ARAD. O șansă pentru Arad. O posibilă salvare. O lucrare signature. O reconversie la care cu toții visam. Un vis care ar putea deveni realitate. Despre ce vorbim? Despre hotelul cu cea mai bună poziționare din Arad, hotel uitat de mult de proprietarii lui, ba chiar și de arădeni, care trec zi de zi pe lângă ce a mai rămas din clădirile cândva emblematicului Hotel Parc, amintindu-și doar de vremurile în care aici funcționa o cofetărie, mai multe shop-uri, câteva instituții, un hotel cu vedere spre râul Mureș, învecinat cazinoului. Astăzi, clădirile uitate de vreme contrastează și mai mult cu Vechiul Cazinou, reabilitat de către firma Arsat Industrie și revenit spectaculos la viață după câteva milioane de euro investite aici.
Poate și acestea au fost motivele pentru care, pentru a elimina astfel de contraste, firma Arsat Industrie a decis să cumpere și Hotelul Parc și să-l transforme într-o clădire statement pentru Arad.
Cumpărarea a avut loc, iar acum, ceea ce azi e un loc părăsit și trist are șansa să devină, pe lângă un simbol al industriei hoteliere din vestul țării, o zonă cu destinație complexă, care să găzduiască o clădire adevărată de birouri și unul din cele mai moderne spa-uri din zonă.
Hotelul, scos la vânzare
Hotel Parc – situat în centrul Aradului, pe malul Mureșului, compus din două corpuri de clădire, un corp cu patru etaje și 52 de camere și un corp cu 9 etaje și 148 de camere, 5 spații comerciale și 18.000 mp de teren – a fost scos la începutul anului 2014 la vânzare de către patronii săi, un grup de investitori din România printre care Aurel Munteanu, cel care deține și unele dintre cele mai mari hoteluri din Sibiu și Poiana Brașov – „Împăratul Romanilor”. Patronii sperau să obțină pe complexul hotelier cel puțin 8 milioane de euro. Directorul agenției care a fost împuternicită să caute clienți pentru hotelul arădean spunea, la acea dată, că, dacă va fi renovat, modernizat, dacă vor fi adăugate îmbunătățiri și inovații de ultimă oră în facilități recreative, „Parcul”, datorită poziției sale și a numărului mare de camere, ar putea fi cel mai important hotel din regiune.
Numai că de la dorințe la fapte drumul e lung, în condițiile în care a vinde un hotel de asemenea dimensiuni nu este de ici, de colo mai ales când, rând pe rând, hotelurile din Arad se închid și sunt scoase la vânzare fără șanse mari să-și găsească cumpărători pe măsură. La toate se adaugă numărul extrem de mic al celor care trec pragul orașului și doresc să se cazeze aici. Încă un argument pentru care a investi în industria hotelieră din Arad s-ar putea să fie văzută ca o decizie extrem de curajoasă.
Doar că, surpinzător pentru Arad, pentru industria hotelieră din zonă, pentru modul în care tinde să se dezvolte Aradul – pe repede înapoi, am spune noi – Hotel Parc a fost cumpărat de Arsat Industrie, după mai bine de 3 ani de negocieri cu proprietarii. Ba mai mult, deja există planuri clare despre viitorul hotelului, iar primii pași au fost făcuți și când vine vorba de lucrări: s-a făcut expertiza celor două clădiri, s-a ajuns la concluzia că acestea trebuie să fie puse mai întâi în siguranță și proprietarii s-au adresat deja Primăriei Arad pentru obținerea autorizației de punere în siguranță.
