Aproape toate subunitățile poștale din județul Arad au decis să pună pixul jos și să ridice pancartele în grevă, miercuri, 20 martie 2024. În jur de 100 de angajaţi ai Poştei Arad – majoritatea factori poştali din Arad, dar şi şi şoferii de pe cursele poştale din judeţ şi mânuitorii de valori – au protestat, timp de două ore, în faţa sediului Oficiului Judeţean de Poştă, de lângă gară.
„Activitatea cu publicul a fost suspendată între orele 8 şi 10, lăsând corespondența nesortată și plicurile nedistribuite. Cu trei excepții: Oficiul Poștal Pecica, Oficiul Poștal Arad 7 și, nu în ultimul rând, Ghișeul Poștal Apateu. Se pare că presiunea făcută de cei din conducerea Companiei Naționale Poșta Română a avut succes la Ghișeul Poștal Apateu, unde deși oamenii au semnat pentru grevă, au cerut ieșirea din grevă” – transmit liderii sindicali.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de salariile mici şi de faptul că nu au semnat încă noul contract colectiv de muncă. Ei acuză conducerea de la Bucureşti că a facilitat formarea unui sindicat paralel, loial conducerii, care are o serie întreagă de beneficii, în timp ce angajaţii Poştei, chiar şi cu vechime de zeci de ani, au salarii minime pe economie.
Nemulţumiri şi revendicări
Liliana Ghiţă, secretar al Filialei Arad a Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, subliniază: „Protestăm pentru că în momentul de faţă noi nu avem contract colectiv de muncă (CCM-n.r.), ne-a expirat în 31 ianuarie. Conducerea actuală de la Bucureşti nu a mai vrut să negocieze cu noi. Noi am cerut, ca sindicat, o mărire de salariu de 400 de lei net la salariul minim pe care îl au 70% din cei din spatele meu (protestatarii-n.r.), să ne mărească sporul de loialitate aşa cum a fost trecut în vechiul CCM, până la 25% la cei cu vechime peste 25 de ani, 15% până în 25 de ani şi 10% la cei cu vechime până în 15 ani. Acestea sunt doleanţele noastre. Domnul director de la Bucureşti a spus că nu sunt bani pentru această mărire de salariu, a spus că nu e adevărat că salariul factorilor poştali şi agenţilor poştali este salariul minim pe economie, dar… putem să-i întrebăm, că sunt aici, alături de noi… poştaşi cu o vechime de peste 30 de ani care sunt la salariul minim sau puţin peste salariul minim. O altă problemă pe care vrem să o ridicăm: domnul director şi-a făcut un <sindicat de casă> la care le-a acordat un spaţiu în cadrul CNPR, în sediul Poştei, maşină de serviciu cu care se plimbă prin toată ţara şi, din câte am înţeles de la diriginţii din ţară, îi obligă să treacă la sindicatul respectiv şi a negociat cu ei o mărire de salariu de 250 de lei brut care să se aplice de la 1 iulie anul curent, când oricum salariul minim pe economie o să crească şi iarăşi 70-80% din colegii mei o să fie pe salariul minim pe economie.”
Bătaie de joc!
Eugen Drăgoi, unul dintre protestatarii prezenţi miercuri dimineaţă în faţa Poştei, spune: „Sunt poştaş de teren la Oficiul Judeţean de Poştă. Noi, la ora asta trebuia să fim pe teren, să împărţim ziarele, să distribuim scrisorile, dar din cauza grevei stăm până la ora 10 să ne apărăm şi noi drepturile. Vrem, salarii, şi nu bătaia de joc a celor care care ne conduc.”
