Fostul senator de Arad Ovidiu Marian a fost ridicat de poliţişti, vineri seara, şi a fost încarcerat. Arădeanul a fost condamnat definitiv, în aceeaşi zi, la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Practic, Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul formulat de fostul parlamentar împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti. „În temeiul art.421 pct.1 lit. b Cod procedură penală respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Marin Ovidiu împotriva sentinţei penale nr. 1001 /15.05.2017 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 23053/3/2016. În temeiul art.421 pct.1lit.a Cod procedură penală respinge ca inadmisibil apelul declarat de apelantul Carabulea Ilie. În temeiul art. 275 alin.2 Cod procedură penală obligă apelanţii la câte 100 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, este soluţia pronunţată vineri.
Sentinţa
Ovidiu Marian şi-a primit pedeapsa încă din luna mai, când Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Complementar, instanţa i-a interzis pentru trei ani „exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”. Executarea pedepsei complementare va începe după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii.
Din perioada de detenţie decisă de instanţă, vor fi scăzute zilele în care Ovidiu Marian a stat în arestat la domiciliu, respectiv din 19.02.2016 până în 19.03.2016. După această dată, el a rămas sub controlul judiciar până vineri, când a fost dus în penitenciar.
„În baza art. 291 alin. 2 C. pen., dispune confiscarea de la inculpatul Marian Ovidiu a sumei de 500.000 euro sau a echivalentului în lei al acesteia, calculat la cursul stabilit de Banca Naţională a României, valabil în ziua plăţii”, a mai decis Tribunalul Bucureşti.
Totodată, instanţa a respins ca nefondată acţiunea civilă exercitată de Carabulea Ilie împotriva lui Ovidiu Marian.
Dosarul DNA
Ovidiu Marian a fost doar unul dintre inculpaţii dintr-un dosar greu instrumentat de către oprocurorii DNA. În 12 aprilie, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Daniel Tudor, senatorul Doina Tudor şi pe Ovidiu Marian, în dosarul privind mita primită de la omul de afaceri Ilie Carabulea pentru a proteja societatea de asigurări Carpatica. Daniel Tudor, fost preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor la data faptei, este judecat în continuare pentru luare de mită, iar fosta sa soţie, pentru complicitate la luare de mită.
Ovidiu Marian, secretar general al Senatului la data faptei, a fost acuzat de trafic de influenţă. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada martie – mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat pe Daniel Tudor să primească 200.000 de euro, din suma totală de 300.000 de euro primită de fostul său soţ, pentru ca în schimb acesta, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să favorizeze societatea de asigurări Carpatica, ce făcuse obiectul unor activităţi de control. Cei 300.000 de euro ar fi fost daţi lui Daniel Tudor în trei tranşe, de câte 100.000 euro, o primă tranşă, în mod direct, iar următoarele două tranşe, în mod indirect, prin intermediul soţiei sale, care cunoştea atât provenienţa, cât şi scopul pentru care erau remise aceste sume de bani, spun procurorii. Iniţial, Daniel Tudor ar fi cerut trei milioane de euro de la omul de afaceri, prin intermediul lui Ovidiu Marian. Din această sumă, Ovidiu Marian a primit 500.000 de euro, din care şi-a însuşit 200.000 de euro, iar ceilalţi 300.000 de euro au ajuns la Daniel Tudor. „În urma sumelor remise cu titlu de mită, la data de 26 aprilie 2013, inculpatul Tudor Daniel George a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenţiona asupra gradului de risc ridicat al societăţii) şi a impus remedierea unor deficienţe minore şi nesemnificative în raport cu situaţia financiară precară a societăţii”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!