La un an şi o lună de când a fost emis ordinul de începere a lucrărilor de regenerare urbană a Pieţei Catedralei, la faţa locului vedem în continuare un şantier. Muncitorii lucrează în mai multe zone ale pieţei, fie la montarea pavajului, fie la sistemul de irigat, fie la reţeaua electrică (adaptată „pe ultima sută” evenimentelor ce ar urma să fie găzduite aici). Încă se mai sapă gropi, încă mai sunt grămezi de pământ sau nisip, încă e plin de cabluri, ţevi şi tubulaturi, iar utilajele mai au încă de lucru pe şantierul pieţei.
Termenele
Potrivit Primăriei, primul termen pentru finalizarea lucrărilor de regenerare urbană a Pieţei Catedralei a fost 1 noiembrie 2023 (12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor). Dar constructorul a solicitat, iarna trecută, sistarea lucrărilor pe perioada cât a fost foarte frig, aşa că termenul de finalizare a fost decalat pentru ianuarie 2024. Practic, acum suntem în termen. Dar, dacă temperaturile nu îi permit constructorului să lucreze, acesta poate cere oricând (în perioada 15 noiembrie – 15 martie) sistarea lucrărilor. Ceea ce foarte probabil se va întâmpla; sau cel puţin la asta se aşteaptă mai toată lumea. Şi atunci finalizarea lucrărilor va fi dusă până în primăvara lui 2024.
Potrivit constructorului (cu al cărui reprezentant am stat de vorbă, săptămâna aceasta, în piaţă), în prezent lucrarea e finalizată în proporţie de 90%, iar dacă ar avea parte de condiţii normale de lucru cele 10 procente rămase ar putea fi rezolvate într-o lună de zile.
Cert e că, deocamdată, avem o mare de granit (în multe locuri, cu denivelări) şi câteva zone (pentru spaţii verzi şi pentru arteziană) delimitate. Aşteptăm cu nerăbdare detaliile finale.
Date tehnice
Modernizarea şi reconversia Pieţei Catedralei este finanţată din bugetul local cu 24 de milioane de lei. Zona de 15.000 metri pătraţi va avea un spaţiu cu verdeaţă de 3.000 de metri pătraţi, 10.309 metri pătraţi de alei şi zone pietonale, 1.261 de metri pătraţi de străzi şi accese carosabile.
În zona din faţa Catedralei Ortodoxe va fi o fântână arteziană de formă stelată care imită amprenta la sol a Cetăţii Aradului. Fântâna va fi compusă din 144 de jeturi de apă tip rachetă, cu o înălţime de până la 7,5 metri. Fiecare jet va acţiona independent, astfel că va fi posibilă simularea unui efect prin care apa va desena traiectoria râului Mureş datorită înălţimii variabile a jeturilor de apă. Fântâna va fi iluminată cu LED-uri şi proiectoare RGB capabile să alterneze lumina albă cu cea de diferite culori.
Piaţa Catedralei va avea iluminat arhitectural inclusiv pentru copaci şi arbuşti, iar iluminatul public ambiental va fi asigurat cu stâlpi de 6 metri înălţime şi corpuri de iluminat liniare încastrate în pardoseală. Vor exista 25 de bănci, trei cişmele stradale, 23 de coşuri de gunoi, şase rastele pentru un număr total de 64 de biciclete şi o toaletă publică automată. Vor fi amenajate şi câteva locuri de parcare la suprafaţă.
„Viitor de aur”
Se ştie, Piața Catedralei este inclusă în ansamblul urban al municipiului Arad. În varianta sa reamenajată, ea va fi legată de Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare şi de Turnul de Apă pentru „punerea în valoare a cadrului arhitectural-urbanistic prin prisma existenţei a nouă clădiri monumente de arhitectură în perimetrul pieţei”.
Pe termen lung, privită din perspectivă turistică, Piaţa Catedralei e parte a axei pietonale care ar urma să facă legătura între zona Turnul de Apă – Parcul Reconcilierii şi Cetatea Aradului, traseul incluzând şi strada Meţianu. Şi dacă tot am amintit-o, trebuie spus că Meţianu a devenit pustie în ultima vreme – şi nu ne referim doar la absenţa pietonilor de pe pietonală, ci la faptul că mai toţi comercianţii care aveau afaceri/ magazine pe stradă au fugit de aici (de când s-a desfiinţat piaţa agroalimentară din Piaţa Catedralei). Administraţia va trebui să găsească o soluţie şi pentru revigorarea ei.
Trimite articolul
XLa un calcul sumar nu pușcă vreo 2-3 milioane de euro din totalul de 5 milioane de euro cât costă toată lucrarea.
Ar fi foarte interesant de văzut devizele de lucrări.
10.000 mp de pavaj de andezit ori 60 euro mp de andezit asta e prețul mediu și încă tot 60 euro mp montajul da o valoare 600 de mii de euro plus încă 600 de mii adică 1,2 milioane de euro mai adăugăm arteziana bancutele iluminat și 1 km de asfalt încă 1 milion de euro total 2,2 milioane de euro dar proiectul costă 4,8 milioane de euro unde este diferența de 2,6 milioane de euro?