O altă protestatară, Ribana Stanciu, ne prezintă situaţia în care se află: „Lucrez de 32 de ani în Compania Naţională Poşta Română, în ultimii 24 de ani am lucrat în Depozitul judeţean de timbre. Acum, cu 1 ianuarie, s-au desfiinţat toate depozitele de timbre pe ţară şi s-au înfiinţat doar depozite regionale. Toţi colegii mei ori au plecat din Poştă, ori au fost trecuţi pe alte posturi. În cei 24 de ani de depozit, putem spune că Poşta a mers foarte bine, mai puţin în ultimii 4-5 ani, când situaţia s-a înrăutăţit, probabil din cauza conducerii defectuoase, a managementului defectuos pentru că s-au pierdut foarte multe contracte, s-au pierdut furnizori cu care colaboram de 15-20 de ani… După 24 de ani, s-au găsit în conducere oameni care să ceară desfiinţarea depozitelor şi efectiv să ne dea la o parte. Salariile sunt foarte mici: am 32 de ani de muncă şi abia iau 2.400 de lei în mână. Suntem de râsul societăţii cu salariile astea! Salariile sunt de toată mizeria şi atunci să ajungem să ne taie şi primele şi să ne spună că 24 de ani am mâncat banii Poştei Române şi că acum venim să cerem… că ce mai vrem să cerem? Efectiv suntem bătaie de joc!”
Grevă generală?
Dacă nu se rezolvă nimic după această grevă de avertisment, sindicaliştii din Poştă ameninţă cu greva generală. Aceasta ar urma să fie declanşată în 29 martie. „Depinde de domnul director cât o să dureze această grevă generală. Sperăm să se termine pentru că după data de 1 încep plăţile pensiilor şi altor drepturi ale pensionarilor şi sperăm să nu-i afecteze greva noastră” – spun angajaţii Poştei. O eventuală grevă generală vine la pachet cu riscul perturbării activităţii Ministerului Justiției, pentru că poştaşii nu vor distribui (nici) citații.
Trimite articolul
XNu spun ca salariile nu sunt mici, dar poate ar trebui prima data ca postasii sa isi faca treaba si abia apoi sa ceara salarii mai mari. De multe ori sunt acasa, nu suna nimei la usa si ma trezesc cu aviz in posta. E mai simplu sa lase un aviz, ca mai apoi sa merg eu la posta, sa imi pierd timpul (pentru ca postasul nu are chef sa isi faca treaba), sa stau la cozi si sa dau peste aceeasi salariati sau mai exact salariate, plictisite si scarbite de ceea ce fac.
Asta in cazul in care lasa si aviz, de cateva ori am primit reavizare pentru corespondenta, deoarece prima data nici macar nu au lasat avizul initial. Asa ca mai usor cu pianul pe scari…
Spor la treaba!
-
@Cristi
Foarte corecte afirmațiile!
… și nu a povestit aici, de imensa bătaie de joc de la Ghișeele Poștei Române, unde ești tratat cu un “sictir” monumental, ești plimbat INUTIL de la un Ghișeu la altul, ești “pus în așteptare” zeci de minute, până doamnele termină de povestit ultimele bâtfe, etc.Deci, da, angajații Poștei , cu un personal monstruos de supradimensionat (între 27000 și 30000 de angajați), ar trebui să se întrebe CE FAC EI pt salariile care le primesc ?
Iar daca nu le convine, să-și încerce norocul și la privat….!
Dar vor avea o imensă surpriză: pt aceeași bani, VOR TREBUI SĂ ȘI MUNCEASCĂ !!!
Degeaba oamwnii sarmani n-au trecere la guvernul de tradatori a Romaniei. Mai votati bricseleza si-n continuare ……..
-
Ce are sula cu prefectura si Bruxelles-ul cu coruptia si incompetenta romanasilor? Ca nu in Bruxelles este Posta Romana si nici directorii si managerii acestei institutii, care castiga zeci de mii de euro pe luna, fiind pusi politic. Directori care doar isi baga in buzunare, fara a atrage investitii pentru modernizarea institutiei si pentru a asigura salarii decente angajatilor.
dragnea e de vina ca nu mai e valabila formula de calcul ca a dat contributile la angajat, de atunci nu mai creste odata cu salariul minim
Poșta se află în anul 1800. Deci și salariile lor trebuie să fie tot ca în 1800. Ar trebuii diminiuate , nu crescute . Primesc pachete relativ frecvent cu ei… totul este aproape groaznic