Strada Mețianu. Decăderea unui vis prea mare pentru Arad, o pietonală mâncată de prea multă sărăcie și neputință, o cicatrice, dacă vreți, pe fața Aradului. De mii de ori am trecut pe Mețianu, încă de pe vremea când se auzea tot la fiecare pas „anti-baby, baterii avem”. Am stat la cozile lungi și parcă fără de sfârșit la magazinul mixt din capătul străzii, cel ce dădea în Piața Catedralei și, copil fiind, am numărat de zeci de ori cadourile ambalate din vitrina aceluiași magazin, în perioada sărbătorilor. Librăria din „colț de pe Mețianu” a fost un alt punct de reper, la fel ca magazinul „Casnica” dinspre Bulevardul Revoluției.
Ani și ani de zile se prea poate ca după Corso, Mețianu să fi fost cea mai circulată stradă din oraș și asta pentru că dădea înspre Piața Mare sau Piața Catedralei. Acum, Mețianu e doar o pietonală ce adună zeci de spații de închiriat și în care durerea celor care par învinși de viață se simte prin toate crăpăturile.
Sigur că nu e nicio noutate, desigur că în ultimii ani strada și-a pierdut poate și ultima fărâmă de speranță, dar chiar și așa, șocul unei plimbării pe Mețianu îl resimți din plin. S-a vrut o pietonală care să includă baruri și cafenele, un loc al socializării, o arteră vie. Asta s-a vrut. Realitatea, însă, a demolat rând pe rând fiecare vis pentru Mețianu. Barurile nu au rezistat, cafenele nu s-au relocat pe pietonală și socializarea a ajuns o discuție despre dureri și boli între cei care își mai duc veacul prin zonă.
Mețianu, o zonă lăsată pradă second-handurilor pentru ani și ani de zile, o stradă care acum geme pur și simplu sub greutatea propriului destin.
Spațiile comerciale au afișe cu numere de telefon și își așteaptă viitorii chiriași. Dar cine să mai vină? Au fost magazine alimentare, au fost magazine cu specific local, au fost francize. Și au eșuat cu toatele. Au mai rămas câțiva temerari: un chioșc cu ziare, o pizzerie, câteva magazine cu de toate și cam atât.
Câțiva meseriași vechi încă mai au prin curți mici ateliere meșteșugărești, un ceasornicar sau vreun pantofar. Pe băncile, plătite la timpul lor cu mii de euro, câte un arădean își așează tacticos marfa, în speranța că poate găsește vreun cumpărător sau măcar mai schimbă o vorbă cu cei care trec prin zonă.
Agale câțiva pensionari se mai îndreapta către noua piață, căci în locul pieței de altă dată e un șantier, încă în lucru.
Despre viitoarea piațetă, ca spațiu de promenadă, așteptările sunt rezervate, axa Piața Avram Iancu – Mețianu – Piața Cadralei – Turnul de Apă fiind un fezabilă mai mult în teorie decât în practică, după cum ne-a demonstrat realitatea ultimilor ani.
Trimite articolul
Xopera marelui Falca, la fel si Piata Catedralei care a devenit un chici,
nu trebuie sa mai dam puterea la asemenea specimene, nu mai trebuie lasati nici sa deschida gura puturoasa
Rusine Falca, esti un porc
Realitate trista. De ce? Cum de s-a ajuns aici?
