ARAD. Mai mult de jumătate din comunele din județul Arad și-au întrerupt activitatea miercuri, în data de 31 ianuarie, între orele 11-13, când funcționarii sindicaliști au fost în grevă de avertisment. La grevă au participat sindicaliștii din comunele afiliate Federației Columna – SCOR. Sindicaliștii spun că nu vor majorări salariale, ci doar să le fie actualizate salariile, nemulțumiți că de 5 ani acestea le sunt blocate. Ceea ce, în cele din urmă, înseamnă tot bani mai mulți.În județul Arad, sindicaliștii din 36 din cele 68 de primării de comune din județul Arad au semnat pentru greva de avertisment. Primăriile care au avut activitatea suspendată timp de două ore sunt Semlac, Sintea Mare, Socodor, Șepreuș, Șicula, Șilindia, Șimand, Șofronea, Târnova, Vărădia de Mureș, Vârfurile, Vinga, Zăbrani, Zărand, Zimandu Nou, Archiș, Bârsa, Cărand, Chisindia, Conop, Covăsânț, Dezna, Dieci, Dorobanți, Fântânele, Grăniceri, Gurahonț, Hălmăgel, Iratoșu, Macea, Mișca, Olari, Păuliș, Petriș, Plescuța, Săvârșin.
Deși salariile funcționarilor din primăriile de comune le sunt raportate la salariul minim pe țară, care a fost majorat treptat, aceștia spun că salariile lor nu au mai fost actualizate. Oamenii spun că, în medie, primesc cu 1.000 de lei mai puțin decât ar avea dreptul.
Actul normativ împotriva căruia a fost declanșată greva este Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene – așa-zisa „ordonanță trenuleț”.
FOTO: V.O.
Drepturi diminuate
Liderul sindicatului SCOR din Primăria comunei Vinga, Corina Trif, unde 22 de persoane au semnat pentru protest, a precizat:
„În acest interval, nu am lucrat cu publicul. Și nemulțumirile noastre sunt vizavi de salariile pentru neaplicarea legii 153 din 2019, salarizarea personalului din funcții publice. Drepturile noastre salariale sunt diminuate prin ordonanțele de urgență trenuleț de cinci ani de zile. Deci în fiecare an se mărește salariul minim pe economie, ori noi suntem blocați de cinci ani de zile și noi dorim actualizarea nivel de la salarizare.”
La nivelul județului Arad, în cele 36 de comune au intrat în grevă de avertisment 418 funcționari publici.
Motive și revendicări
În adresa transmisă de Federație către sindicatele din administrația publică locală, este explicată declanșarea grevei de avertisment la nivel național:
“Motivele protestului sunt legate de discriminarea la care este supusă familia ocupațională a salariaților din administrația publică locală, în special la nivelul comunelor și orașelor, față de toate celelalte familii ocupaționale din sistemul bugetar. În condițiile în care salariile personalului din administrația locală sunt limitate la nivelul maxim al indemnizației viceprimarului, la momentul de față întreaga administrație publică locală este limitată la nivelul prevăzut în Legea-cadru a salarizării nr. 153/2017 pentru anul 2021, respectiv la baza de calcul 2300 lei (salariul minim din 2021), în timp ce toate celelalte familii ocupaționale bugetare au fost actualizate la nivelul anului 2022 din legea-cadru, respectiv la baza de calcul 2500 lei. În mod selectiv, anumite familii ocupaționale au fost deja salarizate în avans, prin diverse intervenții legislative, chiar și peste nivelul aferent anului 2022. Este o discriminare inacceptabilă, neconstituțională și fără temei legal”, semnează Lucian Ciprian Puiu, președintele Federației.
Declanșarea grevei împotriva politicilor economice și sociale ale Guvernului, în sectorul de activitate Administrație Publică are următoarele revendicări: stabilirea indemnizațiilor, a salariilor de bază și a sporurilor astfel cum sunt prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și eliminarea discriminării personalului din administrația publică locală, în raport cu celelalte familii ocupaționale, în aplicarea legii-cadru a salarizării.
Dacă Guvernul tot nu le va rezolva solicitările, atunci sindicaliștii amenință că vor declanșa greva generală incepând cu data de 5 februarie. La nivel național se anunță proteste in 813 primării. Lista completă este publicată pe pagina de internet sindicatulscor.ro.
Trimite articolul
XAPROPO …. de greva lor , eu mai ,,circulez,, pe acolo si zic ca ei sant cam tot timpul in … greva ! Asa ca … nimic nou cu privire la munca lor !
-
Aicam vrea sa lucreze pa gratis.