Achiziția, proiectul și implementarea
Negocierile pentru cumpărarea hotelului au început înainte de pandemie și s-au finalizat în luna iulie a anului trecut. În paralel, Arsat a ales pentru acest proiect să lucreze cu un arhitect arădean, cunoscut și recunoscut mai ales în afara Aradului: Bogdan Drig. Iar de aici, totul a devenit spectacol și vis. Dorința dezvoltatorului este să finalizeze investiția într-un timp record, așa cum s-a întâmplat și în cazul complexei restaurări a Vechiului Cazinou. Raul Ples, project manager-ului proiectului Dragalina 25/27 spune în plus despre proiect:
„Cu sprijinul autorităților locale, care ne-au susținut din plin în restaurarea cazinoului, sperăm ca până la finalul lui 2023, respectiv începutul anului 2024 să finalizam lucrările de transformare a acestei relicve comuniste în una din cele mai emblematice investiții din istoria orașului nostru”.
Planurile noului complex
S-a decis realizarea pe structura „Parcului Mic” (imobilul demisol, parter și patru etaje) a unui hotel nou, The River Hotel Arad, inclusiv înălțarea acesteia cu un nivel. Hotelul mare (imobilul demisol, parter și nouă etaje) a fost transformat pe hârtie într-o spectaculoasă clădire de birouri. Între cele două corpuri, în locul volumului actual de legătură a fost proiectat un ansamblu vertical de birouri și spa învelit în sticlă. Zona de restaurante de pe mal, o amprentă definitivă în memoria colectivă a Aradului – povestea colectivă a orașului, am spune – va reveni la viață, aici urmând să fie amenajate câteva restaurante de top. Proiectul îl puteți admira aici
Cu Bogdan Drig despre proiect
Ce spune arhitectul reconversiei ,, Hotelului Parc” și a ,,Parcului Mic” despre întregul concept?
„Este un omagiu adus Aradului, gloriei de altădată, a vieții sale Art Nouveau, Secesiunea vieneză și singura șansă a localității de a face un nou pol urban imediat lângă <<Centru>>, dar distinct de acesta. Este o oportunitate a orașului, oferită de un privat, să scape de <<urbanismul de comună>>, dictat de structura sa cu <<uliță>> principală, prin posibilitatea de a realiza un nucleu excentric. Așa se deosebește un oraș de o așezare mai mică, prin multitudinea zonelor urbanistice gravitaționale. Cu cât avem mai multe din acestea, cu atât mai mult te apropii de rangul de oraș . Uitați-vă cum s-a dezvoltat Timișoara în ultimii șapte ani, prin acești poli de care aminteam – ISHO, zona 700, Iulius Town etc. La Arad, din păcate, lipsesc centrele în dezvoltare”.
Despre apartenență și mândrie
Arhitectul arădean mai spune că Aradului îi lipsește o clădire de birouri la scara fizică a orașului, iar proiectul celor de la Arsat vine să acopere acest gol, zona urmând să devină prin oferta propusă, un centru de business care va popula această parte de urbe. Dar nu acest lucru îl consideră arhitectul cel mai important atu al proiectului gândit pentru Hotel Parc, ci apartenența.
„Apartenența (orgoliul pozitiv) este foarte importantă pentru urbanism, apartenența la un grup, la o zonă, este chiar mai importantă decât situația financiară. Iar noi asta vrem să creăm aici, să redăm Aradului mândria. Șansa noastră e să realizăm o clădire statement, să avem o apartenență la ceva, să fim mândri de ceva. Așa a fost gândită această investiție, ca un motiv de mândrie. Avem obligația să <<compunem>> o clădire simbol și asta propunem acum, aici, la Hotel Parc”, spune Bogdan Drig.
Cine e Arsat Industrie
„Nebunii” care fac toate acestea sunt cei de la Arsat Industrie din Pecica, firmă înființată in anul 1991 în Arad, dar mutată în 1999 la Pecica, de către antreprenorul Valer Ghinea. Primul domeniu de activitate a fost producerea de antene parabolice, dezvoltându-se mai apoi şi în domeniile industrial (fiind unul din cei mai mari producători de componente dedicate industriei aeronautice din din vestul Romaniei), agricol (mai exact, în producţia de cereale şi fructe) şi energetic (producţie de energie din surse regenerabile), intrând ulterior și pe alte piețe. Ar mai fi de amintit faptul că Grupul Arsat este lider în România în absorbţia de fonduri europene, cu nu mai puțin de 40 de proiecte implementate de-a lungul celor peste 30 de ani de activitate.
