MACEA. Roşiile sunt atât de celebre la Macea, încât au şi un festival al lor. Tomatele au ajuns la mare respect după ce i-au ajutat pe localnici să prospere financiar. Aşa că acum, după zeci de ani de când se ocupă de cultivarea roşiilor, localnicii le-au pregătit tomatelor o sărbătoare de zile mari. Producătorii aduc la festival nenumărate soiuri de roşii, de la cele mai mici, la cele mai mari.
Localnicii spun că anul acesta este unul foarte bun pentru producția de roșii, așa că au adus la festival roșii de mai multe culori, forme și mărimi, de la tomate de câteva zeci de grame până la 1 kg bucata.
Așadar, la Macea a avut loc, cea de a 13-a ediţie a „Festivalului Părădăicilor”, așa cum li se spune roșiilor în zonă, un eveniment organizat de Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean şi Asociaţia pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural.
„Festivalul Părădăicilor” a debutat încă de vineri cu un concurs de pescuit, iar sâmbătă au avut loc evenimente pentru copii și seniori
Duminică, festivalul propriu-zis a debutat la Castelul din Macea cu deschiderea oficială, unde după vizitarea standurilor, a avut loc degustarea de produse tradiţionale, pentru că acolo, pe lângă roșii, vizitatorii au mai găsit salam de Nădlac, pită de Pecica, şi alte produse tradiţionale. A urmat jurizarea celor mai mari roşii şi premierea agriculturilor.
Agricultorii au adus de la cele mai mici la cele mai mari roşii şi au pregătit primul bulion din noua recoltă. Producătorii spun că recolta din acest an este una foarte bună, iar prețurile sunt mai mici decât anul trecut.
Pentru localnici, evenimentul a fost un bun moment să-și etaleze costumele populare vechi de mai bine de 100 ani.
Şi cei mici au parte de distracţie: tobogan gonflabil, trambulină gonflabilă, face-painting. Ziua s-a încheiat cu Balul Părădăicilor, cu muzică populară și cu un foc de artificii.
Festivalul este susţinut decătre Consiliul Judeţean Arad, care i-a premiat pe producători.
Evenimentul se bucură de mare succes şi a atrage, sute de vizitori din România. Zona este cunoscută ca mare producător de roşii încă de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, când de aici se exportau mii de vagoane de tren încărcate cu tomate.
FOTO: V.O.
Trimite articolul
XFain. Preturi bune, sa tot mergi… Cred ca singurul comerciant care a facut bani a fost alimentara aia de langa festival… Poate la anu(si la multi ani) va treziti.