Încă de vineri Complexul Muzeal Arad a demarat activitățile menite să marcheze Noaptea Muzeelor. Atelierele din curtea Bibliotecii Județene au fost vizitate de sute de copii de la școlile din Arad, acestea continuând nu doar vineri cât și sâmbătă. Totul a fost completat de o atmosferă cu iz istoric grație recitalului de muzică istorică susținut de Cimpoierii din Transilvania (Deva), iar Asociația Culturală „Tomis” Arad și Asociația Culturală „Castrum Novis” Sibiu s-au ocupat de prezentări de costume și echipamente militare.
Ziua de sâmbătă a reprezentat și apogeul acțiunilor pregătite. Pe de o parte în Curtea Muzeului de Artă au continuat atelierele demonstrative meșteșugărești antice de olărit, țesut, fierărie, dulgherie, atelier de confecționat mărgele și farmacie dacică cu plante vindecătoare, iar pe de altă parte în Parcul Copiilor (Zolt Török) arădenii au putut vedea și testa costume istorice, echipamente și tehnici de luptă. Reconstituirile istorice antice și medievale au fost unul dintre punctele „fierbinți” din programul pregătit pentru a marca Noaptea Muzeelor. De asemenea, arădenii au putut lua parte la o paradă a asociațiilor participante la MuzeumArad Reenact Fest, paradă ce s-a desfășurat de la Muzeul de Artă înspre Parcul Copiilor. Sâmbătă seara sute de arădeni au luat parte la un concert susținut de Compact și o demonstrație de spectacol cu foc a celor de la Sirius.
În tot acest timp accesul în muzee a fost grauit, acestea fiind deschise între orele 12:00 și 01:00. La Muzeul de Artă arădenii au putut vedea expoziția aniversaă Nicolae Grigorescu, la Sala Clion pompierii arădeni și-au prezentat istoria și identitatea într-o expoziție deosebită, iar la Muzeul de Științe ale Naturii, pe lângă expozițiile consacrate a fost deschisă și o Expoziţia Plante de primăvară din herbarul muzeului. Alte expoziții au fost și la secția de istorie – Expoziția Tezaur, la Pinacotecă, pentru cei care au dorit s-au organizat chiar și tururi ghidate în limba română și limba maghiară.
Pe lângă secțiile Muzeului din Arad la acest eveniment au luat parte și Muzeul Orașului Lipova și Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” din Șiria.
În ceea ce privește festivalul de reconstituiri istorice acesta a adus la Arad 20 asociații și peste 200 de participanți pasionați de istorie din Arad, Sibiu, Bistrița, Constanța, București, Timișoara, Zalău, Deva, Galați, Mediaș, Iași, Târgu Neamț.
Duminică, ultima zi
Duminică, 19 mai, continuă activitățile organizate de către Complexul Muzeal Arad, astfel că între orele 12 și 18 vor fi deschise ateliere în curtea muzeului, iar în Parcul Copiilor, în același interval, vor fi organizate spectacole, activități interactive, jocuri medievale, urmând a fi prezentate costume, echipamente și tehnici de luptă din cele două războaie mondiale. În final, vor fi reconstituite lupte din secolele XVIII-XX.