Aurora Boreală a fost vizibilă, joi seara, în toată splendoarea sa, iar pasionații au ieșit să admire culorile de pe cer. Cu nuanţe delicate de roz și violet, aurora boreală a fost vizibilă din mai multe zone din România, inclusiv din Arad.
Imagini spectaculoase au fost surprinse de către coordonatorul Astroclub Galaxis Arad, prof. Armand Popa.
Potrivit acestuia, joi seara, înaintea orei 12.00, în jurul orei 11.45, aurora boreală a devenit vizibilă cu ochiul liber pentru aproximativ 10-15 minute. “Este de fapt maximul acelei aurore boreale. Acest maxim a avut loc în jurul orei 11 și aproximativ 45 de minute. Cred că ultimul lucru era să mă uit la ceas când am văzut spectacolul pe cer. De aceea spun că a fost aproximativ ora 11.45… oferind un spectacol de nedescris pentru oricine a reușit să fie exact în momentul acela afară și uitându-se către nord. Ceea ce s-a văzut este că cerul, printre nori, a devenit efectiv roșu. Au apărut câteva coloane de lumină, a fost un spectacol de nedescris, care evident în fotografii se vede mult mai intens și mai frumos decât s-a văzut cu ochiul liber.”
Armand Popa mai spune că aurora boreală nu se vede tot timpul cu ochiul liber: “În primul și în primul rând, ceea ce trebuie să știm, e că aurora boreală nu se vede tot timpul cu ochiul liber, dar cu ajutorul telefonelor mobile, senzorul aparatului foto de pe telefonul mobil (este mult mai sensibil decât ochiul uman), iar în poze cu expunere destul de scurtă, deja se poate observa o colorare roșiatică a cerului înspre nord. Iar cu cât aurora devine mai intensivă, aceasta se poate vedea tot mai bine pe fotografii, dar nu neapărat cu ochiul liber. Trebuie să devină extrem de puternică, încât omul să poată vedea cu ochii lui o decolorare a cerului, adică cerul devine efectiv roșu. Aseară, înaintea orei 12.00, în jurul orei 11.45, aurora boreală a devenit vizibilă cu ochiul liber pentru aproximativ 10-15 minute, oferind un spectacol de nedescris pentru oricine a reușit să fie exact în momentul acela afară și uitându-se către nord. Ceea ce s-a văzut este că cerul printre nori a devenit efectiv roșu. Au apărut câteva coloane de lumină, a fost un spectacol de nedescris, care evident în fotografii se vede mult mai intens și mai frumos decât s-a văzut cu ochiul liber. Multe ar fi de spus, păi în primul și în primul rând nu este un fenomen foarte rar. Aurore boreale se întâmplă destul de des, soarele fiind acum într-o perioadă de maxim de activitate solară. Problema este că aurora boreală nu se vede tot timpul cu ochiul liber, așa cum spuneam, doar prin senzorul aparatului foto de pe un telefon mobil sau de pe un aparat fotografiat. Iar evident, cum acum 10-15 ani nu au existat aceste telefoane chiar la îndemâna oricui sau nu erau atât de evoluate sau cu senzor atât de sensibil, avem impresia că mai nou se văd aceste aurore. Nu, aurorelele s-au văzut tot timpul în preajma maximelor solare, dar acum cu ajutorul social media-ului evident că le vedem, le discutăm, se propagă informația și omul ar crede că doar acum se văd aurore boreale. Ele s-au fi văzut și acum 15 ani și acum 30 de ani și la fiecare maxim solar, doar că oamenii nu au stat pe câmp cu telefoanele mobile orientate către nord să vadă că se vede sau nu se vede aurora. Și repet, în fotografiile făcute de telefoanele mobile, aurora este extrem de spectaculoasă. Așa cum ziceam, aurora nu se vede tot timpul cu ochiul liber, în timp ce se desfășoară aceste aurore, uneori pentru perioade scurte de timp, 10-15 minute, ea devine vizibilă și cu ochiul liber. Este de fapt maximul acelei aurore boreale. Acest maxim aseară a avut loc în jurul orei 11 și aproximativ 45 de minute. Cred că ultimul lucru era să mă uit la ceas când am văzut spectacolul pe cer. De aceea spun că e aproximativ ora 11.45.”
Urmare a furtunii solare
Specialiştii spun că fenomenul s-a produs în urma unei furtuni solare puternice. Această strălucire este cauzată de interacțiunea dintre particulele încărcate ale Soarelui și atmosfera Pământului.
Această ejecţie de masă coronală este rezultatul unei puternice erupţii solare care s-a produs în seara zilei de 8 octombrie, fiind cel mai puternic tip de erupţie pe care o poate produce Soarele.
Aurora boreală, cunoscută și sub numele de „lumini nordice,” este unul dintre cele mai fascinante spectacole naturale de pe Pământ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!