ARAD. Zona 5 a județului care cuprinde un oraș și 12 comune de pe Valea Mureșului este, din nou, sufocată de gunoaie, din cauză că operatorul de salubritate nu-și face treaba conform contractului. Vorbim aici despre localitățile Lipova, Bata, Bârzava, Birchiș, Conop, Ghioroc, Păuliș, Petriș, Săvârșin, Șiștarovăț, Ususău, Vărădia de Mureș și Zăbrani unde criza tomberoanelor pline trenează deja de câteva săptămâni. Situația a fost semnalată și de Comisariatul Gărzii de Mediu Arad care nu exclude declanșarea stării de urgență, la fel cum s-a întâmplat în 2019, dacă nu se iau măsuri rapide.
De altfel, probleme similare sunt semnalate, periodic, în toate cele patru zone care se află în contract cu asocierea de firme SC Consult Soc Centrum și Salub-Prest Eco, fapt care a dus, anul trecut, la demararea procedurii de reziliere a contractului pe zona 3, însă până la urmă primarii beneficiari din acea zonă, au renunțat la acțiune.
De data aceasta, situația s-a înrăutățit pe zona 5, iar motivele sunt aceleași: operatorul are mașini puține, unele se defectează și nu pot acoperi întreaga zonă, la standardele prevăzute de contract. Pentru ca primăriile să poate interveniîn rezolvarea situației este nevoie de instituirea stării de urgență, decizie care trebuie luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
Amenzi peste amenzi
Garda de Mediu a semnalat, în cursul acestei săptămâni, necesitatea luării unor măsuri urgențe în această speță, mai ales că au crescut temperaturile, iar gunoaiele neridicate sunt un focar de infecție veritabil, fără să mai punem la socoteală mirosurile emanate de mizeriile care ajung să fermenteze.
„Problemele de salubrizare din zona 5 a județului Arad trenează deja de câțiva ani și ar putea determina instituirea Stării de Urgență, de către Prefectură, așa cum s-a întâmplat în anul 2019. Operatorul este SC CONSULT SOC CENTRUM, în baza contractului încheiat între societate și ADISIGD Arad, iar începând din 02.03.2020 acesta a primit mai multe sancțiuni, pentru mai multe încălcări ale legislației. Astfel, Comisariatul Județean Arad a aplicat acestei societăți, în anul 2022, două amenzi: una în valoare de 50.000 pentru lipsa autorizației și una în valoare de 40.000 pentru colectarea necorespunzătoare – deșeuri amestecate. În 2021, au mai fost aplicate două amenzi în valoare de 150.000 lei. Mai mult decât atât, ADISIGD ARAD a început procedura de reziliere a contractului în data de 13.04.2022, în ședința AGA fiind aprobată începerea demersurilor. În 23.05.2022 va avea loc o nouă ședință AGA pentru rezilierea efectivă a contractului, deoarece în termenul dat de AGA, de 30 de zile, nu au fost remediate neconformitățile semnalate. O echipă de comisari reverifică situația pe Valea Mureșului și vor dispune noi măsuri, după caz”, spun cei de la Garda de Mediu.
Se votează rezilierea
ADI Deșeuri, organismul abilitat în controlul şi sancţionarea operatorilor de salubritate, cunoaște toate aceste aspecte, motiv pentru care, recent, a propus sancțiuni de peste 200.000 de lei pentru operatorul de salubritate. Însă, aceste penalități nu au efectul scontat, asocierea de firme „colectând”, de-a lungul timpului, amenzi de sute de mii de lei, pe care nu se grăbește să le achite. Se face și o nouă încercare de reziliere a contractului de salubrizare pe zona 5, acțiune care va fi supusă votului Adunării Generale a Acționarilor, din care fac parte primarii celor 13 UAT-uri, pe data de 23 mai.