-
Pai crezi ca botoxul e gratis? 😉
Devizele sunt făcute la preț de lucrare premium dar firmele lucrează cu muncitori necalificați, calitatea tuturor lucrărilor din oraș este deplorabila! Sifonam toți banii cu lucrări de proasta calitate la prețuri maxime! Este dureros și frustrant !
-
Correct! Chiar asa…In USA ar fi mai ieftin…
Diferenta va fii daca inca nu este : In buzunarele botoxatului .Greu se va scapa Aradul de el 🙁 , daca ati obervat orice enemint este in oras ,prezent si el ,dar culmea ,de un timp incoace apre si socru lui , nici ala nu-i satul de ciolan
Botoxul e scump
era paita de peste 100 de ani, acum e o porcarie pavata la pret de lux, unde e DNA sa-i ia sa scapam de astia
Lucrare de proasta calitate… făcută pe viteza și exact ca la noi. Stau de 40 de ani în zona și am așteptat o lucrare cu mofturi europene… pe departe a fi asa ceva. Finisaje care lasa mult de dorit. S-a găsit un vestigiu de peste 150 de ani acolo, s-a acoperit la loc… in loc sa îl consolideze și ii pună o sticla deasupra și sa îl lumineze arhitectural… clădirile au fost renovate pe banii noștri obligați de autorități…ok am înțeles ne-am conformat. Așteptăm o viziune mai moderna mai de calitate mai funcțională. Aceasi viziune fără interes, fără imaginație de toată jena într-un oraș care “moare ” incet și sigur.
-
Nimic mai adevarat decat ultima propozitie
Lucrarea asta va fi reluata in cel mult un an. Patul de nisip pe care se monteaza placile de granit nu asigura planeitatea ( vezi situatia de la Podgoria).
-
In mod sigur, sub placi s-a prevazut siun strat din beton armat. Altfel, in timp, aceste placi se misca. Cineva si-a pus stampila de “Verificator” pe proiect.
Fiți mai atenți e vorba de un loc care trebuie sa fie extrem de funcțional si cu un parc verde si sa aibă si pomi fructiferi tonete de lapte tonete cu apa buna de la rețea pe lângă parcare accesul pe străzi sa fie unul facil băncuțe si a arhitectura a pavajului care sa nu urâțească mizeria si viata unui parc cu flori si pominfructiferi
-
Vrerea popilor. Loc de instructie de front si adunare cu prapori pentru oastea ortodoxa.
o mizerie de lucrare,pavajul e montat execrabil,cei 3-4 pomi ramasi au parte de un “colier”de granit,probabil va ajunge apa la radacini prin svaiterul montajului,totusi daca e parc,de ce nu s-au plantat pomi pe linga banci?
Gresia aia parca e pusa de bețivul satului. La fel și marmura aia alba. Una mai sus alta mai jos.
S-a adus la transparentă proiectul astfel încât arădenii să poată avea un cuvânt de spus, , NU!!!. Ei, penalii spun ca ” Piaţa Catedralei, „la 90%” din ce ar trebui să fie”. Ar trebui arădenii să aibă un cuvânt de spus la asemene ” proiecte – spălări de lovei și stergerea istoriei “. Vine 2024 anul schimbării, primaria se aude?.
Mafia Falconeti – Bibart distru si fura totul in Arad…Aceasta piata a ajuns pe mina bisericii ortohoate si Falconeti a bagat mina adinc in sacul cu bani cu ajutorul tuturor partidelor , al organizatilor civice!
Și e doar o construcție pe orizontală ! Bani mulți, timp lung. Măcar să fie frumos și trainic.
Catastrofa arhitecturala, ba chiar patrimonială, identitate furata
O administrație sub medie, valoarea oamenilor din ea e atât de slabă încât nu meritam sa ne numim oraș
Pacat
Cred că întrevăd ambiția administrației arădene de a orienta polul pietonal și turistic (să-i zicem) al Aradului pe axa Cetate, Parcul Avram Iancu, Mețianu, Parcul Catedralei-Reconcilierii, Turnul de Apă! Nu știu cine și cum l-o ales dar ambiția și perseverența cu care se pedalează investițiile pe această direcție este evidentă! ….și confirmată de mutarea Pieței de Crăciun tocmai pe această linie …. viitoare! Nu mă deranjează …. dar s-o știm și noi! Oficial! Cam așa ar ajuta la revitalizarea străzii Mețianu! Și evident…. ar scăpa cu bulevardul central circulabil auto! Dar oare asta vrem!? Asta ne trebuie! Mă întreb prin prisma noilor orientări urbanistice! Dar mă rog….. suntem în urmă cu 50 de ani! Așa că …. să nu o luăm îniante!
Puțintică răbdare, vin alegerile anul viitor , pleacă ăștia învârtindu-se !!