-
E tipic pentru conducerea arădeană: furt de bani prin contracte cu firme „agreate”, care teoretic câștigă licitații, (a se vedea firma lui Falcă și cele care execută lucrări și prestează servicii la instituțiile finanțate prin CJA) și rezultă mari realizări, gen Mețianu, Piața Catedralei etc. Și Căsoaia a adus fonduri serioase, măcar e folosită la ceva, urmează Șoimoș. Orice investiție e folosită politic ca sursă de bani, pe studii de tot felul, plătite, ca și lucrarea, cât nu fac! Aradul e distrus, un oraș mort, față de cele din jur, care urcă, sunt pline de viața, reală, nu proiecte de hârtie, în care pozăm notabilitățile orașului în fața vreunei prostii vopsite și publicăm articole elogioase prin presă și rețele de socializare! E aceeași administrație de peste 20 de ani! Arădenii plictisiți nu mai votează. Cei înregimentați în sistemul lor de propagandă, da! Am fugit de comunism și trăim în democrație, serios? Aceeași Mărie, cu altă pălărie. Într-o democrație reală, tu, autoritate, răspunzi în fața mea, cetățeanul. Și mai vor să fie elogiați, totuși, cine plătește pe cine, nu noi i-am „angajat” pe ei? Nu-i mai dăm și jos?
-
Perfect adevarat Irina.
-
Această stradă, care are și un senzațional Regulament, aprobat prin HCLM Nr. 70/2012, a înghițit foarte mulți bani.
În art. 1 din Anexa Regulamentului, se arată că “funcțiunea dominantă a străzii Mețianu reprezintă o îmbinare dintre funcțiunea rezidențială, social-culturală, comercială și de recreere.”
Se mai arată că “această diversitate necesită o protecție specială, deoarece prezintă atractivitate pentru turismul urban și investitorii importanți.”
Oare era doar o bătaie de joc sau și declarație emfatică, demagogică, de tip impostură politicianistă…?
-
Ăștia sunt conducătorii pe care i-am votat, sorry, i-ati votat ! Atât ați putut ! Asta ați votat, asta avem !
-
I-am votat, este adevărat. Dar de ce i-am lăsat să stea în funcție ?
-
-
Observator,
O declaratie care sa näimeasca in cheltuirea banului public. Era de asteptat ca se ajunge aici, mai ales dupa desfiintarea Pietei Mari. Nici boschetarii nu prea mai au ce cauta pe acolo. Chiar si biserica pierde. Rominul dupa ce consuma o bere, doua, trei, mai dadea un ban sa i se ierte släbiciunea.
Inainte de reabilitare au fost facute Studii de oportunitate, prefezabilitate, fezabilitate etc. bine remunerate. Ce a stat la baza lor ? A intrebat cineva pe ce s-au dat banii ? Ce nu s-a realizat din proiectele initiale, inafara fatadelor jalnice ale caselor si taraganarea fara sparsit a reabilitarii Pietei Catedralei, a aspectului , tot jalnic de pe str. Cicio Pop si Goldis etc. ? Inca odata se dovedeste ca toate conducerile dupa ’90 au mentinut Aradul un sat dezindustrializat si adormit. Nota – remarca apolitica.
Metianu praf Pta catedralei praf ,asa va ajunge si Revolutiei……………
ce mai urmeaza oare ? Pta M Vitazu, cumva? ar fi pacat dar nu imposibil
Cum naiba asemenea strazi in alte orase sunt pline seara de seara? Terase pline,oameni linistiti ce ies la o cafea,un ceai ,un croisant sau de ce nu la o bere…
O imagine dezolanta sub obladuirea lasata de Falca si ai lui.Aradul e un dezastru,oamenii sunt plictisiti si resemnati,nici o atractie viabila pentru un turist urban….JALE…
-
Exact asta am vrut sa punctez, dar mi-a fost lene sa scriu. Asa e !
Arad, orasul visurilor frante
Mițianu strada fălcosului neprihănit atâția a putut oglinda administrație falconistă de 20 de ani
ce mama naibii o tot frecam atata ?
presa si legislativul au dat cu mucii in fasole. Aici pentru ca habar n-au ce este pe strada, al cui, si cat. Case de oameni, si spatii comerciale cat cutia de chibrit.
Cine naiba sa deschida cafenele pe o strada unde nu este spatiu suficient pentru acces auto + mobilier de localuri ?
Traimi noi in lumea noastra, si cand nu pusca realitatea cu ea, facem scandal.