„Am propus penalități în mai multe rânduri, dar fără efect. Vom cere din nou rezilierea contractului, dar asta depinde de cum vor vota primarii, pentru că doar ei pot lua această decizie. Noi putem doar să facem propunerea. Am inițiat procedura în luna aprilie, iar deocamdată nu putem spune că situația s-a remediat în vreun fel, astfel că mergem mai departe cu acest demers”, spune Simona Stan, directorul ADISIGD Arad.
Prefectura, gata să declare starea de urgență
Rezilierea contractului de salubrizare va lăsa întreaga zonă fără operator, astfel că primarii vor fi nevoiți să se organizeze în regim propriu. Soluția cea mai rapidă ar fi declanșarea stării de urgență pentru că astfel primăriile vor putea lansa propriile licitaţii pentru colectarea şi transportul deşeurilor. Aceste licitaţii vor fi realizate „în situaţie de urgenţă”, fapt ce se traduce prin timpi mai scurţi de aşteptare. Toth Csaba, prefectului Județului Arad, spune că este gata să demareze procedura, dacă situația o va impune:
„Cunosc situația, am purtat deja câteva discuții cu cei implicați. Înțeleg că urmează să aibă o ședință în care să se voteze rezilierea contractului cu operatorul de salubritate. Dacă acest lucru se va întâmpla, voi demara procedurile necesare și vom vota instituirea stării de urgență pe zona 5, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.”
Masterplan cu sincope
Și spunem asta pentru că sigură zonă în care colectarea deșeurilor funcționează mulțumitor este zona 1, care include municipiul și localitățile limitrofe și care este gestionată de RETIM. În toatele celelalte patru zone, în care operează asocierea SC Consult Soc Centrum și Salub-Prest Eco, periodic apar aceleași imagini cu containere care dau pe dinafară și care așteaptă cu săptămânile o mașină de gunoi. Spre disperarea oamenilor, care stau cu deșeurile în curte sau în fața porții.
Trimite articolul
XSi judetul ,ca municipiul…Peste tot duhneste a falcism….astea sunt realizarile ”ciumei portocalii” basist-falciste superfanariotizate!!!
Ați uitat să postați și fotografiile cu gunoaiele și materialul lemnos, aduse de ape de mai bine de 10 ani, care s-au acumulat la picioarele din beton ale podului peste Mureș, din prelungirea străzii Nicolae Bălcescu spre cetatea Aradului. Oare autoritățile dorm sau au orbul găinii?
……nu înțeleg un lucru…..de ce nu-și achiziționează fiecare primărie una sau două mașini proprii pentru ridicat gunoaiele din satele pe care le au în administrare….. și cu asta ar rezolva problema contrctelor cu firmele căpușă!
-
pt ca primarii se susțin sau condiționează financiar de la.judet .pt ca nu se dorește descentralizare . pt ca asa nu se poate importa gunoi refuzat de alte tari. pt ca asta suntem acceptând mizeria , generând o. pt ca nu ne pasa decât de noi , nu și de mediu. doar la asemena știri reacționam. in scris …
De ce nu introduceti, ca alte tari civilizate, un tarif pentru orice sticla PET, iar atunci cand o returnezi primesti banii inapoi? Vei vedea cum oamenii vor fi mai interesati in a nu arunca acele sticle de plastic, de fapt vor aparea chiar si “strangatorii”, care le vor duce la centrele de reciclare pentru niste bani.
Sa iasă politicienii și primarii sa nearate cum se menține mediul Pristina și salubru. Pai nu ei evaluarea companiile de salubrizare și le angajară safacaacest lucru pentru binele comunității?
Scuze, domniilor voastre, voi sunteți supracalificat i pentru munca de jos, voi știți doar sa le potriviți sa iasă bine (pentru mediul) ( vostru)
Sant pline vaile Mures ,Cris inclusiv cele din sate de ,,plastic,, de toate felurile ,dar nu vei gasi decat foarte greu un container unde sa poti sa pui plastic asta fiindca pe primari nu-i intereseaza ca nu tine treba asta de alegeri !!
Cum sa nu plesnesc de mandru roman ce sunt. Imediat cant si un imn.
Buhhahha!!!!