Trimite articolul
XWow, exista speranța pentru Arad! Mult succes va doresc și sa fie primit de către toți arădenii ! #inviem
-
Ce speranta? Cladirea poate va arata frumos, dar oamenii tot aceasi raman. Sa vezi cum vor “colcaii” cei de culoare si cei fara adapost prin acea zona.
proiectul ne arata un complex urat, agresiv. ca nuca de perete e ncadrarea in zona de vechi palate a bulevardului Dragalina. Concureaza la modificare nefericita cu vila de pe colt cumparata si nenorocita de tiganii ce au ,,renovat-o,, ajutati de un betivan ce se credea arhitect .
-
Sincer nu iti dau dreptate… Intr-adevar nu se potriveste cu peisajul din zona, cladirile vechi, dar nu poti construi acel gen de cladiri acum… In toate oarasele din ro se imbina stilul clasic cu cel modern, nu este cea mai fericita alegere, dar nu vad alta abordare… O sa arate foarte bine acea cladiri acolo, abia astept sa fie gata.
-
Ia uite, a aparut și criticul de artă, Nepriceputeanu.
Băi tămâie, despre piramida de sticlă din fața muzeului Luvru, ce ai de obiectat?-
Sunt destule de obiectat și cu privire la ea (și au obiectat destui arhitecți francezi) – dar macar nu este cel mai mare element din zonă, așa că nu distruge cu totul peisajul, ci il completează.
-
-
Vorbesti de parca actualul design al hotelului este unul perfect incadrat… Sa fim seriosi, acum arata parasit, distrus. Macar cineva face ceva, arata chiar a oras modern, de care Aradul are (disperata) nevoie.
-
Sincer… se incadreaza perfect. E exact ca orasul: Distrus, parasit, fara paza si plin de boschetari. 🤣
-
Asa arata #aradulfrumos?!
-
-
-
Bine zici tovarase anonim! Mi-e ‘greata ‘ de ce vad! Si ultimul parfum comunist-bolsevic-darapanatura din centrul Aradului vienez sa dispara?? Nu se poate asa ceva tovarase anonim!!! Eu vreau comunism si in centrul Aradului nu numai in micalaca, vlaicu , alfa si confectii!!! Huuuuuooooo capitalistilor care strica una din cele mai mari frumuseti comuniste din Arad!!!! Asa-i tovarase anonim ca imi dai dreptate? Si toti ceilalti bolsevici de pe aici??? Traiasca Ciocioaca, comunistii, bolsevicii, pesedeii, hauristii, simion-smardoiul, toti votantii si simpatizantii hauristi (adevaratii daci liberi, spalati pe creier de televiziuni gen latrina 3, romania tv, etc.!), putinistii, in general toti iubitorii de regimuri (vajnici nostalgici) gen Coreea de Nord!!! Suntem cu ochii pe voi Arsat Industries ca si la casino!!!!!!! Traiasca comunistii aradeni!!! Multi, prea multi (comunisti) pe aici pentru un oras din vestul tarii si nu din oltenia, muntenia, dobrogea, moldova …..
-
Si mie mi-e greata de sosocari cu doua clase ca voi, dar care se dau specialisti in toate fara minimul de informatii care se deprind in cei 12 ani de scoala!
-
N-ai prins ironia stimate ROMANIA?
-
-
-
Perfect de acord! Cine aproba astfel de proiecte? Nu are nicio legatura cu urbanistica zonei.
Felicitari pentru initiativa, dar lucrurile trebuie facute cu cap si bun gust.
Ce maternitate si spital regional pentru copiii din vestul tarii ,ar fi iesit din el…..!!!!!
-
Bine spuneti Gerula
-
cine te opreste sa pui banii si sa-l transformi?AAA comentezi pe banii altora?mars la culcare
Cred că randarile sunt exagerate având în vedere nivelul catastrofic al investițiilor din Arad, dar da doamne sa fie adevărat. Aradul nu are turiști/clienți business care sa stea in astfel de hoteluri, e judetul din țară cu cele mai multe unități de cazare de vânzare, ceea ce spune tot despre unde e orașul ăsta după 16 ani de PNL.