Vezi pistele de biciclete. Au latrat unii cativa ani, cand s-a exploatat latratura, si s-a facut “lucrare” ala io ala io. toti numa la acuzat, nimeni n-a mai cauzat.
-
Au distrus-o cei care au vrut de lucru pentru ca să își umple Buzunarele așa cum au făcut cu tot orașul deoarece nu mai sînt UNGURII cei care modelează acest oraș si OLTEANU împreună cu MOLDOVENII și o modifică ca la ei acasă de bătaie de joc
-
Am fost în Timișoara la un restaurant cu specific japonez situat intr-o zona pietonala. Am parcat la vre-o 500 m de local iar localul unde se servea masa avea în jur de 30 mp. Părerea mea este ca Metianu se preta cel mai bine pentru diverse localuri de alimentație publica în funcție de capacitatea localului. De ex.daca spațiul nu permite servirea mesei în local se putea cu servire “to go” dacă spațiul este mai mare cu servire în local.
Un exemplu..printre multe altele… de conducere marca inginerului constructor GIȚĂ FALCONE de la Brad și a supușilor săi….
nu stiti face diferenta intre un blog personal si un ziar online?
Eu sunt de parere ca calitatea umana e de vina. Multi au plecat ori au decedat si in locul lor au venit persoane de calitate indoielnica in tot Aradul nu doar pe strada Metianu.
Bun gasit!pacat!pai de aceea nu mai este animata pt ca au distrus piata catedralei si tot ce inseamna comert in zona respectiva!nici macar comunisti nu au distrus asa ceva!eu cred ca toate pietele vor disparea incetul cu incetul,au adus mallurile si toate mega hipermarketurile in oras care normal nu au ce cauta,imi aduc aminte de primul stadion din romania,cfr,distrus….ma doare ca aradean cand se distruge istoria unui oras ! dar cel mai grav un oras care va deveni un viitor fara viitor!orase din vestul tarii se dezvolta.timisoara.oradea,cluj,alba iulia,etc.ca aradean observ ca se bate pasul pe loc si nu evoluam spre bine.un oras aglomerat,prea aglomerat de hipermarketuri si malluri!
Pe vremuri erau tovarăși cu ” economie politică” la cap : care au mai și gândit.
“Uciderea ” străzii Forrai/Mețianu este rezultatul gândirii ? celor…. de azi
Cu strada nu-i nici o tragedie. Nu mai este vad comercial. A fost. Baiu e cu piata.
Cu strada nu-i nici o tragedie. Nu mai este vad comercial. A fost. Baiu e cu piata. Sitematizarea cred ca a fost facuta de martieni. Poate cineva sa configureze un traseu cu masina de la facultatea de teologie pana pe strada Marasesti. Logic si economic. Mircea
pai astia suntem noi aradenii care de multi ani ne tot batem in piept ca nu mai votam falcone si gasca lui si cand suntem la urna ne dam singuri cu stangu in dreptu!!!!
asta a-ti votat asta primiti, Aradul un oras industrial poluat!!!!
pai de ce sa investeasca ceata falconetilor sa faca din Arad un oras turistic cand ei au contracte cu takata, leoni si ce draq de firme mai sunt in zona industriala, tocmai sa nu investeasca intr-un Arad turistic macar 50%!!!!
suntem cu cel putin 100 de ani inapoi fata de Timisoara si Oradea gratie antilopilor falconeti!!!!
O strada care nu duce nicăieri. În loc sa modernizeze și sa inverzeasca piața țărănească alimentara vor sa facă un loc de plombare-pt cine?- alcătuit majoritar din betoane și expunere la soare fără nici o umbra(O contribuție im portanta la încălzirea globala) .Vara o sa leșine de caldura eventualii plimbărețî.Ca un individ face cum îl taie capul,no problem,doar atunci când ce face se răsfrânge asupra tuturor.
Strada care duce …. nicaieri!
