Un eveniment plin de culoare și de viață a avut loc, luni seara, în parcul din fața Bisericii Romano-Catolice „Sfânta Ana” și Bisericii Ortodoxe „Nașterea Maicii Domnului” din Sântana. În fața publicului, pe scena din parc au urcat membrii fanfarei Nadlačanka, formată din etnici slovaci din Nădlac. Aceștia au încântat publicul cu valsuri și polci atât în limba germană, cât și în slovacă, alături de cei trei soliști vocali ai ansamblului.
Au urmat în fața publicului membrii cercului cultural Banat-JA din Arad, care au prezentat o serie de dansuri populare germane din Aradul Nou, îmbrăcați în portul popular specific localității devenite cartier al municipiului Arad. Înființată în anul 1994, grupa de dansuri populare germane Banat-JA, coordonată de Adelheid Simon și Andreas Simon, a participat la numeroase evenimente culturale din țară și străinătate, promovând tradiția șvabilor din zona Aradului.
După Banat-JA, în fața publicului au sosit membrii Ansamblului Folcloric „Cununița” din Sântana, care au prezentat o suită de dansuri populare specifice Sântanei. Înființat în 2001, Ansamblul Folcloric „Cununița – UVVG” Sântana este coordonat și acum, la mai bine de două decenii de la fondare, de familia Dărău. Aceștia au venit în fața publicului însoțiți de formația de muzică populară a ansamblului și de solista vocală Ema Crihan, oferind un exemplu de profesionalism. Plini de culoare și energie, dansatorii i-au ridicat de pe scaune pe cei prezenți la eveniment, dansând împreună cu aceștia.
Oaspeți din Timiș
Celor de la „Cununița” le-au urmat oaspeți din județul Timiș, mai exact de la Jimbolia și Iecea Mare. Grupele de dansatori Hatzfelder Pipatsche&Groß Jetscha au prezentat un vals și o polcă specifice zonei, sub coordonarea lui Bogdan Pîrvu. Ulterior, în fața publicului au performat micii dansatori ai Ansamblului „Spicul” din Olari. Sub coordonarea instructorului Florin Stoian, membrii ansamblului înființat acum două decenii au prezentat un joc de câmpie și un dans de pe Valea Crișului Alb.
Bulgarii din Vinga
O altă etnie prezentă la eveniment a fost cea bulgară, reprezentată de Ansamblul Balgarče al Uniunii Bulgare din Banat – România, din Vinga. Grupa mijlocie a ansamblului, avându-i ca instructor pe Cristina Cucuiet și coordonator pe Adrian Cosilcov, au prezentat publicului sântănea un dans bulgăresc cu influențe oltenești.
După un nou moment de muzică și dansuri tradiționale românești oferit de cei de la „Cununița”, a fost rândul celor de la centrul cultural Banat-JA din Sântana să își prezinte porturile populare și să danseze în fața publicului. Aceștia au venit îmbrăcați în port popular tradițional șvăbesc specific Sântanei, Comlăușului, Șimandului, Șiriei și Pâncotei, apoi au oferit publicului un moment de dans tradițional șvăbesc.
Mulțumiri pentru ajutor
În finalul evenimentului, tinerii dansatori ai Banat-Ja Sântana au dorit să le facă o surpriză celor care, de ani buni, le sunt alături. Pe rând, aceștia le-au oferit câte un buchet de flori lui Tanti Etuș (Wild Adelheid) – cea care confecționează pălăriile specifice portului popular șvăbesc din Sântana; lui Tanti Omi (Palfi Amalia) – cea care confecționează rochiile specifice portului popular; lui Frau Resi (prof. Theresia Höniges) – cea care se ocupă de pregătirea porturilor și de lecții de limba germană; Simon Adelheid – coordonatoare a Centrului Cultural Banat-JA. Seara au încheiat-o cei de la fanfara slovacilor din Nădlac, Nadlačanka, cu o nelipsită polcă ce se cântă în încheierea întâlnirilor cu fanfara – „Bis bald auf Wiederseh’n” („Pe curând, la revedere”), compusă în urmă cu aproape patru decenii de muzicianul german Ernst Mosch.
Momente teatrale
Printre momentele de dans și muzică oferite de ansamblurile și formațiile invitate, publicul a fost martor și la două momente teatrale oferite de trei membri ai trupei de teatru Dă Șok a Clubului Copiilor din Sântana. Cei trei au prezentat sceneta „Gâlcevile din Comlăuș”,
Distincție pentru coordonator
Înainte de momentele artistice oferite de ansambluri, pe scena din Parcul „Katharina Ackermann” au urcat Bettina Szellner – noua președintă a Foumului Democrat al Germanilor din România – filiala Arad, respectiv Pompilia Szellner – președinte de onoare al Centrului Cultural Banat-JA. Aceștia au conferit Premiul Stefan Jäger lui Claudius Höniges, coordonatorul centrului cultural Banat-JA Sântana, pentru contribuția adusă de-a lungul anilor la păstrarea și promovarea tradițiilor etniei germane în Sântana și în județul Arad. Premiul Stefan Jäger este acordat de către fundația omonimă unor tineri care se evidențiază în mod deosebit în cultivarea și păstrarea tradițiilor germanilor din Banat și a limbii germane. Fundația a fost fondată în 1996 de către Asociația Formațiunea Bănățeană de Cooperare Internațională BANATIA.
Organizatorii
Evenimentul de la Sântana a fost organizat de Centrul Cultural Banat-JA Sântana, Centrul Cultural Banat-JA Arad, Forumul Democrat al Germanilor din România și sprijinit de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României. Evenimentul a reușit să adune laolaltă peste 150 de dansatori și membri ai formațiilor muzicale prezente, reprezentanți ai cinci etnii conlocuitoare în zona de vest a României.
Citiți principiile noastre de moderare aici!