-
Daca Aradul nu este interesant in sine, acum orasul beneficieaza din faptul ca este situat langa Timisoara care este explodeaza si este un fel de “mic Clujul” in curs de dezvoltare…
Mulțumesc, Arsat! Are dreptate Bogdan Dirg în tot ce spune.
E nevoie de astfel de oameni cu viziune și care spun lucrurilor pe nume!
Avem noroc cu investițiile private, dacă așteptam după primărie era vai de noi.
Ultim exemplu, stadion construit în 6 ani și plouă în el!
Pe hârtie inițial 17500 locuri, pe urma 12600, în realitate 11600 și pentru suporterii arădeni 10000. Asta dacă scazi suporterii oaspeți. Asta ca o paranteză a ce înseamnă lucrul făcut de primărie!
-
PNL ne-a omorat pe noi. Pe Oradea i-a ridicat de numai, pe noi ne-a ingropat… Noroc ca mai sunt oameni cu viziune..!
-
Muie psdhauristule! Voi ati ucis Romania din 1990 incoace si continuati sa o faceti in continuare!
-
Spalare de bani- pt cunoscatori:)
-
dute-n mata de idiot,nu toti fura prostovane
Aradul după 16 ani de PNL e cu cele mai mici salarii din Romania la top 5 la coadă și uite altă veste aici Aradul e cel mai prost stă la cazare dar un schimb cele mai scumpe chirii și prețuri exagerate la apartamente
-
Arata mai bine ARAD decat TIMISOARA dupa roibu – forfecarul de pe stalpi! O spun in calitate de turist!
-
nu mai pune semnul=intre individ si partidul de unde provine,noi ne-am ambitionat sa votam un prostovan din partidul pnl,oradenii au votat un destept tot din pnl,ce putem zice?ghinion vorba unui clasic in viata
-
Nu ai dreptate domnule stefan51. Toasu Gita al nost este pd-pdl-ist crescut in scoala tupeului, hotiei si nesimtirii (ca si liviu dragnea de altfel) a lui Basescu-Petrov! Nici vorba de pnl in dreptul lui Gita! Doar vopsit ca cioara este Gita in culorile PNL!!!
-
FELICITARI ANDREI!!……Stiam de mult de proiectul asta,de la tatal tau.Ma bucur ca reusiti sa faceti ceva folositor societatii aradene .Iar cei care au de comentat negativ, mai binen sa se abtina…sau ar fi preferat sa ramana totul in paragina..? chiar nu ii inteleg.. (ASTEPT SALA DE FITNESS)
Trebuiau puse si niste masini zburatoare in randare, ca cine stie, poate pana va fi gata vom avea si asa ceva.
In Arad au aparut in ultimii 20 de ani o multime de hoteluri………….mai mari , mai mici …
Este acelasi Arhitect ce a gandit Arad Plaza , cu stalpi de beton in mijlocul dormitorului …Pentru a fi Arhitect bun ai nevoie si de putina ingineri si iesit pe Santier …nu doar filme de Artist orgolios si neinteles…stii cum era Antoni Gaudí sau alti Arhitecti ce au lasat ceva frumos in urma
-
Problema nu sunt stalpii in mijlocul dormitorului. Este ca s-a aflat de ei. Spre norocul arhitectului dupa ce a incasat banii.
-
Stalpii aia existau dinainte, el doar i-a pus in valoare construind in jurul unor ruine! Stalpii de la Biserica de la moaste, care sustin acoperisul si turla, nu va deranjeaza?
-
eu cred ca orice se vrea in Romanica, vor fi carcotasi care pun coada la pruna!Nu sunt de acord cu cei care comenteaza.Orice este perfectibil.Bine ar fi sa se faca ceva si in orasul asta!
