Zeci de plante aromatice sunt cultivate în Grădina cu Mirodenii de la Păuliș. Dar activitatea celor care din pasiune au reușit să creeze un adevărat univers al aromelor nu se rezumă doar la cultivarea de plante. Pentru a promova plantele aromatice, dar și pentru a contribui la educația „verde” a copiilor, cei de la Grădina cu Mirodenii organizează ateliere pentru copii. Și pentru că anul școlar 2024-2025 a început chiar cu Săptămâna Verde, Doina Ciuban a pornit în aventura sa itinerantă de a aduce aromele și condimentele mai aproape de cei mici.
„Copii care vin la atelierele de grădinărit și preparat condimente descoperă minunățiile naturii în gradina de mirodenii. Ei merg acasă și povestesc ce au văzut, iar de multe ori vin părinți să ne ceară sfaturi pentru gradina lor proprie”, a mărturisit Doina Ciuban.
Lecții de grădinărit
Doina Ciuban ne mărturisește că lucrează grădina la fel cum o făceau şi bunicii: „Primele lecții de grădinărit le am de la bunica mea și de la vecinele bătrâne cu care am copilărit, deci pot să spun că și gradina mea și întreaga mea activitate este ca o casa a bunicilor pentru cei care vin în vizita”. Și când vine vorba de copii și implicarea lor în aceste ateliere, Doina Ciuban ne spune: „Copiii aici învață foarte multe. În primul rând le vorbesc despre natură, cum funcționează, cum o respectăm, cum folosim pentru noi natura, învață despre plantele aromatice, legume, flori și pomi. Le vorbesc foarte mult despre cultivarea plantelor, îngrijirea lor și desigur modul în care le putem folosi. Mai mult, atelierele sunt interactive și lucrăm în echipe, astfel copiii văd cât pot fi de puternici dacă se ajută reciproc. Apoi, desigur, învață despre condimente și cum le amestecăm, dar și ce efecte au pentru sănătatea noastră”.Cea mai frumoasă parte a acestor lecții deschise este chiar reacția copiilor: „Când le vezi ochii mari și liniștea pe care o fac (o liniște de copii bineînțeles) și încep să pună întrebări, să dea exemple, e ca și cum ai fi într-un stup de albine dornici să adune cât mai multe informații și cunoștințe. Când încep să amestece condimentele nu mai contează ce se întâmplă în jurul lor, ei intră în lumea condimentelor și nu auzi decât: <Asta fac pentru mâncarea asta>, <Asta fac pentru buni>, <Asta fac pentru mami>”.
Interes pentru viitor
Şi pentru că atelierele de condimente şi mirodenii sunt atât de îndrăgite de cei mici nu de puţine ori aceştia şi-au manifestat interesul şi pentru viitoarele meserii. De la visul de a deveni bucătari sau chiar grădinari, cei mici vin cu întrebări serioare şi tratează cu foarte multă sesiozitate dorinţa de a învăţat cât mai mult.
„Când primesc de la părinți mesaje cum că copii doresc să mănânce doar feluri de mâncare în care să folosească condimentul făcut de ei, sau că se implică în activitățile de grădinărit de acasă, pot să spun că e cel mai fericit moment. Orice învață copiii de la mine, fie că e vorba de grădinărit sau de preparat condimente, de munca în echipă și importanța naturii, totul îi ajută să se dezvolte pentru viitor”, a subliniat Doina Ciuban.
În Grădina cu Mirodenii de la Păuliș, Doina Ciuban are peste 30 de specii de plante aromatice. Arădeanca se ocupă de cultivarea acestor plante și realizează amestecuri de condimente după propriile rețete, având 12 astfel de amestecuri specifice. De asemenea, la Păuliș, acolo unde cultivă și pregătește toate mirodeniile cei care doresc să intre în lumea aromelor pot să și achiziționeze diferite amestecuri, dar totul este făcut artizanal și în cantități limitate.
Un parcurs de 10 ani
„Am început acum 15 ani cu legume. Acum 10 ani am dezvoltat partea de plante aromatice și condimente. De atunci am învățat foarte mult, din greșeli, din cărți și din sfaturi primite. Nu a fost deloc un parcurs ușor, dar în momentul în care îmi deschid porțile casei pentru vizite și ateliere, simt că am un scop și am reușit. Prin toate atelierele pe care le organizez încerc să împart experiența mea, tot ce am descoperit și tot ce am învățat. Iubesc natura și învăț de la ea cum sa îmi trăiesc viața”, a concluzionat Doina Ciuban.
Citiți principiile noastre de moderare aici!