Stau pe str. Mețianu de câțiva ani. Destul de des apar articole despre strada asta. În general același conținut : plânsul după trecut. Într-adevăr s-a transformat zona. A devenit o stradă liniștită. Vorbind de localuri și spații comerciale închise, nu cred, că doar politicienii sunt de vină. Viața s-a schimbat. Achiziționăm produsele on-line, sau din Mall. Stând vis-a-vis de piață, foarte rar am ajuns la cumpărături acolo.Ori făceam foarte devreme, ori în weekend. În ultimii ani nu a fost piața așa bogată de produse. Am suportat gălăgia de la ore, când lumea încă dormea, mizeria că “produs accesoriu”, mirosuri neplăcute. Spațiile comerciale sunt destul de mici , strada nu prea spațioasă. Am fost la cină la unul dintre cele hoteluri renumite ,pe Bulevard. Era gol. Doar noi, 6 persoane. Sunt sigură, că în Mall era plin. Să fiți realiști cei, care scrieți articole lunar despre strada asta. S-a transformat. E liniște. Așteptăm să se termine lucrările.
Bine ca la intersecția străzilor Octavian Goga cu Horia a făcut ” lin-dicu ” ăla pentru blonda lui ca deh , cică aștepta prea mult blonda sa vireze pe O. Goga trebuind sa dea prioritate de dreapta, sau pavatul Bulevardului Revoluției tot ceva prin firma lui blondi si lista continuă. Acuma vrea sa mai stea încă o runda la adunătura de ” eu “, sa aibă continuitate, pe cartea de munca ca nu da bine sa ai întreruperi din câmpul muncii. Sper sa vina schimbarea si sa refacem Piața Mare și celelalte clădiri și astfel vom avea vizitatori, bani la bugetul local und und und.
Strada Metianu a fost cea mai circulata și mai animată arteră arădeană în anii copilărie și adolescentei mele.De pe corso veneau dimineața nemtoicile din Aradul Nou cu cărucioarele cu cinci roți pline de legume,de la Sageata verde veneau din Podgoria Aradului tarancile cu coșurile alea mari.De la magazinul Olimpic până la merceria (unde e acum agenția cfr),ai găsit de toate.Langoserie,pescărie,consignatiile, birturi,casnice….La capătul străzii se deschidea Piață Catedralei unde ai găsit de toate,vânzătorii fiind direct producătorii,nu speculanții (pilarii) de acum.Fiecare rand de mese avea grătarul cu mici cu niște hote mecanice impozante.Asta era farmecul Aradului.Acum ce avem : dezastru.Pacanele,farmacii,bănci (și la propriu și la figurat),telefonie mobilă asta predomină.
-
bluesbreakers,
Nemtii, cu siguranta, nu aveau carucioare cu 5 roti, poate rominii.
Falca si prietenii lui au luat sufletul Aradului. Orasul nostru nu mai are suflet. Are in schimb Lidl-uri nenumarate, mall-uri in centrul orasului (ne mai miram ca nu mai avem micii comercianti care sa insufleteasca orasul, sa-l faca atractiv, dezirabil pentru turism?) Vedem acum , dupa 20 de ani ce inseamna sa dai destinele unui oras pe mana unor arivisti , ai unor sacali politici. Lipsiti de cultura, de onoare, de bun simt. Plini de orgolii si vanitosi care cred ca cine invinge in ciomageala politica are dreptate, orasul Arad a ajuns o victima. Un oras care nu-si va reveni pentru ca este el insusi vinovat de prostia de a-i fi votat continuu chiar pe cei care l-au distrus.
Nu Falca e de vina oameni buni. Aradenii sunt de vina.
ieri am trecut pe metianu,am admirat “rezistenta”la intemperii a pavajului,varza,surpat crapat etc,montat de niste neica nimeni precum cei din piata,cam asa v-a arata si piata peste citiva ani,locuiesc in zona,ma amuz cind ii vad pe saltimbancii care desfac pavajul si incearca sa-l repuna la loc se presupune ca mai corect,aiurea nu le iasa,rosturi si de 2cm,vai de noi sintem niste papagali,ne meritam soarta