Oraşul de la graniţă a găzduit, în acest weekend, un eveniment militar de amploare, cu participare de la nivel înalt, atât din Armata Română, cât şi din Armata Slovacă. În cadrul manifestaţiei, s-au comemorat 125 de ani de la naşterea generalului Jan Ambruş, care s-a născut în Nădlac şi a devenit un militar emblematic în Slovacia. Sâmbătă, 30 noiembrie, în cadrul evenimentului organizat de Biserica Evanghelică-Lutherană din România, Parohia Slovacă Nădlac, au fost dezvelite două plăci comemorative care ilustreazä personalitatea marcantä a generalului colonel Jan Ambruş, prima realizată de cätre Biserica Evanghelică-Lutherană Slovacă din Nădlac, iar cea de a doua adusă de către Şeful de Stat major al Armatei Republicii Slovace, care a fost prezent la această comemorare. La eveniment au participat Generalul Daniel Zmeko, Şef de Stat Major General al Forţelor Armate ale Republicii Slovace, Andrea Fedorova, Şef adjunct de misiune al Ambasadei Republicii Slovace în România, colonelul Claudiu-Ionuţ Rotaru, Şeful de Stat Major al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, locotenent-colonelul Cristian Ţecu, comandantul Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, colonelul Daniel Badea, reprezentant al Ministerului Apărării Naţionale, dar şi o serie de personalităţi din administraţia arădeană.
Cel mai important oaspete al Nădlacului, generalul Daniel Zmeko, Şef de Stat Major General al Forţelor Armate ale Republicii Slovace, a spus: „Vă rog să-mi permiteţi să vă exprim sincerele mele mulţumiri pentru această ocazie deosebită de a participa la acest eveniment aniversar, cu prilejul comemorării unuia dintre eroii noștri – generalul Jan Ambruş. Fortele armate ale Republicii Slovace, aflate sub comanda mea, sunt constituite pe trei piloni ai istoriei, unul find lupta antifascistă acerbă pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial, lupta pentru democraţie și libertate fiind premiza principală a salvgardării valorilor fundamentale, pe care este clădită societatea noastră. Libertatea trebuie păstrată cu orice preț, mai ales în situații de instabilitate politică, care se manifestă tot mai pregnant în ultima vreme. Dar, în același timp, nu trebuie să uităm că libertatea și democraţia nu au fost niciodată ceva apriori dat. Ele au fost rezultatul sacrificiilor celor care, în vremuri de restrişte, au avut curajul să se opună răului. Se cuvine să apreciem curajul și abnegaţia lor. Important este și să rememorăm evenimentele şi să transmitem mesajele către cei tineri. Deci, permiteţi-mi să apreciez comunitățile ca cea a dumneavoastră, care prestează în acest sens o muncă titanică. Generalul Ambruş este un exemplu de curaj și tărie de caracter. În momentul cel mai critic, s-a poziționat de partea justă a istoriei şi, în ciuda unor oportunităţi ademenitoare de avansare în grad, a îmbunătăţirii situației sociale, a gloriei, a ales totuși calea onoarei și dreptăţii. Viața acestui bărbat – un important general slovac, ne oferă un exemplu de curaj, dreptate și fidelitate față de idealurile care formează caracterele unor lideri adevăraţi. Sunt deosebit de bucuros că putem, împreună, să comemorăm pe acest erou de război și la noi în Slovacia, în locurile ce au tangenţă cu viaţa lui. Chiar am denumit una dintre escadrilele noastre cu numele dânsului, și anume cea de elicoptere, cu nr. 51 din Preșov, tocmai ca să purtăm mai departe mesajul său. Permiteţi-mi să-mi exprim încă o dată gratitudinea pentru că mențineţi această legătură puternică cu Slovacia și nu numai prin comemorarea acestui erou, dar şi prin menţinerea patrimoniului predecesorilor dumneavoastră aici, în frumosul orășel Nădlac. Să fiți mândri de asta”.
Mesaj de la Ambasadă
Andrea Fedorova, de la Ambasada Republicii Slovace în România, a ţinut să precizeze faptul că: „Ambasada Slovaciei din București a primit, ca de obicei, cu bucurie invitaţia la un eveniment atât de important, organizat de nădlăcani. Mă simt, de asemenea, onorată să pot fi aici pe locurile presărate de istorie, aici unde și-a petrecut copilăria una din cele mai importante personalităţi a istoriei militare a Slovaciei – generalul Jan Ambruş. Vă rog să-mi permiteţi să vă transmit salutările sincere din partea ambasadei slovace, acum cu ocazia aniversării a 125 de ani de la naștere si 30 de ani de la trecerea în neființă a generalului. Copilăria generalului Jan Ambruş este legată tocmai de Nădlac – aici a frecventat școala primară evanghelică slovacă și consider că tocmai aici s-a format și personalitatea acestui general, care a jucat un rol atât de important în momentele cele mai dramatice ale celui de-al Doilea Război Mondial, înscriindu-se astfel în istoria recentă a Slovaciei.
Generalul Ambruș a fost comandantul aviaţiei slovace și, încă din frageda tinerețe, a dovedit că posedă capacităţi excepţionale și un devotament ieşit din comun față de patrie. În timpul războiului a devenit un lider al rezistenţei slovace. Curajul său, moralitatea impecabilă, colaborarea cu aliaţii și o voință de neclintit au slujit ca exemplu și pentru alți contemporani, care s-au opus cu curaj dictaturii și au luptat pentru libertate şi dreptate. În ciuda nenumăratelor piedici și impedimente, fiind un veritabil patriot, el nu a putut fi deviat de pe calea aleasă. Generalul Ambruş nu este numai o personalitate istorică, dar este și o parte inseparabilă a memoriei noastre colective, este un adevărat simbol al curajului și al mândriei naționale. Tocmai din aceste motive, că viața lui și faptele sale şi-au impregnat importanța în istoria Slovaciei, trebuie să comemorăm personalitatea generalului Jan Ambruș. Tocmai din aceste motive, azi în cadrul unei ceremonii militare, dezvelim placa comemorativă, ca un simbol al recunoștinței noastre pentru serviciile lui în slujba patriei”.
Onorat
Mircea Onea, primarul Nădlacului, a precizat faptul că „mă simt onorat să găzduim un eveniment militar de o asemenea amploare și cu o prezență de excepție. Primăria s-a implicat în organizarea acestei manifestări: am luat măsuri speciale, inclusiv amenajarea perimetrului în care s-au desfășurat festivitățile, marcarea căilor de acces, arborarea drapelelor și asigurarea tuturor detaliilor logistice necesare”. Mai mult, Onea a reuşit să asocieze două momente semnificative într-un singur eveniment: plăcilor comemorative dedicate generalului Jan Ambruș și celebrarea Zilei Naționale a României. „Această combinație a oferit locuitorilor din Nădlac un spectacol unic, plin de emoție și mândrie națională”, a mai spus Onea, care a ţinut să mulţumească tuturor celor implicați în organizarea evenimentului, subliniind că astfel de momente unesc comunitatea și întăresc sentimentul de mândrie națională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!