ARAD. Orașul verde care se vrea a fi municipiul Arad a mai pierdut, la finele săptămânii trecute, în jur de zece arbori, unii dintre ei cu vârste înaintate, responsabili cu umbra pe care le-o ofereau pacienților internați în clădirile fostului Spital Municipal. În doar câteva zile, parcul din curtea spitalului, situat în vecinătatea secției de Balneo-Fizio-Kinetoterapie a fost ras de pe fața pământului, rămând în urmă doar trunchiurile ciopârțite ale copacilor de care n-au apucat încă să se debaraseze executanții „lucrării”.
Într-adevăr, unii dintre copaci, după cum se poate vedea și în imagini, erau afectați de putregai, însă la fel de bine se poate vedea că unii dintre ei, deși seculari, nu prezentau niciun fel de „stricăciuni” vizibile cu ochiul liber al… nespecialiștilor. Cu toate acestea, fără excepție, arborii au fost marcați pentru a fi puși la pământ, pe motiv că ar reprezenta un pericol pentru pacienți și vizitatori, dar și pentru clădiri și stocatorul de oxigen amplasat în vecinătate. Pentru niciunul dintre arbori nu a fost propusă drept soluție o toaletare corespunzătoare, în încercarea de salva parte din parc.
Scopul acestei defrișări ne-a fost explicat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, care are un proiect de refacere a parcului, cu alei noi și zonă verde modernă:
„În perioada următoare, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad va reamenaja curtea fostului Spital Municipal, iar acum au loc lucrări de defrișare a copacilor care reprezintă un pericol atât pentru siguranța cetățenilor, cât și a clădirilor. Tăierile se efectuează în urma solicitării și obținerii avizelor necesare de la Ocolul Silvic pe baza unei expertize efectuate de către reprezentanți ai acestei instituții. Astfel, au fost identificați și marcați arborii care trebuie tăiați. Mai apoi spațiul verde va fi reamenajat, pentru a putea asigura pacienților un spațiu adecvat pentru recreere”, a precizat ec. Daniel Kurunczi, director administrativ SCJU Arad.
Ce se va planta
Nu am reușit, însă, să aflăm exact cum se va reface zona verde sau dacă se vor planta arbori deja crescuți care să readucă umbra în parc. Cert este că, deocamdată, pacienții și viziatorii au rămas fără „spațiu adecvat de recreere” cel puțin pe perioada acestei veri.
Trimite articolul
XTrebe lemne sa se ancalzeasca si angajatii spitalului ce m-ai asa ai taie peste tot
Interesant este faptul ca sunt taiati in butuci,gata de bagat in soba…Legea prevede ca ocolul silvic de care apartin,sa scoata la licitatie masa lemnoasa dar nu pregatita pentru iarna.Mai trebuie crapate si au rezolvat pe vre-unul din camarila.
Legea mai spune si ca lemnele pot fi donate unor familii nevoiase,salariati,copii cu probleme,persoane cu handicap,etc…
Ia sa vedem…
-
ce ocol silvic in mijlocul orasului, in oras nu tai copacii ca in padure, nu ii tai de la radacina si ii lasi sa cada peste cladiri, masini etc, ii faci bucati de sus in jos sa eviti daunele. Plini de exprerti habarnisti pe aici.
-
Serios?Mai baiatule…Tai,dregi dar si ultimul fir de plop apartine de un ocol silvic…Bun,am inteles,tai,tai….si in rest pregatesti la 30-40cm butuci???Pe munca,timpul si benzina cui?
A Gospodaririi Comunale?-
ocol silvic-unitate silvică administrativă, împărțită pe brigăzi și cantoane, prin care se organizează și se execută lucrările de cultură, de refacere, de protecție și de pază a pădurilor, ocrotirea și valorificarea vânatului și a peștelui din apele de munte.
Legea 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spațiilor verzi cuprinde reglementări clare în această privință. Defrișarea sau toaletarea copacilor de pe domeniul privat sau public se face doar cu autorizație emisă de Primărie, iar pentru a obține documentul este necesară depunerea unei cereri la registratura Primăriei în jurisdicția căreia se află solicitantul.
-
-
Tot nu explica de ce au fost taiati copaci sanatosi de parca nu erau de ajuns toaletarile excesive pare doar lacomie dupa masa lemnoasa, din pacate ne intoxicam mai tare cu noxe
-
Zona se va reface cu beton, asfalt etc
Ok, să afiseze AVIZELE dendrologice de la AUTORIZAȚI, pt fiecare copac( in special cei ce NU au aspecte vizibile/radiografii/etc), , ca nu ‘se pretau’ pt toaletare REALĂ.!
De ce va mirati, oare? #drijBibi
-
Bă detergentule, spitalul municipal e a consiliului județean, frustratule
Taie tot numi conteză ,cași pomi de pe Vlaicu toți sunt coafați ,aproape tăiați de tot ,asta înseamnă coafare a pomilor !
Criminali ,aș ceva numa la noi în țară se poate face.
Legea e pentru prosti.
-
In fiecare primavara “specialistii” niste neaveniti habarnisti
sub motivul ca toaleteaza copacii ii ciuntesc iremediabil.O mica mostra in parcarea Garii specialistii de la CFR au ciuntit copacii si nimeni nu raspunde.De altfel zona din fata garii este o parloaga insalubra la propriu si la figurat!
asa fac ei bani de campanie, cate un parc cu 10 milioane si taie copacii, la UTA la fel
Ce ați votat, aia aveți. Hai Doamne ajuta
Acest principiu am putea sa il aplicam teilor aflati intre Podgoria si Teatru si asa e plin de ciori in ei si asa unii tei sunt bolnavi etc.
pai si scannerul ala minune?
unde e fisa fiecarui copac?
betoane, betoane, sa inghita Bibi si Falca betoane.
Conducerea aradeana – dusman declarat al spatiilor verzi.
Zona centrală unde ce sa vezi nimic verde e jale si ce sa vezi nici măcar pomi fructiferi nu vor da ce sa zic de un tei si ????!!