și în casa respectivă pentru a-i alunga pe boschetarii de acolo. Și ei probabil că știu aceste lucruri pentru că nestingheriți intră pe proprietatea altuia, rup gardurile și adună mizeria. Legea pare neputincioasă în fața lor pentru că, în mod paradoxal, sunt protejați chiar de lege. Chiar dacă nu sunt ei proprietari, se comportă ca atare, cel puțin până cei care au dobândit de drept acest imobil și curtea aferentă nu rezolvă situația.
Citiți principiile noastre de moderare aici!