-
…. paradoxal ce-ar fi sa inceapa sa lucreze?! si apoi sa revendice. Sa-ti dau exemplu la Sistarovat program de lucru cu publicul 09-13 (nu intru in detalii sa nu se ofenseze careva de acolo) la Taxe si impozite mai exact! Ora 12.20 pustiu … pustiu in primarie de am crezut ca am intrat la cineva in casa din greseala care e plecat la munca … La Paulis care au cica pana la 16.30 to asa de pe la 14.00 …sunt pe teren ..
-
Primăria de la Sistarovat și alte sate uitate de lume ar trebuii destinate . Ce să ai acolo oameni pentru 100locuitori …
-
-
Dacă sunt nemulțumiți sa plece în mediul privat !!! Acolo nu le plafonează guvernul salariile…..Ar trebui sa lase pe alții, dornici de munca și pe bani mai putini !!! Nici gând….și când ies în pensie lasă postul/funcția copiilor lor….de parca ar fi ….zestrea moștenită de la părinți….
-
Da.marirea salariilor.dar reducerea la 30%.tot e digitalizat acum la ce atatia functionari?aratati un functionar de la arad care munceste serios
sa se faca reorganizarea teritoriului si atunci vor disparea zeci si zeci de primarii.
Mda . Pe langa ca nu fac nimic angajatii pe pile ( studiati cu o facultate de trei ani si fara frecventa ) mai vor si mai multi bani . E bun!
Dacă sunt nemulțumiți sa pleca în mediul privat !!! Acolo nu le plafonează guvernul salariile…..Ar trebui sa lase pe alții, dornici de munca și pe bani mai putini !!! Nici gând….și când ies în pensie lasă postul/funcția copiilor lor….de parca ar fi ….zestrea moștenită de la părinți….
Trebuie inchise,excedent de personal,angajati pe pile,ar trebui o noua reorganizare administrativa.
Domnilor de la primarii.Cititi comentariile.Toata lumea stie ca voi lucrati 3-4 ore pe zi si luati bani frumosi.Cum au zis si altii.Mergeti la privat.
Le e greu si la astia, dragii de ei. Obositor sa nu faci nimic…
Credeam ca-î greva pt ca sa nu mai fie peste 36°C în birouri ca-î prea somno-moleseala și apoi trebuie și spor de efort pt deschis geamurile.Și când te gândești ca alții lucrează în uzinele patriei la temperatura de afară.
Si asa sunt prea mulți . Legile trebuie schimbate sa nu mai trebuiască atâtea hârtii degeaba și atuncea numărul lor ar fi redus la jumate și automat salarii crescute . Plimbatul hârtiilor dintr-o cameră în alta nu îi meserie de bani mulți
Stim cu totii care miliarde de lei se pompeaza anual pentru sute de primarii, din bugetul statului, pentru plata salariilor si pentru ca acestea sa nu intre in faliment, deoarece cheltuielile sunt an de an mai mari decat veniturile. Si da, “lucreaza” cei mai calificati oameni acolo, angajati numai ei stiu cum. Cata ipocrizie!
IA FACEȚI PUBLICE SALARILE VOASTRE ,ȘI VEȚI VEDEA CA NICI IN PRIVAT NU SE CISTIGA ATIT, CIT AVEȚI SALARII ACUM. UN LUCRU ESTE CERT NU-MI CONVINE SALARIUL DE BUGETAR PLEC , NU FAC GREVA, SINT MULȚI CARE AR DORI SA LUCREZE PE CE SALARII AVEȚI ACUM.
Vor salarii mai mari..? Se poate rezolva simplu. Comasarea..!!
De ce se opun ferm reorganizării administrative prin comasarea localităților mici..?
Politicienii, de ani de zile amana reorganizarea teritotială și întrețin cu bună știință, un sistem administrativ stufos, birocratic și extrem de costisitor.
Totul doar pentru a-și satisface interesele electorale.
Nu vor să îi supere pe primari si angajatii primariilor, pentru ca altfel ar pierde multe voturi la alegeri.
Salariile lor nu le stabilește guvernul ci consiile locale +primarul. Majorările se pot da dacă vor cei de acolo…
Salariile lor nu le stabilește guvernul ci consiile locale +primarul. Majorările se pot da dacă vor cei de acolo… și dacă au bani în buget. Problema e ca multe primarii sunt sărace, vai mama lor și așteaptă bani de la guvern cu mâna întinsă pe criterii politice.
Am eu solutia la revendicarile functionarilor din primarii. Reorganizarea administrativ teritoriala—desfiintarea de judete,orase si comune prin comasare. Ce ziceti? Cu economiile facute functinarii ramasi or sa aibe salarii excelente. Dar vor si munci.
As fi facut pariu ca ciurda de salariati de la UAT Ineu nu vor face greva! Pe langa faptul ca sunt cata frunza si cata iarba, au si salarii mari, prin grija edililor acestui sat, cu pretentii de statiune turistica de interes local!