NĂDLAC. Comunitatea locală a sărbătorit, în weekend, 70 de ani de la înființarea Bibliotecii Orășenești din Nădlac. Marcarea acestui eveniment aniversar a fost un prilej de aducere aminte și de exprimare a recunoștinței față de toți cei care, într-un fel sau altul, au contribuit la menținerea existenței și funcționării bibliotecii, la îndeplinirea și păstrarea statutului său de bibliotecă publică.
Despre bibliotecă
Cuvântul de deschidere l-a avut bibliotecara Jelmira Mako, care a întâmpinat oaspeții și a prezentat date despre bibliotecă, despre foștii bibliotecari și despre activitățile culturale pe care biblioteca le-a desfășurat pe parcursul anilor. În continuare, Mircea Onea, primarul ales al orașului Nădlac, a vorbit publicului despre importanța actului de lectură și măsurile pe care consideră necesare pentru ca istoria bibliotecii să continue, asigurându-i pe toți că va sprijini biblioteca în următorii ani.
Profesorul de istorie Ioan Kukučka a prezentat publicului un material complex și interesant despre istoria lecturii în orașul Nădlac, despre existența asociațiilor culturale și a subliniat conviețuirea în bună înțelegere a slovacilor cu românii și cu toate minoritățile existente în Nădlac.
Diplome și distincții
În semn de respect și prețuire, mai multe instituții au primit plachete aniversare din partea Orașului Nădlac, respectiv a Bibliotecii Orășenești. Anume: *Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol”, pentru rol de coordonare metodologică; *Grupul Școlar „J. Gr. Tajovsky”, pentru toate activitățile culturale desfășurate cu elevii, pe baza parteneriatelor cu biblioteca; *Societatea Culturală și Științifică „Ivan Krasko”; *U.D.S.C.R. – pentru buna colaborare; *Clubul de pensionari „Inimi tinere”, ca formă de respect pentru toți seniorii nădlăcani, dintre care mulți frecventează biblioteca; *Cenaclul de Arte Plastice „Ludovik Sosnak”, pentru actul estetic cu care bucură ochii și sufletul; *Clubul de carte.
Diplome pentru colaborare au primit: Cercul de pomicultură și Clubul de șah. Diplome onorifice pentru implicare activă în viața culturală a orașului Nădlac și a bibliotecii – atât în trecut, cât și în prezent – au primit: prof. Miorița Totorean, prof. Maria Štefanko, prof. Ludmila Somrak și prof. Ioan Kukučka.
Pentru a sublinia continuitatea procesului de lectură publică, în mod simbolic au fost oferite două diplome onorifice pentru: cea mai în vârstă cititoare activă a Bibliotecii Orășenești Nădlac – Ana Mondek, în vârstă de 93 de ani – și cel mai tânăr utilizator al bibliotecii – Gabriela Roharik, în vârstă de 4 ani.
Activități conexe sărbătorii
De la sărbătoarea bibliotecii nu au lipsit nici momentele artistice susținute de elevi ai Grupului Școlar „J. Gr. Tajovsky” Nădlac. De asemenea, invitații au putut admira cele două expoziții din sălile bibliotecii: expoziția de tablouri a membrilor Cenaclului de Arte Plastice „Ludovik Sosnak” și expoziția de peste 100 de fotografii intitulată „Biblioteca, ieri și azi”.
Vineri seara, membrii Clubului de carte au făcut o incursiune în lumea cărților: s-a recitat, s-a cântat la chitară, s-au depănat amintiri. Sâmbătă, Zilele Porților Deschise de la bibliotecă au continuat cu un concurs de șah la care au participat membrii Clubului sportiv din Nădlac, evenimentul fiind coordonat de Ștefan Obșusta.
Atelierele de pictură derulate sub îndrumarea prof. Maria Štefanko au încântat atât copiii participanți, cât și copiii care au venit să vadă cum decurge o oră de pictură.
O activitate de suflet a bibliotecarei Jelmira Mako a fost întâlnirea cu doamnele învățătoare – „Doamne de poveste” – moment emoționant, „colorat” cu trandafiri, diplome, zâmbete și voie bună.
Bibliotecarii
În perioada 1954–2024 Biblioteca Orășenească din Nădlac a avut unsprezece bibliotecari: Maria Mokoș, Susana Verecky, Dimitrie Noghiu, Maria Lavrinc, Magda Zsiga, Miorița Paladie, Andrei Zetocha, Olguta Bozian, Stefan Szojka, Vlasta Liptak, Zelmira Mako. Dintre aceștia, Miorița Paladie a slujit cu devotament biblioteca timp de peste 35 de ani, iar prof. Andrei Zetocha, peste 33 de ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!