Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de luni, 19 decembrie, s-a aflat proiectul de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Reabilitare, modernizare şi dotare Centru de îngrijiri paliative, municipiul Arad, judeţul Arad”.
Conform notei de fundamentare a hotărârii de Guvern, clădirea fostului spital TBC, de pe strada Mihai Eminescu 44, fost Gimnaziu Român de Fete, construită în 1912, va fi reabilitată și transformată într-un centru de îngrijiri paliative. Clădirea este deținută de către Arhiepiscopia Aradului. Durata de proiectare a lucrărilor va fi de 3 luni, iar cea de execuție a lucrărilor va fi de 12 luni. Suprafața desfășurată totală a clădirilor cuprinse în proiect este de peste 3.350 de metri pătrați.
Documentul citat arată că în România există în momentul de față doar 3 ambulatorii de îngrijire paliativă, 2 în județul Brașov și 1 în București, respectiv 5 centre de zi de îngrijiri paliative, câte unul în Argeș, Dolj și București și două în Brașov. Toate cele 5 centre de zi funcționează în cadrul unor organizații neguvernamentale. Documentul ce însoțește proiectul de hotărâre de Guvern arată că în momentul acesta există 4 milioane de persoane în țară care au nevoi de îngrijiri paliative, însă mai puțin de 7 mii beneficiază de astfel de îngrijiri. Proiectul de la Arad va fi pus în practică în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului, care desfășoară și alte proiecte de sprijin pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi Așezământul Social „Cantina Sf. Ierarh Nicolae”, Centrul de Incluziune Socială Arad, Așezământul Medical „Sf. Cozma și Damian” sau Școala „Episcop Ioan Mețianu”.
De ce este necesar?
Necesitatea realizării unui centru de îngrijiri paliative în Arad este motivată de faptul că „În regiunea de dezvoltare Vest, formată din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, incidența bolilor canceroase este ridicată, mai ales din cauza poluării remanente a zonei, iar asistența medicală în faze terminale nu poate acoperi nevoile efective ale populației”. Astfel, „Înființarea unui Centru de îngrijiri paliative va avea o importanță zonală deosebită, atât bolnavii, cât și familiile acestora putând beneficia de ajutor specializat”, se arată în nota de fundamentare.
Aproape 60 de milioane
Valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, se ridică la aproape 58,5 milioane de lei, din care 689 de mii de lei vor fi dați de Arhiepiscopia Aradului, partener în cadrul proiectului, restul banilor venind de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Trimite articolul
Xsi cine va asigura costurile generate de aceasta firma de-alungul anilor pt ingrijiri paleative? Cine va face reabilitarea acestei cladiri?
Sa nu imi spuneti ca biserica va face totul . ( regia , salariile personalului medicamente hrana pt bolnavi etc etc….)
se va bloca centrul aradului
Reabilitarea costa cat construirea stadionului UTA asta da tun Tehnodomus asteapta la poarta.(adio 12 milioane de euro)
Statul investeste intr-un imobil privat?al arhiepiscopiei?
mai nou tunurile se dau din reabilitari putina spoiala sa iasa viu colorat si zboara milioanele pe fereastra
Asta da proiect, se vede schimbarea in Arhiepiscopie.
Mor pocăiții de ciuda.
Acest grant guvernamental pentru modernizarea fostului Spital TBC nu reprezintă un titlu de glorie nici pentru împuțiții de politicieni care se laudă cu acest aceste 12 milioane de euro ca și cum le-ar duce de acasă ( a se vedea autoelogiile lui Cionca , Fifor sau altor lăbari din politica locală) și nici a popilor de la Episcopia Aradului. ( aceștia din urmă niște tipi fără verticalitate având în vedere faptul că nu au strop de demnitate în a spune clar că statul a furat prin naționalizare clădirea , a stat pînă la Revoluție gratuit și după ce și au făcut Spital în Grădiște au lăsat-o popilor mai rău ca Teatrul din Harkov! 12 milioane de euro reprezintă o reparație morală pentru bacilul Koch din perți, nu meritul cuiva sau influenta te miri cui pe la măCiucă. Să vă fie rușine tuturor care vă lăudați cu banii dați pentru a scoate tuberculoza din perți.
-
Ma, da prost ești
Scrie clar ca biserica a făcut proiectul. Lasă stafilococul ca a murit demult, nu rezista 5 ani in pereți. In sfârșit se face un proiect, un spital și tu tot chior ai rămas.
Astea realitatea Biserica a făcut un spital de 12 milioane de euro fără politica.
Bravo lor.