Arad. Marți dimineața, în jurul orei 6.00, 48 de mame si copii din Ucraina, extenuați si speriați, au ajuns în Arad, din vama Siret.
Au fost aduși cu un autocar privat, închiriat inițial pentru transportul a 50 de studenți mediciniști care reușiseră să treacă granița, fugind de razboi. Tinerii au hotărât să cedeze locurile mamelor și pruncilor lor, care așteptaseră chiar și 50 de ore la graniță, pentru a intra în țara noastră.
Tinere disperate, care au lăsat totul în urmă și au fugit din calea bombelor, fără să privească înapoi. Și-au luat doar copiii și strictul necesar. Conta doar să îi scoată din infern și să își salveze viața. Vin din Cernăuți și Cernobâl, acolo unde războiul a făcut prăpăd. Sunt sate întregi părăsite, iar oamenii fug catre occident.
Iulia este mamă a șapte copii, dintre care cel mai mic are doar o lună de zile, iar cel mare are 15 ani. Vor să ajungă la soțul și tatăl lor, care se află la muncă în Belgia. „Noi stăm foarte aproape de graniță și nu am stat atât de mult pe drum. La noi încă nu este atât de rău, dar ne este frică, soțul meu se află în Belgia și vrem să ajungem la el. Toată lumea ne-a ajutat, a fost greu cu copiii pe drum, dar cei mai mărișori se descurcă, iar cu cel mic am mai primit ajutor”, spune, în limba română, femeia care acum ocupă un dormitor pus la dispoziție la etajul clinicii Red Medica.
Viktoria este o tânără mamă care, alături de copilul ei de 5 ani, a pornit la drum de frica războiului și speră să ajungă cât mai repede în Germania, la soțul ei. În ciuda oboselii și a stresului din ultimele zile, găsește încă puterea să zâmbească, trebuie să o facă, pentru cel mic, spune ea.
Cele mai multe dintre femeile refugiate vor să meargă mai departe, în Germania, Italia, Franța, Belgia, unde sunt așteptate de soți, rude sau prieteni. Printre ele sunt, însă, și femei care nu au unde să meargă, așa că, momentan vor rămâne aici. Cadru medical, o femeie din grup spune că și-a lăsat în Ucraina soțul, chirurg de meserie, iar din casa lor nu a mai rămas nimic. Nu are unde să se ducă, așa că va rămâne la clinică pe perioadă nedeterminată.
Cazați în două locații
35 de peroane sunt cazate, în acest moment, în spațiul de desupra clinicii Red Medica, iar alți 13 au primit camere la Hotelul Belanco de pe strada Cocorilor, care a pus la dispoziție cinci camere pentru refugiații ucraineni.
Asociații și persoane private au donat pături, pilote, perne, dar și jucării, dulciuri, scutece, șervețele umede și alte produse de igienă. De asemenea, deocamdată este asigurată și masa caldă pentru următoarele două-trei zile.
De altfel, telefoanele sună în continuu, sunt oameni care vor să ajute în vreun fel, iar reprezentanți ai asociațiilor vin să inventarieze necesarul și să ajute cu produsele pe care arădenii le-au donat în ultimele zile.
Masa zilnică – prioritară
Potrivit reprezentanților clinicii, deocamdată nu mai este nevoie de pături sau perne, nu e nevoie de haine și încălțăminte, pentru că vorbim aici de refugiați care au asupra lor valize cu hainele proprii. Prioritară este asigurarea unei mese calde, pe o perioadă cât mai îndelungată. De asemenea, dacă sunt persoane care nu dețin un restaurant sau fast-food, dar vor să comande și să achite o parte din meniuri, sunt rugate să ia legătura cu reprezentanții clinicii la numărul de telefon: 0736.466.443
Sprijin pentru drum
După cum spuneam, mamele sosite în Arad își doresc să ajungă în țări ale Uniunii Europene, la rudele lor. Cei care doresc să le ajute cu bani pentra a face acest drum, sunt rugați să o facă. De asemenea, se caută ajutor pentru a-i aduce în Arad și pe studențiimediciniști, rămașiînca în vama Siret.
Spre Occident
Coordonatorul voluntar al acestui transport a explicat cum a decurs această misiune: „Ne-am organizat cu o Biserică Penticostală din Timișoara, am apelat și la autorități și am gestionat un autocar prin mai multe surse. Am apelat la dl. Mariș de la RedMedica, el s-a oferit să ne ajute cu ceea ce vedeți, ne-am implicat și cu resurse materiale și pentru asigurarea hranei. Am contabilizat 48 de persoane, majoritatea femei cu copii, este doar un bărbat adult și restul sunt adolescenți și mai urmează încă un transport, cu un alt autocar, tot din Suceava, dar acela trebuie gestionat altcumva pentru că sunt studenți și au un alt statut. Asigurăm transport mai departe spre Germania, Belgia, Franța, Italia, Cehia, cu ajutorul firmelor din Arad, care s-au oferit să-i transporte gratuit acolo unde este nevoie”, a spus Manuel Teodor, coodonatorul transportului.
Scop strict umanitar
Sorin Fildan, din partea Red Medica spune că „este primul grup de refugiați care ajunge la Arad din Vama Siret. Grupul este format din 48 de persoane, mame cu copii. Această inițiativă privată urmărește un scop strict umanitar, asigurăm cazare, servicii medicale, avem și farmacie. Acest demers al nostru se încadrează, zicem noi, într-o normalitate. Suntem sprijiniți și de asociații care vor asigura alimente și cele necesare. Perioada în care vor sta aceste persoane nu este determinată. În scurt timp, credem noi, vom asigura pentru toți cei care vor dori să plece în altă parte, transport. De remarcat că un grup de 50 de studenți la medicină și-au cedat locurile în beneficiul mamelor cu copii, un gest de apreciat.”
FOTO / VIDEO: V.O.
Trimite articolul
Xnu va agitati ca acestia nu vor sa rmana in Romania , vor sa ajunga in Europa de vest sa fie clar. De aia vor in UE sa poata circula liber nu sa stea pe aici
-
Și ce vrei defapt? Oameni ăștia au fost atacați cu rachete se duc unde au familia și prieteni.
Mai bine de tuci și donezi s-o tu 5 lei sa le dai măcar o pâine decât sa faci morala.-
Cine ești tu sa critici? Ii cunoști ai fost lângă ei?Sper să nu ajungi în situația lor, să intelegi prin ce dramă trec.Ajuta cu ce poți dacă ești om.
-