Dupa catedrala de la Podgoria care nu se încadrează cu specificul baroc al centrului nu ne lipsea altceva decat o cladire inestetica pe mal. Oare de ce la Oradea se poate in timp ce noi ne batem joc de un oras cu un asemenea potential.
La ce bun? Turistii nu vin sa vada un oras plin de covrigarii,case de pariuri si nenumarati tigani si cersetori.
-
Vin, cum sa nu vina. Din Est si din Sud. Problema e ca nu mai pleaca.
Le uram succes cu cladirea de birouri. Mai e una, langa CJ, mai mult goala. Si un Mall gol. Dar, poate, se vor gasi ceva institutii de stat sa stea in chirie.
Nu stiu cum va arata, dar cred ca va arata misto!
Alo aradu investiti in matern spitale nu hogeluti ca cine dracu mefve la hotelu vostru numa investiti de acat ati facut in ultimii ani rusine gu oaielor
Sincer, ca student la arhitectura, sunt putin dezamagit de forma finala a proiectului. Proiectul aduce niste subiecte bune de discutie, insa nu cred ca in centrul aradului este nevoie de un alt centru, vom avea un centru cu doua nuclee? Inteleg dorinta de modernizare, insa nu cred ca indepartarea de context, de istorie este neaparat modern, arhitectura trebuie sa se integreze in context, sa existe armonie. Uitați-vă in jur, nu va exista nici macar un conflict vizual cu restul cladirilor? Dupa parerea mea, Hotel Parc a ramas doar un obiect uitat de lume si care are nevoie de putina atentie, sa starneasca atentie asupra cladirii, insa nu cred ca aceasta este cea mai buna solutie, se indeparteaza prea mult de context. Este o parere total subiectiva si astept sa vad produsul final in persoana.
-
Subscriu. Dar ma indoiesc ca asa o sa arate la final. E super brutal, exagerat si lipsit de bun gust. Nu are nici o legatura cu contextul in schimb exoscheletul metalic are legatura cu capacitatile de prelucrare Artsat sau visele lor in sensul asta.
Mie mi se pare prea bine sa fie adevarat
De ce nu ne arata cum va fi fara schele?
-
pentru ca finalizarea va dura asa de mult incat schelele vor deveni parte din design
Alo
Uau, noua imagine e socanta. Nici o armonie cu mediul.
Proiectul original a fost destul de agresiv pt zona, dar asta e dea dreptu strigator la cer.
O solutzie decenta era renovarea cladirii originale fara nicio abatere de la proiectul original. Fara niciun compromis. Adaugirile facute dupa 1990 la terase si restaurante a uritzit rau, grav, aspectul.
E aceiasi tragedie estetica care s-a intamplat la hotelul Asoria. Cocalari cu bani multzi cumpara cladiri si le modifica dupa gustul lor gretzos, ei se cred mai buni la frumos decat arhitectzii, specilisti in estetica, cu studii de 6 ani cel putzin, in domeniul cladirilor frumoase.
OMG, ce vremuri traim, fiecare isi face de cap, cum vrea muschiu lui!
Uau, ce imagine socanta va deveni hotelul Parc. Nu se potriveste, nu se armonizeaza deloc cu mediul. Liceul Moise Nicoara, Baile Simoai, Cazinoul, urla de durere.
Hotelul original era el insusi o imagine agresiva in zona, dar asta noua e strigatoare la cer. Solutzia era renovarea cladirii in ton cu proiectul original, nimic mai mult, si ar fi aratat fain.
Azi cocalarii cu multzi bani cumpara cladiri si le modifica dupa gustul lor gretzos, fara sa tzina cont de principiile elementare estetice, dupa cum vrea muschiu lor. Nu tzin cont de parerea unui architect, care studiaza 6 ani, la o facultate de arhitectura.
Se intampla aceiasi tragedie ca si cu hotelu Astoria.
Asfel de proiecte ar trebui aprobate de o Comisie de Arhitectzi, si nu lasate la voia unui rakan cu bani multzi, dar cu gusturi estetice ieftine, de kitsch.
evident ca nu are cum sa fie toata lumea de acord cu o astfel de transformare. Personal imi place foarte tare, si cred ca lumea o va aprecia daca se va face asa cum e descrisa mai sus. mici sanse insa sa se intample acest lucru. e simplu de proiectat si greu de pus in practica asa ceva in Romania.
Hai sa facem Aradu mare din nou, dar nu oricum!
Noua imagine e socanta. Nici o armonie cu mediul.
Proiectul original a fost destul de agresiv pt zona, dar asta e dea dreptu strigator la cer.
O solutzie decenta era renovarea cladirii originale fara nicio abatere de la proiectul original. Fara niciun compromis.
Adaugirile facute dupa 1990 la terase si restaurante a uritzit rau, grav, aspectul.
E aceiasi tragedie estetica care s-a intamplat la hotelul Astoria. Cocalari cu bani multzi cumpara cladiri si le modifica dupa gustul lor gretzos, ei se cred mai buni la frumos decat arhitectzii, specilisti in estetica, cu studii de 6 ani cel putzin, in domeniul cladirilor frumoase.
OMG, ce vremuri traim, fiecare isi face de cap, cum vrea muschiu lui!
Hai sa facem Aradul mare din nou!
Dar nu oricum.
Cu simtz si bun gust!
Hai sa facem Aradul mare din nou!
Dar nu oricum.
Cu simtz si bun gust!
In proiectul initzial, terasele erau deschise, acum terasele sunt inchise,
Văd că vă plângeți de arhitectura clădirii ca și când doar asta contează. Oamenii ăștia pun pe roți o ruină deranjantă din centrul Aradului, e genul de investiție de care are nevoie orașul ăsta deja in declin. Din păcate observam prea greu lucrurile bune si taxăm prea mult pe cele negative. Felicit curajul dezvoltatorului ☺️
Hotel Parc…Leaganul meu,al liceanului inainte de 1989…Primeam de la Mama uneori cate 10 Lei..Ne mai permiteam cate un Dobos,la Parcul Mic,dupa ce ieseam de la scoala…Pe balcoanele exterioare,cofetarie…
Ne mai furisam in Parcul Mare,unde mirosea a occident…Ne uitam prin vitrinele shopurilor,la cate un Magnetofon,Televizor japonez,Akai,JVC,SONY,la cate un Video player…Jinduiam la ele…Mirosea a finete,tigari fine…Era cu totul altceva.Sa se odineasca in pace si liniste Dorel Belintan.Ne mai dadea cate o tigara scumpa,pe care o “postaleam”imediat…Cum trec anii…
Apoi,am spart disoteca Parc,nopti si nopti,in primii ani dupa 90.,cu Tavi Sfat(RIP)..Ce zile,ce vremuri…
Dacă se face ceva de ce se face chiar nu vă mai înțeleg deși sânt aceleași persoane care comentează în absolut orice domeniu.Urâtă specie de oameni sunteți.
Oricum va arăta mai bine decât lucrarea ”socialosto-artistică” de pe peretele de la Casa Albă (fosta Uzina de Vagoane) .
Este un proiect ambitios si cu certitudine benefic pentru viitorul comunitatii aradene!
Perspectiva, lumina, complex de secol XXI.
Ca este deocamdata atat de singur acest ansamblu in arhitectura orasului este vina tuturor celor care dupa ‘89 si-au pus o palarie prea mare pentru ei…iar a noastra, a aradenilor pursange, ca am stat cuminti la locul nostru si nu am ripostat unitar atunci cand cei veniti de pe alte meleaguri, in loc sa se incadreze s-au catarat, de prea multe ori distrugand baza…si asta in timp…duce la prabusire.
M-as bucura ca si terenul de sport de la Moise Nicoara sa fie in armonie cu acest andamblu si sa aiba si un patinoar de acelasi calibru.
Era sa orbesc cand am vazut cat de urat e conceptul. Totusi, ma bucur ca se renoveaza si ca se vor deschide restaurante pe mal, chiar daca o sa arate ca un ciob in ochi.